Guide Tea Tree Oil - Hvad er det godt for

Tea Tree Oil – er det godt, og hvordan kan du bruge det dagligt?

Artiklen er senest opdateret d. februar 7, 2023 af Liva

Du har helt sikkert hørt om tea tree oil. Den originale tea tree oil kommer fra Australien og har været anvendt i århundrede. Tea tree olie anvendes blandt andet til behandling af mange forskellige hudlidelser, og oliens antiseptiske virkning er kendt verden over. Eksempelvis kan tea tree olie bruges mod lus, akne og bumser, svamp og som shampoo mod tør hovedbund. Læs med i artiklen, og bliv klogere på denne fantastiske olie, og hvordan du kan bruge tea tree oil i din hverdag.

Tea Tree Oil 101

De australske aboriginals har brugt tea tree oil i flere århundrede. Olien udvindes fra et træ i Australien, der hedder Melaleuca Alternifolia. Især har tea tree oil været brugt – og bruges stadig – for sine antiseptiske egenskaber. Den australske befolkning fik øjnene op for tea tree oil i 1920’erne, og det er også her, at olien for første gang blev beskrevet videnskabeligt. I dag bruges denne utrolige olie i hele verden. Faktisk er olien den mest effektive, naturlige australske olie til desinfektion, når det måles i phenol. Phenol var i 1920’erne det mest bruge middel mod desinfektion på sygehuse.

Denne magiske olie indeholder en kombination af intet mindre end 150 forskellige indholdsstoffer, hvilket gør, at olien virker antibakteriel og har en hudvenlig effekt. Olien irriterer ikke huden, og den kan bruges af både mænd, kvinder og børn i alle aldre. Olien bruges blandt andet til:

 • Uren hud
 • Forkølelsessår
 • Myggestik
 • Lus
 • Skæl
 • Svamp
 • Og meget mere …

Denne olie er et must-have på badeværelset. Husk dog, at olien kun bør bruges til udvortes brug, og den bør ikke indtages.

Som tidligere nævnt indeholder tea tree oil intet mindre end 150 indholdsstoffer, herunder eukalyptus og terpineol. Særligt terpineol virker bakteriedræbende. De magiske dråber fremstilles gennem dampdestillation. Bladene fra træet skal umiddelbart efter høst destilleres. Bladene blæses igennem med vanddamp under højt damptryk. Når dampen bliver til vand, flyder olien ovenpå, og den er således klar til at blive høstet. Vandet kan herefter genbruges, og resterne af bladene kan bruges til jordforbedring.

Ifølge de australske kvalitetskrav skal ægte tea tree oil indeholde over 30% terpineol og under 15% eukalyptus.

eucalyptus i tea tree oil

Brug af Tea Tre Oil

Tea tree oil bruges til mange forskellige formål, og du kommer langt med blot et par dråber af denne kostbare olie takket være den aktive ingrediens terpineol og det aktive stof eukalyptus. Lad os i dette afsnit gå mere i dybden med, hvad du kan bruge olien til i din dagligdag.

Først og fremmest vil vi lige nævne, at tea tree olie ikke må bruges ufortyndet på huden, og du bør altid læse brugsvejledningen for lige præcis dit produkt og bruge produktet, som det fremgår af indlægssedlen. Det er desuden en god idé at teste olien på et lille sted på huden, inden du bruger olien på et større sted.

 • Tea tree olie er effektivt mod insektstik, idet olien har en kløestillende effekt, og hvem vil ikke gerne have et produkt, der modvirker kløe, når du er blevet angrebet af myg?
 • Olien er som tidligere nævnt effektiv mod bumser, akne og uren hud. Mange ender med at smøre huden med utallige produkter i kampen mod akne og bumser, men inden du køber dig fattig i produkter, kan du eventuelt prøve med tea tree olie. Olien modvirker bakterier og har en bakteriedræbende effekt. Netop derfor er der også udviklet mange tea tree oil produkter mod uren hud. Der er andre æteriske olier, der er gode mod akne, men denne æteriske olie hører til blandt de bedste. Husk desuden, at det er vigtigt at rense huden morgen og aften og bruge en god ansigtscreme.
 • Denne olie er også god mod svamp. Symptomerne på svamp er blandt andet irritation og kløe, og tea tree oil er netop kendt for at være en æterisk olie, der virker godt på irriteret hud grundet oliens kløestillende egenskaber. Olien kan blandt andet bruges til negle- og fodsvamp.
 • Olien er også et effektivt middel mod skæl. Ofte skyldes skæl i hovedbunden en gærsvamp ved det meget mundrette navn Pityrosporum Ovale. Skæl er egentlig blot afskalning af døde hudceller fra hovedbunden, men de hvide flager kan være noget så trælse. Du finder flere shampooer mod skæl, der indeholder tea tree oil, der netop bekæmper gærsvamp og dermed skæl. Shampooerne modvirker bakterier, og de er perfekte at vaske håret med, hvis du døjer med skæl. Derudover er tea tree godt til fedtet hår. Husk, at når du vælger shampoo, skal du vælge en shampoo, der passer til din hovedbund. Har du udover skæl eksempelvis en kløende hovedbund, en tør og irriteret hovedbund, en fedtet hovedbund …?
 • Som tidligere nævnt er olien også god til forkølelsessår, og der findes flere forskellige produkter mod forkølelsessår, der blandt andet indeholder et par dråber af denne magiske olie.
 • Olien er også god mod solskoldninger og forbrændinger, hvis du skulle have glemt solcremen. Her kan cremer med tea tree olie være en rigtig god idé. Solskoldet hud er ofte meget følsom hud, og derfor er det vigtigt, at du plejer huden godt, og de antibakterielle egenskaber fra tea tree oil er netop godt for solskoldet hud.Melaleuca oil bruges altså i rigtig mange produkter lige fra body lotion til shampoo, og tea trees mange fantastiske egenskaber bruges til alt fra irriteret hovedbund til diverse hudproblemer til at modvirke kløe.

Fordele ved Tea Tree Oil

Tea tree oil har en dokumenteret virkning på ovenfornævnte. Helt generelt hjælper denne æteriske olie med at genoprette hudens naturlige bakterieflora, og den modvirker bakterier. Dette gør produktet godt til alt fra bumser og akne til svamp.

Ulemper ved brug af Tea Tree Oil

Der er ikke som sådan ulemper ved at bruge denne olie. Men det er som tidligere nævnt vigtigt, at du tester et lille område på huden, inden du bruger den på et større område. Husk desuden at fortynde produktet med en bæreolie – du kan bruge diverse olier til at fortynde med.

Det er ligeledes vigtigt, at du bruger en tea tree oil af høj kvalitet. Olien skal komme fra træet melaleuca alternifolia i Australien. Sørg også gerne for at vælge skånsomme produkter.

melaleuca alternifolia tea tree oil

Sikker anvendelse af tea tree oil

Det er som tidligere nævnt vigtigt, at du tester tea tree olien på et lille område på din hud, inden du tager produktet i brug. Hvis du har reaktion på tea tree olien, skal du omgående stoppe med at bruge produktet. Derudover skal du naturligvis følge produktet brugsvejledning for at sikre, at du benytter produktet korrekt.

Du kan også bruge et par dråber af produktet i en fodcreme og smøre fødderne inden sengetid, eller tilføje et par dråber til din shampoo eller lignende produkter.

Dosering og opbevaring

Brug 12 dråber bæreolie per 1-2 dråbe tea tree oil. Opbevar olien i et køligt, mørk sted. Produktet har som regel en holdbarhed på 1-2 år. Ryst flasken godt inden brug. Du kan købe tea tree oil både online og i butikker – sørg blot for, at du vælger en olie af høj kvalitet.

Alternativer til tea tree oil

Aloe vera er en anden god plante, der også virker antibakteriel og lindrende på huden. Dette gør aloe vera velegnet til sensitiv hud. Eukalyptus er en anden god æterisk olie, der har nogle af de samme egenskaber som tea tree oil. Lavendel er ligeledes kendt for sine lindrende egenskaber på eksempelvis myggestik.

Aloe vera

FAQ

Hvad er Tea Tree olie godt for?

Tea tree oil er blandt andet godt for skæl, insektstik og akne og bumser.

Hvad skal Tea Tree Oil fortyndes med?

Tea tree oil er en såkaldt æterisk olie, hvilket betyder, at den skal fortyndes. Du kan fortynde den med jojobaolie, mandelolie, kokosolie eller en anden olie, du elsker.

Er Tea Tree Oil godt for bumser?

Ja, tea tree oil har vist sig at have en gavnlig virkning på bumser og akne.

Er Tea Tree Oil godt for håret?

Tea tree oil har antibakterielle egenskaber, der hjælper med at holde hovedbunden og håret i sund balance. Det er desuden godt mod skæl.

Hvor meget skal Tea Tree Oil fortyndes?

Som tommelfingerregel skal du bruge 12 dråber bæreolie per 1-2 dråbe tea tree oil.

Er der parfume i Tea Tree Oil?

Nej, olien indeholder ikke parfume.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.