Guide Curly Girl metoden

Curly Girl metoden – Guide til at få gang i dine naturlige krøller

Artiklen er senest opdateret d. april 27, 2022 af Liva

Curly Girl metoden handler helt grundlæggende om at passe godt på sine krøller og elske sit hår. Det er en frisør fra England ved navn Lorraine Massey, der har opfundet metoden. Hun har i mange år brugt curly girl metoden samt co-wash i sine saloner.

Når du følger denne metode, skal du f.eks. vælge sulfatfri shampoo, da Massey forklarer, at sulfater renser for naturlige fedtstoffer. Hun anbefaler i stedet for, at man vasker sit hår og plejer det med silikonefri balsam. Deraf kommer navnet co-wash (kort for conditioner only wash). På den måde får du tilført masser af fugt.

Når du skal følge curly girl metoden, er der nogle trin, du skal følge. Det handler nemlig om mere end blot at vælge en shampoo uden sulfater og gøre brug af co-wash.

Du vil givetvis høre nogle anbefale, at du bruger en sulfatholdig shampoo til at vaske silikone og andre produkter ud af håret. Dette anbefaler Massey dog ikke, at du gør. Her får du fire trin, du kan følge, hvis du gerne vil prøve Curly Girl metoden.

Sørg altid for at bruge Curly Girl godkendte produkter.

4 trin til at følge Curly Girl metoden

1: Co-wash

Co-wash er som tidligere nævnt kort for conditioner only wash, og betyder, at du skal rense håret med en vaske- eller rensebalsam fremfor en shampoo. Når du bruger en balsam til at vaske håret, skal du egentlig bare gøre det på samme måde som med en shampoo. Gør håret vådt, fordel derefter balsam uden silikone eller scalp-conditioner i håret- Sørg for at massere det godt ind i hovedbundet, når du vasker håret. Skyl håret, og så er du klar til næste trin.

2: Balsam

Når du har vasket dit hår i din vaskebalsam, skal du bruge en plejebalsam. Det vil give dine krøller en masse fugt og give flotte og bløde krøller. Denne balsam skal bruges på samme måde som co-wash. Dog skal du i modsætning til trin ét lade denne balsam sidde i dit hår i 3-5 minutter, inden du skyller balsammen ud. Vælg en fugtgivende balsam.

Undgå at brug alt for varmt vand, når du vasker dit hår.

3: Find T-shirten frem

Dette kan måske virke lidt underligt, men du må ikke tørre dit hår i et almindeligt håndklæde, hvis du følger Curly Girl metoden. Et håndklæde gør nemlig håret kruset og frizzy. I stedet for skal du bruge en ganske simpel bomulds T-shirt. Alternativt kan du bruge et håndklæde fremstillet af mikrofibre.

Du skal gerne undgå at føntørre dit hår, da det gør krøllerne tørre. Skal du føntørre dit hår, så skal du først og fremmest bruge en diffuser. Dernæst skal du kun tørre dit hår til det er cirka 80% tørt, lad resten lufttørre.

Hvis du bruger en føntørre, så er et godet tip at tørre dit hår med hovedet nedad, da det giver mere volumen. Men om muligt så undgå føntørring, og lad det våde hår lufttørre. Når håret er tørt, er det tid til, at du styler håret.

4: Tid til at style

Nu er du klar til at style håret. Stylingsprodukter er også et vigtigt trin, idet produkterne hjælper med at skabe smukke krøller, samle krøllerne og ikke mindst fremhæve dem. Vi har alle hver vores favorit. Det vigtigste er, at du vælger Curly Girl godkendte produkter.

Når du styler, så kram håret. Når du krammer håret giver det nemlig flotte krøller og giver samtidig løft og volumen.

Så har vi været alle fire trin igennem. Husk på, at det godt kan tage nogle uger, før dit hår har vænnet sig til metoden. Særligt, at du ikke længere vasker hår med en shampoo, tager lige lidt tid for håret at vænne sig til.

curly girl krøller

Tips & tricks

Selvom vi nu har gennemgået de fire trin i metoden, er der stadig en række gode tips og information, der kan være gavnligt, når du skal til at i gang med Curly Girl metoden.

 • Det er en rigtig god idé at bruge en hårkur 1-2 gange om ugen. Den giver meget fugt og pleje til dine lokker, og den gør det som regel også lettere at redde håret ud.
 • Vask ikke dit hår med shampoo.
 • Brug evt. en leave in conditioner for ekstra pleje, fugt og blødhed. En leave in balsam kan bruges, når du kommer ud af badet.
 • Undgå at børste håret, når det er tørt. Børst kun vådt hår. Ellers risikerer du at ødelægge håret.
 • Klip ikke håret, når det er vådt, idet krøllet går krymper, når det tørrer.
 • Undgå føntørring.
 • Ingen sulfater, silikone eller andre udtørrende og skadelige produkter.
 • Lad ikke din frisør tynde ud i håret eller ligende.
 • Co-wash håret – også selvom det måske virker unaturligt til at starte med.
 • Du kan finde godkendte produkter på curlygirlapproved.dk.
 • Hvis du virkelig insisterer på at bruge en shampoo, så vælg en sulfatfri low-poo shampoo.
 • Brug aldrig en almindelige hårbørste til at rede håret med. Hårbøster hiver nemlig i håret og skader hårets naturlige krøllet hår. Det kan føre til kruset og uregerligt hår. Brug hellere en bredtandet kam.
 • Undgå at farve dit hår.

Hvorfor skal jeg bruge Curly Girl metoden?

Måske sidder du og overvejer, om det nu også kan betale sig at gå denne Curly Girl rutine. Det kan måske virkelig lidt overvældende at skulle skifte (måske) alle dine produkter ud, skulle til at tørre sit hår i en T-shirt og bruge en rensende balsam frem for en normal shampoo. Men metoden virker altså.

Uanset om du har uregerlige krøller, tørt hår eller bare gerne vil have krøllerne frem, så virker denne metode. Metoden virker dog ikke på glat hår.

Formålet er, at du ved at fjerne sulfat- og silikoneholdige produkter får genskabt hårets naturlige fugt og dermed undgå kruset hår, og du vil få smukke krøller. Metoden er til dig med naturligt krøllet hår. Metoden vil give et sundt hår og give mere glans til krøllet hår.

Ingredienser du skal undgå

Curly Girl metoden anbefaler, at du bruger så mange naturlige ingredienser som muligt. Derfor skal du undgå sulfater. Sulfater kan rense, men det fjerner også de naturlige olier.

Ligeledes skal du undgå silikone, da det kan lukke hårstråene og tilstoppe hovedbunden. Silikonen giver umiddelbart glansfuldt hår, men det gør faktisk, at håret ikke kan optage fugt.

Alkohol skal du undgå i dine stylingprodukter, såsom gel. Udtørrende alkoholer har nemlig ikke en god effekt på dit hår. Det er OK i dine vaskeprodukter, idet vandet skyller alkoholen ud.

Du skal også styre udenom parabener og phatalater.

Desuden skal du undgå hårvoks og stylingcreme, hvis du vil have naturlige krøller og et smukt og velplejet hår.

Du skal desuden undgå varme, da varme ødelægger håret (også derfor føntørring frarådes). Hvis du alligevel en dag har brug for en hurtig og nem løsning, så kan du altid vælge et godt krøllejern.

Hvad siger tilhængerne af metoden?

Alle kvinder drømmer nok om smukt hår. Det krøllede hår kan generelt godt være lidt af en udfordring at håndtere, og på mange måder kræver dit krøllede hår masser af pleje.

Mange kvinder har brugt denne metode, siden den kom frem for efterhånden mange år siden, og rigtigt mange kvinder har god erfaring med metoden.

Kvinder siger, at de får et sundere hår – og det gælder i alt slags hår, der er krøllet. Ved at bruge disse specifikke teknikker kan du fremhæve krøllerne, og så er det faktisk ikke så bøvlet af udføre Curly girl metoden, som du måske tænker, det er.

Ved at undgå udtørrende alkohol, silikoner, sulfater og andre skadelige stoffer, får du definerede krøller, du kan mindske krus, det er nemmere at sætte håret, og du får fine krøller.

I stedet plejer du håret med mineralske olier og andre gode ting, som du ikke får ved traditionel hårpleje.

Så er der kun tilbage at ønske dig god fornøjelse med Curly Girl metoden.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.