bedste sulfatfri shampoo test

Bedste Sulfatfri shampoo test (2023) – Bedst i test shampoo uden sulfat

Det er efterhånden blevet meget populært at bruge shampo uden sulfat, og det er ikke uden grund. Der findes nemlig en lang række forskellige fordele ved at bruge shampoo uden silikone og sulfat.

At anvende en sulfatfrie shampooer hjælper blandt andet med at frembringe dit hårs naturlige struktur samt modvirke eventuel krus/udtørring. Det er desuden en sulfatfri shampoo du skal bruge til den såkaldte CurlyGirl metode.

Hvilken sulfatfri shampoo er bedst i test?
Vores ekspert i shampoo og beauty Malene har valgt at Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo er den bedste sulfatfri shampoo.

Så læs med for at finde den bedste sulfatfri shampoo for lige netop dig. Vi har nemlig testet en del og de har hver deres gode egenskaber.

Hvilke sulfatfri shampoo er bedst i test?

 1. HairLust Split Fix™ Shampoo
 2. Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo
 3. Yuaia Haircare – Grow and Glow Shampoo
 4. Purely Professional Shampoo 0
 5. Kevin Murphy HYDRATE.ME.WASH
 6. Maria Nila True Soft Shampoo
 7. Karmameju SWISH Shampoo 02
 8. IdHAIR Elements Xclusive Moisture Shampoo
 9. Redken Curvaceous High Foam Lightweight Shampoo Cleanser
 10. REF. Intense Hydrate Shampoo

#1 HairLust Split Fix™ Shampoo

hairlust Split Fix Shampoo

👉 Køb for 179,- kr. hos Hairlust.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Dansk produceret og økologisk certificeret
 2. bidrager til forlængelse af hårets livscyklus
 3. shampoo uden sulfat og silikone og parabener

Egenskaber

Denne sulfatfrie shampoo fra HairLyst er udviklet særligt til at styrke og reparere skadet hår ved at bidrage med fugt samt en lang række genopbyggende og nærende ingredienser. Disse ingredienser virker ved at trænge dybt ind i hårstråene og genopbygge indefra og ud.

Især det høje indhold af styrkende og genopbyggende proteiner er kendetegnende for denne sulfatfrie shampoo. Proteinerne bidrager til et stærkt hår og dermed til en minimering af spaltede spidser samt at dit hår ikke knækker så nemt.

Hertil kommer, at shampooen netop med dens sulfatfrie ingrediensliste bidrager til en hovedbund i balance, hvilket kan modvirke en eventuelt irriteret hovedbund med kløe.

Vores vurdering

Vi mener, at dette er den bedste sulfatfri shampoo blandt de testede. Vi oplevede allerede efter kort tids brug, at hårets naturlige struktur (herunder naturlige fald, bølger og krøller) blev langt mere fremtrædende, og at hårets ikke længere var “tynget”, som normale shampoos ofte kan have tendens til.

Denne sulfatfri shampoo efterlader dit hår blødt, og fyldt med glans, og har desuden en skøn duft, som ikke er for fremtrædende.

Derfor skal du vælge HairLust Split Fix™ Shampoo

Denne sulfatfri shampoo fra HairLust er den perfekte for dig, hvis du ønsker at frembringe dit naturlige hår og dets struktur på bedste vis.

#2 Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo

Olaplex NO.4 Bond Maintenance Sulfatfri Shampoo

👉 Køb for 229,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Vegansk og fri for gluten
 2. uden sulfater
 3. Virker ikke tyngende for dit hår

Egenskaber

Olaplex NO.4 Bond Maintenance er en shampoo uden sulfater, som faktisk er patenteret grundet dens innovative ingrediensliste; herunder Olaplex’ eget molekyle, som genopbygger hårets svovlbroer, som på daglig basis nedbydes af alt fra sollys til styling.

Grundet det ekstremt høje indhold af fugtgivende ingredienser sikres det, at dit hår uagtet hårtype efterlades med det optimale niveau af fugt. Trods shampooen er uden sulfater efterlades dit hår desuden helt rent.

Vores vurdering

Vi forstår godt, at Olaplex’ har fået patenteret deres eget molekyle – for der er ingen tvivl om, at indholdet af dette virker. Man mærker en klar forskel efter brug af dette produkt. Dit hår bliver blødt, smidigt og glansfuldt, hvilket er et resultat af det øgede fugtniveau.

Du kan med fordel bruge både Olaplex’ NO3, NO4 og NO5 (hårkur, shampoo og balsam) for optimal sulfatfri hårpleje, da disse er udviklet til brug med hinanden og dermed giver det optimale og perfekte resultat således, at dit hår efterlades styrket, glansfuldt og blødt.

Derfor skal du vælge Olaplex NO.4 Bond Maintenance Shampoo

Dette er den rigtige sulfatfrie shampoo for dig, som ønsker en sulfatfri hårrutine med både sulfatfri shampoo, balsam og hårkur.

#3 Yuaia Haircare – Grow and Glow Shampoo

Yuaia Grow and Glow Shampoo uden sulfat

👉 Køb for 179,- kr. hos Yuaiahaircare.dk

Fremhævede egenskaber

 1. “Anti frizz” effekt
 2. sulfat og silikonefri shampoo
 3. Eksfolierende effekt i hovedbunden

Egenskaber

Grow and Glow fra Yuaia Haircare har en sulfatfri shampoo, som indeholder en lang række ingredienser, som alle har gavnlige effekter på dit hår og en hovedbund i balance.

Udover at være fri for sulfater, så indeholder denne shampoo også frugtsyrer, som giver en mild eksfolidering af hovedbunden, og med indholdet af blandt andet Capilia Longa har denne shampoo desuden en gavnlig effekt på blandt andet hårtab og hårvækst, hvis den bruges kontinuerligt.

Vær dog opmærksom på, at denne sulfatfrie shampoo ikke anbefales til skadet hår.

Vores vurdering

Ved kontinuerlig brug af denne shampoo uden sulfater, kan man godt mærke de gavlige effekter på ens hår. Dit hår føles stærkere og mere modstandsdygtigt overfor slid. Desuden er glansen ikke at tage fejl af, og hårets naturlige stuktur får i den grad lov til at komme frem i verden.

Denne shampoo er desuden virkelig en god sulfatfri shampoo til kruset hår med dens anti-frizz effekt og indhold af fugtgivende ingredienser.

Derfor skal du købe Yuaia Haircare – Grow and Glow Shampoo

Dette produkt kan du med fordel købe, hvis du ønsker en sulfatfri shampoo, som udover at stimulere hårvækst, har en gavnlig effekt på blandt andet hårtab.

#4 Purely Professional Shampoo 0

Purely Professional Sulfatfri Shampoo

👉 Køb for 1549,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Sulfatfri shampoo
 2. Kort og gennemskuelig ingrediensliste
 3. Særligt god til tør hovedbund

Egenskaber

Purely Professional Shampoo er en sulfatfri shampoo, som faktisk er udviklet med en ingrediensliste på kun 7 stk., som er helt nøje udvalgt – og vigtigst af alt; sulfater er ikke en del af denne ingredienslisten.

Denne sulfatfri shampoo er mild for både hår og hovedbund, og bidrager til hårets naturlige struktur og ballance. Da den netop er meget mild, er den også velegnet irriteret/tørt hår og hovedbund.

Vores vurdering

Dette er en rigtig god sulfatfri shampoo, hvis du lider af irriteret eller sart hovedbund. Mange produkter kan virke hudirriterende, men det er bestemt ikke tikfældet med denne shampoo som er fri for sulfater. I stedet sørger produktet for, at hovedbunden bibeholder hårets naturlige skællag.

Derfor skal du købe Purely Professional Shampoo

Dette produkt skal du købe, hvis du er på udkig efter en naturlig sulfatfri shampoo med få ingredienser, som er udvalgt til at bibeholde hovedbundens og hårets naturlige struktur.

#5 Kevin Murphy HYDRATE.ME.WASH

Kevin Murphy HYDRATE.ME.WASH shampoo uden sulfater

👉 Køb for 216,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Fugtgivende shampoo uden sulfater
 2. Særligt god til tørt hår
 3. Rig på c-vitamin

Egenskaber

Med denne HYDRATE.ME.WASH får du en sulfatfri shampoo, som efterlader et glansfuldt hår med masser af fugt. Den helt unikke ingrediensliste har en meget plejende effekt på skadet hår, men uagtet hårtype kan du med fordel bruge denne sulfatfrie shampoo for et sundt hår.

Med den høje koncentration af blandt andet C-vitamin styrkes hårets elasticitet og glans samtidig med, at du får det pleje, som håret har brug for.

Vores vurdering

Vi er ret begejstrede for denne sulfatfri shampoo uden sulfat fra Kevin Murphy fordi den virkelig efterlader håret synligt forandret. Dit hår efterlades glansfuldt, blødt og smidigt – mange shampoer lover det, men Kevin Murphey formår faktisk at holde det de lover.

Årsagen til, at den havner på en 5. plads i vores sulfatfri shampoo test er simpelthen prisen – for vi synes faktisk, at det er et rigtig godt produkt, men det er også i den dyrere ende af prisskalaen.

Derfor skal du købe Kevin Murphy HYDRATE.ME.WASH

Dette produkt er det rette for dig, som ønsker et produkt, som giver dit hår pleje, men især også giver dig den naturlige glans tilbage – især i f.eks. hår med krøller.

#6 Maria Nila True Soft Shampoo

Maria Nila True Soft Shampoo uden sulfater

👉 Køb for 199,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Efterlader dit hår blødt
 2. særligt velegnet til farvet hår
 3. Vegansk

Egenskaber

Maria Nila True Soft er udviklet særligt til tørt hår, og indeholder derfor en lang række ting herunder blandt andet arganolie, som er nøje udvalgt for at sikre, at dit hår tilføres en masse fugt. Arganiolien har desuden en positiv indvirkning på statisk elektricitet og krus.

Dette produkt uden sulfater er desuden udviklet med det såkaldte Color Guard Complex, som mindsker farvetab, og desuden beskytter mod solens stråler således, at farven i det farvede hår bibeholdes bedst muligt.

Vores vurdering

Vi var egentlig ret begejstrede for de ting, som vi læste om dette produkt; især de gode farvebevarende egenskaber var vi meget begejstrede for og spændte på at teste. Vi må dog nok erkende, at produktet desværre ikke helt lever op til vores forventninger.

Der er et par af de andre shampooer i vores test, som også har farvebevarende egenskaber – og sammenlignet med disse, så synes vi desværre ikke, at Maria Nila lever helt op til forventningerne. Når det er sagt, så synes vi dog ikke, at det ikke er en god sulfatfri shampoo.

Produktet giver den pleje, som den skal for at undgå udtørring, og efterlader også håret med et sundt look for dine krøller.

Derfor skal du købe Maria Nila True Soft Shampoo

Dette kan være det rigtige produkt for dig som er på udkig efter en sulfatfri shampoo, som er udviklet særligt til farvet hår.

#7 Karmameju SWISH Shampoo 02

Karmameju SWISH Sulfatfri Shampoo

👉 Køb for 209,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Mild for hår og hovedbund
 2. Fri for duft- og farvestoffer
 3. Fri for sulfater og parabener

Egenskaber

Denne Karmameju SWISH 02 fri for sulfater er en særligt mild for både hår og hud. Med dens milde formular sørger produktet for blidt at rense dit hår og hovedbunden, hvilket gør det perfekt til daglig brug for især normalt/fint hår.

Formularen indeholder rene og æteriske naturlige olier, som er særligt fugtgivende, og dit hår efterlades derfor sundt og glansfuldt med en naturlig fylde.

Vores vurdering

Der er ingen tvivl om, at dette er et meget mildt produkt for din hud, der ikke indeholder en lang række kemikalier, men derimod er bygget på en naturlig formular – og dét er vi selvfølgelig glade for. Det er især godt for dig, som ønsker at undgå unødige kemikaler f.eks. grundet sart hud eller hovedbund.

Når det så er sagt, så skal man heller ikke forvente et produkt, som virkelig skummer, hvor du bagefter står tilbage med en følelse af, at hovedbunden og håret virkelig er blevet rent – for det får du ikke med dette produkt.

Derfor skal du købe Karmameju SWISH 02

Dette produkt fra Karmameju kan være det rette for dig, som er på udkig efter et meget mildt produkt, som er godt til fint hår.

#8 IdHAIR Elements Xclusive Moisture Shampoo

IdHAIR Elements Xclusive Moisture Shampoo uden sulfat

👉 Køb for 132,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Anbefales hvis dit hår er tørt
 2. Fugter håret indefra og ud
 3. shampoo uden sulfat

Egenskaber

IdHAIR Elements Xclusive Moisture er god og fugtgivende hvad end man har glat hår eller krøller. Med den effektive formel indeholdende både proteiner der skal styrke og genopbygge håret samt plantemælk, der er rige på antioxidanter, får du med dette produkt den helt ideelle shampoo uden sulfater.

Desuden er dette produkt udviklet uden allergene parfumer og er også fri for parabener. Vigtigt at nævne er også, at det er produceret med et stort fokus på genbrugelig plastik.

Vores vurdering

Dette produkt er i den budgetvenlige ende af skalaen ift. de øvrigt testede produkter – og med dette produkt kan man godt fornemme det lidt. Selvom produktet lover at være både beskyttende og blødgørende var det ikke helt det vi oplevede ved brug.

Håret efterlades desværre ikke helt så blødt og glansfuldt, som man kunne håbe. Ingredienslisten kunne altså godt indeholde lidt mere pleje uden det havde gjort noget.

Derfor skal du købe IdHAIR Elements Xclusive Moisture

Dette kan være den rigtige shampoo uden sulfat, hvis du ønsker et mere budgetvenligt valg.

#9 Redken Curvaceous High Foam Lightweight Shampoo Cleanser

Redken Curvaceous High Foam Lightweight sulfatfri Shampoo

👉 Køb for 124,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Virker ikke tyngende
 2. Fri for sulfater
 3. mild for hovedbund

Egenskaber

Redken Curvaceous High Foam Lightweight Cleanser er et såkaldt letvægtsprodukt, som er udviklet med fokus på ikke at virke tyngende for håret. I stedet skal indholdet af Curl Memory Complex supportere krøllerne og deres spændstighed ved at rense uden udtørring.

Grundet den milde formel er dette produkt også mildt for hovedbund.

Vores vurdering

Vi synes ikke, at dette produkt levede op til vores forventniger. Trods produktet er uden sulfater og lover ikke at virke tyngende, så synes vi ikke helt, at de naturlige stukturer i håret, herunder krøller, kommer til sin ret ved brug. Det bør altså være lige netop til fraværet af sulfater kan.

Derfor skal du købe Redken Curvaceous High Foam Lightweight Cleanser

Dette kan være det rette produkt-match for dig, som er på udkig efter et produkt særligt udviklet til at gøre det bedste for dine krøller.

#10 REF. Intense Hydrate Shampoo

REF. Intense Hydrate sulfatfri Shampoo

👉 Køb for 159,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Farvebevarende ingrediensliste
 2. tilfører fugt
 3. kokosduft

Egenskaber

REF. Intense Hydrate indeholder såkaldte botaniske ekstrakter, som beskytter og genopbyger håret. Desuden er den rig på vitaminer og proteiner, som kan bevirke blandt andet kruset hår.

Duften er en let kokosduft, som giver en fornemmelse og følelse af velvære.

Vores vurdering

Dette produkt er et fint hverdagsprodukt, hvis man ikke forventer det helt store af shampooen, men bare at “den gør det den skal”. Vi synes nemlig ikke helt, at den efterlader håret så velplejet, som vi godt kunne have tænkt os.

Vi kunne også godt have ønsket, at produktet indeholdte noget, som ville have en særlig virkning på hovedbund også, da mange efterhånden døjer med hovedbundsproblemer i større eller mindre grad.

Derfor skal du købe REF. Intense Hydrate Shampoo

Du skal vælge dette produkt, hvis du ønsker et vegansk venligt produkt, som stadig er i den budgetvenlige ende af skalaen.

Hvad skal man overveje inden man køber shampoo uden sulfater?

Der er egentlig ikke de helt store overvejelser du bør gøre dig inden du køber en shampoo uden sulfater, da der udelukkende er fordele ved at skifte din shampoo ud til et sulfatfri alternativ.

Du kan dog opleve, at du har svært ved at vænne dig til, at din shampoo ikke skummer som den plejer og næsten føler trang til at anvende mere produkt – men dette er på ingen måde nødvendigt. Det er udelukkende en tilvænningssag at skifte til et sulfatfri alternativ. 

Du vil også kunne opleve, at du i starten føler dit hår fedter hurtigere eller ikke bliver ordentligt rent. Igen skal du dog bevare tålmodigheden, og give din hovedbund en chance for at genfinde balancen. 

Fordele ved at vælge sulfatfri shampoo

Sulfaternes vigtigste egenskab er at fjerne snavs, sebum, rester af stylingprodukter etc., og selvom det umiddelbart lyder tiltalende, gør sulfater ofte arbejdet lidt for godt, da hudens naturlige olier også fjernes til stor irritation for hovedbund, hud og hår. 

Sulfater kan dermed skabe ubalance i hovedbunden og medføre både tørt hår, fedtet hovedbund, skæl og andre irritationer, da hovedbunden vil begynde at overproducere olie, når den allerede producerede olie fjernes af sulfaterne. 

Ved at vælge en sulfatfri shampoo vil du derfor opnå alle fordelene ved hovedbundens egen naturlige olieproduktion samt øge chancene for at forebygge eventuel kløe i hovedbunden samt udtørring af hårstråene. 

Hvad er sulfater?

Sulfater er egentlig “bare” et renseprodukt, som effektivt renser for både snavs og olie. Det er også årsagen til, at sulfater ofte indgår i ingredienslisten for renseprodukter udviklet til hår og hud.

I praksis gør sulfater altså, at fedt og snavs fra hår og hovedbund løses og effektivt renses, når renseproduktet f.eks. shampoo skummes op med vand – og netop denne skummende fornemmelse, som de fleste forbinder med renhed opnås ved brug af sulfater.

Hvad er sulfat overhovedet?

Dette er et rigtig godt spørgsmål. Vi har nok alle hørt om sulfater, men hvad er sulfat overhovedet. Vi har ovenfor nævnt, at sulfater virker rensende og affedtende. Vi har også set på, hvordan man skønhedsprodukter indeholder sulfater. Men vidste du, at sulfat også findes i mange ganske almindelige husholdningsprodukter, såsom opvaskemiddel, universalrengøring og vaskepulver? Det giver naturligvis god mening, når sulfater er rensende og affedtende. 

Når det kommer til hår- og hudplejeprodukter, er der primært to sulfater, der benyttes:

 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Sodium Lauryle Sulfate (SLS)

Men bare for at gøre forvirringen fuldendt kan du opleve, at SLES og SLS står som sodium dodecyl suldate, sulphuric acid, sodium salt sulfuric og sodium salt. Men det er absolut ikke de eneste sulfater, der findes. Der findes en lang række andre sulfater, såsom:

 • Sodium myreth sulfate
 • Alkylbenzene sulfonate
 • Ammonium laureth sulfate
 • Sodium xylenesulfonate
 • Sodium coco sulfate

Heldigvis for os fremgår det i langt de fleste tilfælde tydeligt på emballagen, hvis produktet er sulfatfri. Så medmindre andet er nævnt, kan du som udgangspunkt godt regne med, at produktet indeholder sulfat.

Sulfatfri shampoo til krøller og en sart hovedbund

Vi reagerer alle forskelligt på vores hårplejeprodukter og hudplejeprodukter. Ja, i det hele taget reagerer vi bare forskelligt på de produkter, vi bruger. Dette betyder også, at der ikke bare er én ting, der er den rigtige for alle, og der er ingen facits eller endegyldige svar. Men som udgangspunkt reagerer de fleste ikke så godt på sulfater i håret, og derfor er der mange, der med fordel kan vælge sulfatfrie alternativer. 

Især reagerer krøllet hår som regel ikke så godt på sulfater, og en sart hovedbund foretrækker som oftest en sulfatfri shampoo. Eksempelvis kan tørhed og kløe godt stamme fra sulfaterne i din shampoo. Men det vigtigste er naturligvis, at du mærker efter, hvad der er det rigtige for dig. 

Sådan vælger du den rigtige shampoo uden sulfater

Ved at vaske dit hår i en god sulfatfri shampoo behøver du ikke at bekymre dig om allergifremkaldende stoffer – i hvert fald ikke fra sulfater. Der fås mange forskellige sulfatfrie shampooer, og du kan således finde shampooer uden sulfater til alle hårtyper, og shampooer der passer til både børn og voksne.

Sulfater virker meget udtørrende på håret, og derfor vil du opleve, at dit hår bliver både sundere og lettere at have med at gøre, når du skifter til en sulfatfri shampoo. Dette er ganske enkelt, fordi en sulfatfri shampoo plejer dit hår, men ikke udtørrer dit hår. Derfor er shampooer uden sulfater også enormt populære i dag, og der findes et væld af sulfatfrie shampooer på markedet. Vi mener selv, at vi har samlet nogle rigtigt gode bud på sulfatfrie shampooer i vores test, men i sidste ende skal du naturligvis vælge den shampoo, der passer bedst til lige præcis dit hår og dine behov. 

Når du skal vælge din sulfatfrie shampoo, skal du først og fremmest vælge den shampoo, der passer bedst til din hårtype. Har du krøllet hår, skal du altså vælge en shampoo, der er udviklet til krøllet hår. Har du derimod ødelagt hår, skal du vælge en shampoo, der er udviklet til ødelagt hår. Er dit hår farvet, vil vi anbefale, at du vælger en shampoo til farvet hår. Ved at vælge en shampoo, der er udviklet til din hårtype, får du ingredienser, der passer bedst til dit hår, så dit hår får alt det, som det har brug for. 

Du kan med fordel også overveje, hvilke indholdsstoffer din shampoo må indeholde. Du har naturligvis allerede valgt, at din shampoo skal være uden sulfater, men måske skal den også være uden parabener? Det kan også være, at det er vigtigt for dig, at din shampoo er vegansk, eller at den ikke indeholder parfume. Du bør altså tage stilling til alle disse spørgsmål, inden du køber din shampoo.

Hvis du vælger en sulfatfri shampoo, vil vi også anbefale dig, at du vælger en sulfatfri balsam. Dette giver det bedste resultat. Der er ikke megen ved at vælge en sulfatfri shampoo, hvis du så vælger en balsam med sulfater.

Pas på dit hår og din hovedbund med en sulfatfri shampoo

Der er i dag langt større fokus på sulfatfrie hårprodukter, end der har været før i tiden. Udvalget af sulfatfrie hårprodukter er kun steget de sidste år, hvilket er gode nyheder for dig som forbruger, idet det giver dig masser af muligheder for at vælge det rigtige produkt, der passer bedst til dig. 

Faktisk er sulfater ikke blot en kendt ingrediens i shampoo og balsam. Det findes også i en lang række andre produkter, såsom bodywash, skintonic, tandpasta og rensemælk. Hvorfor tænker du måske? Det er der en god grund til. Sulfater er nemlig enormt rensende og affedtende. Men i store mængder er dette faktisk hverken sundt for din hud eller dit hår. Sulfater vil nemlig udtørre dit hår og din hovedbund, hvilket skaber ubalance i håret og hovedbunden. Så hvis du gerne vil passe særlig godt på dit hår og din hovedbund, kan du altså med fordel vælge sulfatfrie shampooer og balsammer. På den måde sikrer du, at hjælper din hovedbund og dit hår med at være i balance. 

Hvilke sulfater skal jeg undgå? 

Der er selvfølgelig nogen sulfater, som er stærkere og mere skrappe end andre,  men hvis du vil undgå alle de dårlige effekter, som sulfater medfører, er det alle sulfater, som du skal undgå. 

Vi har lavet en liste, som du kan se længere nede, som kan hjælpe dig med et overblik over hvilke ingredienser (sulfater) du skal undgå for at være på den sikre side.

I stedet skal du gå efter en shampoo, som indeholder andre vaske-aktiver. Disse vil ofte ende på “glucoside”, “glutamate” eller “isethionate”.

Hvorfor undgå sulfater?

Blandt andet kan sulfaterne være lige grundige nok forstået på den måde, at de kan forårsage en fjernelse alle de naturlige olier i hovedbunden, som altså er nødvendige for en hovedbund og hud i balance. Dette kan resultere i blandt andet tør hovedbund og irritation.

Udtørring af hovedbunden som følge af et lidt for grundigt arbejde fra sulfaterne kan desuden føre til, at hovedbund prøver at overproducere fedt, og dermed skaber en ond cirkel der gør, at du oftere må vaske håret. At fravælge sulfater og dermed gå med en sulfatfri shampoo kan også være en fordel, hvis du har tendens til fedtet hår.

Hvilke stoffer må sulfatfri shampoo ikke indeholde?

Der findes mange forskellige sulfater, og nogen der er så stærke, at at hårets naturlige olieproduktion sættes ud af spil. Derfor kan du med fordel vælge sulfatfri shampoo, og for at være sikker på at din nyindkøbte shampoo er sulfatfri kan du kigge efter følgende stoffer:

 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Lauryl Ether Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfate
 • Ammonium Laureth Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzenesulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Hvis shampooen ikke indeholder nogen af ovenstående ingredienser er din shampoo højst sandsynligt sulfatfri, da disse er de stærkeste og mest anvendte sulfater. 

Er det farligt at bruge sulfat i produkter?

Nej, sulfater er ikke som sådan farlige. Sulfater har eksempelvis ikke vist sig at være kræftfremkaldende eller lignende. Men, men, men, der er dog stadig gode grunde til, at du bør overveje at undgå sulfater i din skønhedsprodukter. Lad os tage et kig på, hvorfor vi hos Hair-beauty mener, at det er en god idé at undgå sulfater i dine hårplejeprodukter i det følgende afsnit. 

Derfor bør du undgå sulfater

Hos Hair-beauty synes vi, at det giver god mening at bruge så naturlige produkter som muligt. Det er naturligvis ikke altid muligt at vælge helt naturlige produkter, men hvorfor ikke forsøge så vidt det kan lade sig gøre? Lad os her tage et nærmere kig på, hvorfor vi mener, det er en god idé at undgå sulfater, både i din shampoo og i andre produkter. 

Sulfat kan være allergifremkaldende

sulfater er godt nok ikke farlige som sådan, men de har altså vist sig at være allergifremkaldende på samme måde, som parfume eksempelvis kan give en allergisk reaktion. Derfor kan det altså være en god idé at anvende en sulfatfri shampoo, særligt hvis du har børn, har deres hår bedst af en sulfatfri shampoo. Ved at anvende en sulfatfri shampoo nedsætter du risikoen for, at du og dine børn udvikler allergi. 

Sulfat slider på dit hår

Sulfater slider faktisk på dit hår, fordi sulfat virker udtørrende og affedtende på håret. Dette gør i sidste ende dit hår mere udsat for skader, og det kan også gøre dit hår mere frizzy og mat.

Hvad er sulfat SLS/SLES?

Sulfat SLS/SLES sulfater er det der kendetegnes som de “hårde” sulfater, som altså er dem man bør undgå; for det er rent faktisk ikke alle sulfater, der er lige slemme.

Der findes blandt andet sodium coco sulfate, som er i den milde ende. Sodium coco udtørrer altså ikke hovedbunden på samme måde som andre hårde sulfater, men har i stedet en rensende effekt samtidig med at naturlige olier bibeholdes i hovedbunden og håret.

Det kan dog godt være en jungle at finde ud af, om de shampooer har stående derhjemme indeholder de hårde eller milde sulfater. Ofte vil de skadelige SLS/SLES sulfater være benævnt som Sodium Lauryl eller Sodium Laureth sulfat SLES. Det vil altså sige at shampoo til normalt hår ofte indeholder sulfater.

Hvis du er i tvivl, så kan du altid google hvilke sulfat SLS du skal undgå; for det er vigtigt at vide om dit produkt indeholder f.eks. sodium laureth sulfat SLES. For at vælge en sulfat shampoo kan vi ikke anbefale.

Se en demonstration fra Hairlust om hvordan man bruger deres shampoo på den bedst tænkelige måde:

Er sulfater farlige?

Det korte svar er nej, sulfat i shampoo er ikke farligt – hverken for hud, hovedbund eller hår. Du bør derfor ikke vælge en sulfatfri shampoo uden silikone bare fordi “det er det nye”. Når det så er sagt, så er der dog en lang række forskellige fordele og gavnlige effekter ved at vælge en sulfatfri shampoo i din hårpleje.

Sulfat ødelægger farven, hvis du har farvet hår

Hvis du bruger mange penge på at farve dit hår, vil du sikkert gerne have, at dit hår holder på farven, så længe og så godt som det er muligt. Derfor bør du vælge en sulfatfri shampoo, hvis du har farvet hår. Det har nemlig vist sig, at sulfat nedbryder farven i håret. Derudover udsætter du allerede dit hår for kemi ved at farve det, hvilket i sig selv allerede udtørrer dit hår, så du bør undgå ingredienser, der yderligere virker udtørrende på dine farvede lokker.

Sulfat kan give irritation og kløe

Fordi sulfat virker både affedtende og udtørrende, kan sulfat faktisk føre til kløe og irritation af din hovedbund. Dette er faktisk også med til at skabe en ubalance i din hovedbund. Den naturlige pH-værdi i hovedbunden skal gerne være mellem 4,5 og 5,5, og derfor bør du bruge hårplejeprodukter, særligt shampoo, balsam og hårkur, der ligger i dette spektrum. Hvis dine hårplejeprodukter indeholder et stort indhold af sulfat, ødelægger du faktisk den naturlige balance i hovedbunden, og dette kan også skade din hårvækst og give dig meget fedtet og tørt hår.

Sulfat skader krøllet hår

Hvis du har krøllet hår, skal du virkelig være opmærksom på at undgå sulfat. Krøllet hår har allerede en tendens til at være mere tørt og frizzy, og en shampoo der indeholder sulfat, vil kun gøre dette værre. Dette gælder også, hvis du har permanente krøller.

Hvad betyder silikone i shampoo?

En anden essentiel ingrediens at undgå i din fremtidige shampoo er silikone, da silikone ligesom sulfater kan være til stor irritation for hud og hår. 

Silikone tilsættes ofte shampoo og balsam for at vise effekten af at sundt, glansfuldt og stærkt hår. Desværre er effekten ikke reel, da silikone er kemisk fremstillet til at være vandafvisende, og dermed lægger sig omkring det enkelte hårstrå og i længden vil hobe sig op og både fedte og tynge ens hår. 

Da silikonen lægger sig omkring hårstråene vil fugt og plejende ingredienser også have ekstra svært ved at trænge ind i hårstråene og effekten af f.eks. hårkur vil være minimal. Håret vil således med større sandsynlighed knække, fedte og udtørre. 

Silikone findes dog ikke kun i shampoo og balsam, og kan også være en ingrediens i diverse stylingprodukter, og medføre ovenstående konsekvenser. Vi anbefaler derfor at du helt undgår produkter indeholdende silikone. Dette gør du som udgangspunkt ved at undgå ingredienser som ender på “cone” eller “oxane”. 

Hvem kan få glæde af at bruge en shampoo uden silikone, parabener og sulfat? 

Det er egentlig de fleste der kan få glæde af at bruge en shampoo fri for silikone, parabener og sulfater. Dog kan især folk der døjer med hår eller hovedbund på den ene eller den anden måde have særligt glæde af det.

Dig med skadet og tørt hår, som ofte knækker

Hvis du føler, at dit hår ofte knækker eller filtrer, og du ender op med en uglet hår i stedet for let og glansfuldt hår, kan en shampooo uden silikone og sulfater nok gøre underværker. Ved at gå uden om disse ingredienser undgår du at der ophober sig tyngende silikone i dit hår, og langsomt vil du se effekten i mere fyldigt og glansfuldt hår. Oplever du at dit hår ofte knækker eller er skadet, kan du med fordel bruge en hårkur til skadet hår og give håret nyt liv.

Dig med krøller eller krus

Kruset og krøllet hår er nogle af de hårtyper, som har særligt glæde af sulfat og silikonefri shampooer, da den tyngende silikone vil modvirke naturligt krøl og i stedet udtørre og kruse håret yderligere.

Sulfaterne vil desuden udtørre yderligere ved at hårets naturlige olieproduktion overstimuleres og medføre fedtet hår, som du vil skulle vaske endnu oftere, og du vil endelige i en ond cirkel mellem fedtet hår og yderligere udtørring.

Hvis du skifter dine produkter ud til produkter fri for sulfater, silikone og parabener vil du langsomt opdage, de smukkeste definerede bølger eller krøller i stedet for krus og halvt udglattet og filtret hår. Dette lever også op til curly girl metoden, som er en metode til at få naturlige krøller til at få nyt liv. Du kan med fordel læse vores test af shampoo til krøller og finde en shampoo som passer dig.

Dig som ofte farver dit hår

Hårfarvning skader håret ekstra meget, og du kan derfor med fordel undgå silikone og sulfater i din shampoo, hvis du samtidig er glad for at farve håret for at mindste yderligere udtørring og tyngde af håret.

Desuden vil du kunne opleve, at farven holder længere i dit hår, hvis du vælge de rigtige produkter fri for de stærke og skrappe sulfater. 

Dig med tør og irriteret hovedbund

Det kan være enormt frustrerende at have en hovedbund i ubalance, da du højst sandsynligt vil opleve en ubeskrivelig kløe og muligvis også skæl. Også mod dette problem vil shampoo uden silikone og sulfater være yderst gavnligt. 

Hovedbunden har de mest utrolige selvrensende egenskaber, som faktisk overflødiggøre sulfater, og kun sjældent har brug for en hjælpende hånd i form af en mild shampoo. Dog kræver det, at hovedbunden er i balance, og det kan tage noget tid at opnå dette.

Hvis du væbner dig med tålmodighed vil du dog opleve, at dit hår fedter mindre, og kløe vil forsvinde, hvis hovedbunden får lov at gøre det, som den er bedst til.

Hvad bør jeg ellers undgå i min shampoo og hårplejeprodukter?

Vi mener hos Hair-beauty, at sulfater bør undgås i shampoo, men det er faktisk ikke de eneste ingredienser, du med fordel kan forsøge at undgå i din shampoo og hårplejeprodukter. Der er desværre en lang række andre ingredienser, der også er værd at forsøge at undgå i dine hårplejeprodukter. De er produkter, såsom:

 • Silikone. Silikone lægger sig som et lag rundtom hårstrået, hvilket gør, at de andre gode ingredienser ikke kan trænge ind i dit hår, og dit hår får dermed ikke den næring og pleje, du gerne vil give det.
 • Parabener. Parabener er mistænkte for at være stærkt hormonforstyrrende, så derfor anbefaler vi, at du undgår dem helt, hvis det er muligt.
 • Parfume. Ja, parfume kan tilføre en skøn duft til dine produkter, men parfume kan også være allergifremkaldende, så vær blot forsigtig med, hvor meget parfume du bruger.

FAQ

❓ Hvad er sulfater?

Sulfater er stoffer som ofte forekommer i shampoo, som kan være skadelige for dit hår og hovedbund. Det er ikke alle sulfater der er lige “dårlige”, men læs mere i artiklen om hvilke du bør undgå og hvilke du godt kan tåle.

❓ Hvilket sulfater bør jeg undgå i min shampoo?

Der er en lang række sulfater, vi anbefaler, du undgår. Sodium Laureth / Myreth / Lauryl Sulfate, natrium Laureth / Lauryl Sulfat, Ammonium / Sodium Xylene Sulfonat, TEA-dodecylbenzenesulfonate, Sodium Alkylbenzene Sulfonate, Ammonium Laureth / Lauryl Sulfate og ATEA Lauryl Sulfat.

❓ Hvordan bruger jeg en sulfatfri shampoo?

Du skal bruge din sulfatfrie shampoo på helt samme måde, som du bruger en almindelig shampoo.

Artiklen blev publiceret d. april 22, 2021 af Willow og senest opdateret d. januar 10, 2023 af Willow