Bedste selvbruner test

Bedste Selvbruner (2023) – Top 10 Bedst i test selvbruner til ansigt og krop

En selvbruner er det ideelle produkt for dig, som på en sund måde ønsker at udvikle en solbrun glød, der ikke indebærer, at du skal udsætte huden for solens skadelige stråler.

Vi har afprøvet og vurderet en række af de produkter, der findes, og hermed fundet frem til de bedste selvbrunere, som kan give de flotteste resultater. Husk at selvbruner også kan følges med en god ansigtscreme, som plejer og passer på huden.

Om du er ude efter en tropisk tan eller en let sommerglød, så er der produkter, der passer til dig. Læs med herunder på siden for at finde den “bedst i test”-selvbruner, som passer til dig og dine specifikke behov.

Produkter i vores selvbruner bedst i test guide

 1. James Read Self Tan Instant Bronzing Mist
 2. Curasano – Spraytan Express
 3. Tan-Luxe The Gradual
 4. Mascha Vang Selvbruner Spray
 5. St. Moriz Advanced Pro Formula Fast Tan Mist
 6. Vita Liberata Fabulous Self Tanning Tinted Mousse
 7. Decleor Aroma Sun Expert Self-Tanning Milk Natural Glow
 8. Cocoa Brown 1 Hour Tan Mousse Dark
 9. St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse
 10. Marc Inbane Natural Tanning Spray
 11. Clarins Liquid Bronze Self Tanning

#1 James Read Self Tan Instant Bronzing Mist – Super god selvbruner til både krop og ansigt

James Read Self Tan Instant Bronzing Mist - Den bedste selvbruner til både krop og ansigt

Køb for 225,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Til krop og ansigt
 2. 360 graders sprayfunktion
 3. Gylden bronzing farve

Egenskaber

James Read Self Tan Instant Bronzing Mist er en selvbruner egnet til krop såvel som ansigt, der med sin 360 graders sprayfunktion gør det nemt at påføre selvbruneren og samtidig sikre, at der ikke kommer ujævnheder i farveresultatet. Der er hverken parabener eller parfume i produktet, som således er allergivenligt.

Når selvbruneren er påført kroppen og/eller ansigtet, vil farven udvikle sig i 3 til 5 timer, således at den til sidst efterlader huden med en smuk gylden bronzing farve. Ønskes der efterfølgende en mørkere farvenuance, da kan man påføre et nyt lag og således opbygge en mørkere tan.

Vores vurdering

Der er flere centrale grunde til, at vi vil gå så langt som at kalde dette verdens bedste selvbruner til ansigt og krop. Selvbruneren er for det første super nem at anvende, og den sikrer et jævnt og smukt farveresultat, hvorved det er muligt at få en fin glød på kun få timer. I denne forbindelse er det et stort plus, at den har en optimal sprayfunktion, samt at den består af en række nærende ingredienser.

Derfor skal du købe produktet

Hvis du er på udkig efter en selvbruner-spray, som kan give den bedste spraytan og bruges på hele kroppen, og som endvidere er nem at påføre, så er dette et godt bud. Endvidere er dette et godt produkt for dig, som ikke har brugt en selvbruner før og ikke er så sikker på din foretrukne farvenuance, idet du kan eksperimentere med flere lag for at opbygge og nå frem til det ønskede farveresultat. test

#2 Curasano – Spraytan Express – God selvbruner med lang holdbarhed

Curasano - Spraytan Express - Selvbruner

Køb for 269,- kr. hos b-uniq.dk

Fremhævede egenskaber

 1. 5-7 dages holdbarhed og lugter ikke
 2. Til brug i både ansigt og på krop
 3. Parfumefri og fri for parabener og konserveringsmidler

Egenskaber

Curasano selvbruner adskiller sig fra øvrige selvbrunere på markedet ved at udvikle en solbrun farve i en nuance der tilpasser sig din egen hudtone. Hertil kommer, at selvbruneren kan bruges både i ansigtet samt på resten af kroppen.

Selvbruneren fungerer ved, at den tager til i farve jo længere tid du lader selvbruneren virke – men stadig ved at tilpasse sig din egen hudtone. Efter 5-7 timer vil det endelige resultat komme til syne. 

Dette produkt er særligt godt til dig med sensitiv hud, da det er udviklet uden parfumer, parabener samt konserveringsmidler. Desuden er produktet baseret på økocertificerede ingredienser for et endnu mildere produkt. 

Vores vurdering

Denne selvbruner er en super selvbruner, som giver et rigtig flot og naturligt resultat med masser af glød uden at efterlade striber, som mange selvbrunere ellers gør. 

Vi er også helt vilde med, at denne selvbruner har guidefarve, hvilket vil sige, at selve selvbruneren har en mørkere farve således, at du nemt kan se hvor på huden du har påført selvbruner, så du ikke ender med at glemme et område. 

Denne farve vil forsvinde så snart du går i bad, og selvbruneres glød vil vise sig. Desuden efterlades huden blød med masser af fugt grundet indholdet af vitaminer og Aloevera. Det er optimalt, hvis man har tendens til let udtørring. 

Derfor skal du købe curasano spraytan Express

Curasano selvbruner er det ideele og perfekte valg for dig, som er ønsker det naturlige resultat uden at udsætte din krop for unødvendig parfume og øvrige tilsætningsstoffer. 

#3 Tan-Luxe The Gradual – Fugtgivende creme med naturlig glød

Tan-Luxe The Gradual

Køb for 231,- kr. hos Beautycos.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Fugtgivende produkt
 2. Selvbruner, olie og creme i ét produkt
 3. Efterlader huden med en brunlig sommerglød

Egenskaber

Tan-Luxe The Gradual er en kombineret creme og olie i ét selvbrunerprodukt, som har en let konsistens, der efter blot én time giver en fin sommerglød. Produktet fortsætter med at udvikle sig de følgende 2-4 timer. Desuden sikrer den en ensartet overflade uden mærker.

For at få mere farve i form af en dybere, mørkere glød kan cremen anvendes dagligt. Den påføres kroppen i et tyndt lag, som hurtigt trænger ind i huden, hvorefter hænderne skal vaskes grundigt for ikke at blive misfarvet. Herudover bør produktet ikke få kontakt med øjenområdet. Der findes øjencreme til at pleje området omkring øjnene, hvis det behøves i stedet.

Selvbruneren indeholder ingen parfume, men har en mild neutral duft. Den indeholder blandt andet olie fra hindbærfrø, som bidrager til at booste hudens fugtniveau, hvorved den ligeledes virker plejende.

Vores vurdering

Alt i alt en super god selvbruner. Dels er dette en fantastisk kilde til fugt, som ligeledes formår at give en ekstra naturlig glød til huden. Vi finder det super nemt at anvende produktet, og grundet den meget milde farve, skal man ikke frygte at tilføre for meget creme på huden, da den fint vil fordele sig over hudfladen uden at skabe misfarvning i form af striber eller pletter.

Derfor skal du købe produktet

Denne selvbruner er særligt egnet til dig, som er på udkig efter et fugtgivende plejeprodukt til kroppen, som kan give lidt ekstra naturlig farve, så huden fremstår velplejet og med en let tan. Derudover er produktet fyldt med gode, nærende ingredienser, herunder olier, som sikrer en høj plejningsevne.

#4 Mascha Vang Selvbruner Spray – Tilpasser sig din hudtype

Mascha Vang Selvbruner Spray - Tilpasser sig din hudtype

Køb for 129,95,- kr. hos Luxplus.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Egnet til alle hudtyper
 2. Ensartet farveresultat
 3. Svanemærket, allergivenlig og vegansk

Egenskaber

Mascha Vang har udviklet en skøn selvbrunerserie, hvori du finder hendes populære selvbruner-spray. Selvbruneren tilpasser sig huden, både i forhold til Ph-værdien og niveauet af fugt på det respektive kropsområde, således at et fint og jævnt farveresultat opnås. Den kan som følge heraf også både benyttes i ansigtet og på kroppen.

Alle produkterne fra Mascha Vangs selvbrunerserie er Svanemærket og baseret på veganske, allergivenlige ingredienser. Blandt andet indeholder produktet det naturlige sukkerstof DHA, som er med til at give huden en glød. Herudover indeholder selvbruneren mange fugtgivende ingredienser.

Det er nemt at påføre denne selvbruner via dens sprayfunktion. Du behøver ikke smøre selvbruneren rundt, såfremt du bare sørger for at holde fin afstand mellem produktet og huden (ca. 20 centimeter). Farven udvikler sig over de efterfølgende 12 timer, men allerede efter 3 timer vil du kunne se resultater i form af en fin glød. Hvis du efterfølgende vil have mere farve, kan du tilføre flere lag.

Vores vurdering

Dette er et fremragende produkt, som vi på baggrund af testresultaterne er meget imponerede over. Vi havde ikke de store forventninger, men kan hurtigt konkludere, at du får et super godt produkt til en rigtig god pris. Desuden finder vi det meget positivt, at den efterlader huden fugtet i op til 2 døgn, samt at den ikke har en traditionel selvbruner-duft, men derimod er neutral i sit duftudtryk.

Derfor skal du købe produktet

Dette produkt er for dig, som er ude efter en allergivenligt selvbruner, som har en god evne til at fugte huden og dermed et blødgørende finish, og som endvidere formår at give huden en brun sommerfarve uden gullige undertoner.

#5 St. Moriz Advanced Pro Formula Fast Tan Mist – Fantastisk hurtigt udviklende tan

St. Moriz Advanced Pro Formula Fast Tan Mist - Fantastisk hurtigt udviklende tan

Køb for 129,95,- kr. hos Luxplus.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Mulighed for lys, medium og mørk tan
 2. Farve på kun én time
 3. Dermatologisk testet

Egenskaber

Denne St. Moriz Advanced Pro Formula Fast Tan Mist er en selvbruner, der udvikler sig med det samme; den giver huden en lys tan efter blot 1 time, en medium tan efter 2 timer og en mørk tan allerede efter 3 timer. Hermed er selvbruneren egnet til mange forskellige hudtoner, og du kan selv vælge, hvilken farvenuance du ønsker.

Når selvbruneren skal vaskes af, anbefales det at du gør det med lunkent vand, uden sæbe. Selvbruneren holder typisk i et par dage alt afhængigt af, hvor mørk glød, du har valgt til din hud, er. Produktet er desuden testet af dermatologer og udviklet på baggrund af en fantastisk formel bestående af gode, nærende ingredienser.

Vores vurdering

Denne selvbruner fra St. Moriz er super god, hvis man ønsker en hurtig tan, som ikke nødvendigvis skal holde i uger, men som kan sikre dig en smuk glød de næste timer. Den giver et smukt resultat uanset om du ønsker en let, medium eller mørk glød.

For at undgå ujævnheder anbefaler vi, at du eksfolierer huden ved de tørre hudområder og lader den fugtgivende pleje virke, inden selvbruneren påføres. På denne måde opnås et smukt og professionelt resultat.

Derfor skal du købe produktet

Dette produkt er for dig, der leder efter en selvbruner, som kan give dig sommerfarve på få timer. Her er ikke tale om et produkt, som holder i mange dage og uger, men et fremragende produkt, som du kan bruge til at gøre lidt ekstra, eksempelvis når du skal til festlige anledninger. Vi vurderer produktet som en af de bedste til at udvikle en hurtig tan.

#6 Vita Liberata Fabolous Self Tanning Tinted Mousse Medium – Ideel selvbruner til nybegynderen

Vita Liberata Fabolous Self Tanning Tinted Mousse Medium - Ideel selvbruner til nybegynderen

Køb for 219,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Tørrer på få sekunder
 2. Naturlige, økologiske ekstrakter
 3. Blødgørende og beroligende effekt

Egenskaber

Vita Liberata har skabt en fantastisk økologisk selvbruner-mousse baseret på naturlige ekstrakter, som kan give en medium solbrun farve på kroppen og i ansigtet.

Udover at self-tanning moussen har en fantastisk evne til at give glød, grundet indholdet af 100 % naturligt DHA, så har den yderligere også en blødgørende virkning samt beroligende effekt. Dette skyldes indholdet af Glycerin, aloe vera ekstrakt og vitamin E, der har plejende og hydrerende genskaber.

Der er en indeikatorfarve i selvbruneren, som gør det nemt at se, at selvbruneren er ligeligt fordelt over hele huden. Moussen tørrer på få sekunder, hvorfor du sagtens kan tage tøj på efterfølgende, mens den udvikler sig i løbet de følgende 4-8 timer. Hvis du mener, at du har nået den ønskede farve efter fx 6 timer, så er dette tidspunktet, hvor du skal vaske selvbruneren af.

For at gøre det endnu nemmere at påføre selvbruneren, kan en påføringsmaske anvendes. På denne måde sikrer du også, at der ikke kommer misfarvede pletter på dine hænder.

Vores vurdering

Dette er på mange måder en helt fantastisk selvbruner: dels fordi den er super nem at påføre, og fordi kuløren holder op til en uge. Desuden er det et stort plus, at den har en indikatorfarve og er baseret på plejende, økologiske ingredienser.

Derfor skal du købe produktet

Dette er det ideelle produkt for dig, som er ny indenfor selvbruner-universet. Her er tale om et produkt med mange plejende egenskaber, og har du ikke så meget erfaring med at påføre en selvbruner, så er dette et godt køb, som vil kunne give dig et professionelt og flot resultat.

#7 Decleor Aroma Sun Expert Self-Tanning Milk Natural Glow – Selvbruner med essentielle beskyttelsesevner

Decleor Aroma Sun Expert Self-Tanning Milk Natural Glow - Selvbruner med essentielle beskyttelsesevner

Køb for 228,- kr. hos Beautycos.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Beskyttende effekt
 2. Anti-ageing selvbruner
 3. Naturlig glød

Egenskaber

Decleor Aroma Sun Expert Self-Tanning Milk Natural Glow er en selvbruner, der kan anvendes på alle hudtyper og giver en naturlig, sund sommerfarve. Dette skyldes indholdet af et DHA-kompleks og Erythrulose.

Samtidig er produktet med til at gøre huden klar til at komme ud i solen, blandt andet grundet dens indhold af ekstrakter fra vanilje og jasmin, der gør din hud mere modstandsdygtig.

Endvidere har selvbruneren anti-ageing egenskaber, blandt andet grundet indholdet af lupin og solsikke, der øger hudens collagenniveauet og booster cellefornyelsen. Dette gør selvbruneren effektiv til at bekæmpe tegn på aldring.

Vores vurdering

Det er simpelt at anvende selvbruneren, som hurtigt absorberes og giver et ensartet resultat. Herudover vurderer vi det som en central fordel, at selvbruneren gør huden mere modstandsdygtig overfor solens skadende stråling, samtidig med at den også formår at holde huden ung. Her er således tale om et effektivt plejende produkt, som bidrager til en naturlig glød.

Derfor skal du købe produktet

Denne selvbruner anbefales til dig, som er på udkig efter et produkt, som både kan give din hud glans og farve, og som yderligere ønsker at gøre din hud bedre beskyttet mod solen. Er du ligeledes interesseret i en selvbruner, der kan modvirke tegn på aldring? Så er denne fra Decleor et godt bud.

#8 Cocoa Brown 1 Hour Tan Mousse Dark – Gyldenbrun hud efter få timer

Cocoa Brown 1 Hour Tan Mousse Dark - Gyldenbrun hud efter få timer

Køb for 89,95,- kr. hos Luxplus.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Hurtige resultater
 2. 5-7 dages holdbarhed
 3. Skånsom mod sensititv hud

Egenskaber

Cocoa Brown 1 Hour Tan Mousse Dark er en parabenefri selvbruner-mousse lavet på veganske ingredienser. Moussen udvikler sig hurtigt efter at være blevet påført kroppen; efter kun én time har den skabt en gyldenbrun hudfarve.

Det anbefales at lade moussen udvikle sig på huden i 1-3 timer, og når du har nået den ønskede farve, vaskes restproduktet af med lunkent vand. Selvbruneren giver en jævn, mørk glød, der holder i 5-7 dage.

Produktet har en mild duft og er udviklet på baggrund af hydrerende og skånsomme ingredienser, hvorfor den ligeledes er egnet til personer med en sensitiv hudtype. Blandt disse ingredienser er vegetabilsk DHA, som er med til at farve din hud på en sund og selvkærlig måde.

Vores vurdering

Vores test af dette produkt har bekræftet os i, at her er tale om en skånsom selvbruner, som på mange parametre udstråler kvalitet. Den giver dels huden et flot gyldenbrunt udtryk, men har ligeledes blødgørende virkninger. Efter at have brugt moussen dufter kroppen skønt, og herudover er vi meget imponerede over, at farven problemfrit holder i op til 7 dage.

Derfor skal du købe produktet

Dette er en af de bedste selvbrunere, hvis du har en meget sart hud og ønsker en flot sommerfarve. Så leder du efter en selvbruner velegnet til sensitiv hud, som kan give dig en mørk gyldenbrun hudfarve, så bør du overveje at købe dette produkt.

#9 St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse – Prisvindende vegansk kvalitets selvbruner

St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse - Prisvindende vegansk kvalitetsselvbruner

Køb for 339,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Neutral duft
 2. Ingen klumper og misfarvede streger
 3. 100 % vegansk prisvindende produkt

Egenskaber

St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse er ifølge St. Tropez deres mest ikoniske selvbruner samt det produkt, der giver det mest naturlige udseende. Produktet er nemt at påføre hele kroppen, uden at du får ujævnheder i farvetonen; den udvikler sig over 4-8 timer, hvor den giver en smuk, jævn kulør, som holder op til 10 dage.

Moussen har vundet multiple priser, blandt andet fordi den har en let konsistens, den absorberes hurtigt i huden, samt at den indeholder nøje udvalgte hydrerende ingredienser, der alle har en essentiel funktion. Der er ingen parfume i produktet, som således har en neutral duft. Moussens beholder er i øvrigt lavet af 100 % genbrugt materiale.

Vores vurdering

Efter at have prøvet denne selvbruner kan vi sagtens forstå, hvorfor her et tale om et multi-prisvindende produkt. Denne selvbruner giver en medium tan, som ser naturlig ud, samtidig med at den er baseret på naturlige veganske ingredienser, der plejer og hydrerer huden. Desuden fik vi via vores test bekræftet, at holdbarheden er helt fantastisk.

Derfor skal du købe produktet

Dette produkt er for dig, som er villig til at betale en smule ekstra for din selvbruner, men som til gengæld får et prisvindende kvalitetsprodukt, som holder en flot sommerglød i flere dage end de fleste øvrige selvbrunere på markedet.

#10 Marc Inbane Natural Tanning Spray – For en sund og solbrun hud i 5 dage

Marc Inbane Natural Tanning Spray - For en sund og solbrun hud i 5 dage

Køb for 269,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Understøtter sund, velplejet hud
 2. Effektivt spray-system
 3. Ingen orange eller gullig effekt

Egenskaber

Marc Inbane Natural Tanning Spray er en anerkendt dermatologisk testet selvbruner med spray. Selvbruneren er allergivenlig samt beriget med rene, plantebaserede ingredienser, der sikrer en sund, velplejet hud. Blandt disse ingredienser finder du E-vitaminer, aloe vera og ekstrakter fra Ginkgo-tempeltræet.

Selvbruneren har et effektivt spray-system, som sikrer optimal dækning og dermed et ensartet solbrunt resultat, såfremt der sprayes med ca. 30 cm. afstand. Gennemsnitligt holder farven i 5 dage. Anvender du produktet i ansigtet, da vil der være selvbruner nok til 60 gange, og anvender du den på kroppen, da vil der være rigeligt til 8-10 gange.

Selvbruneren giver et naturligt udtryk; dermed kan du også være sikker på, at den ikke giver en orange eller gullig effekt. Produktet er både til mænd og kvinder samt egnet til alle hudtyper.

Vores vurdering

Det tager omtrent 10-15 minutter for selvbruneren at tørre, hvilket er en lidt længere tørreproces end ved nogle af de øvrige produkter, vi har anbefalet. Alligevel anbefaler vi dette produkt, som et af de bedste selvbrunerprodukter på markedet, idet det efter 3 timer har sikret et super smukt og sundt resultat, du kan nyde i de efterfølgende 5 dage.

Derfor skal du købe produktet

Leder du efter en dermatologisk testet selvbruner med spray, som kan anvendes på alle hudtyper, og som både er egnet til mænd såvel som kvinder? Så bør du overveje denne Natural Tanning Spray fra Marc Inbane, som giver dig en sund og flot kulør på kort tid.

#11 Clarins Liquid Bronze Self Tanning – Vitaminrig selvbruner til ansigt og hals

Clarins Liquid Bronze Self Tanning - Vitaminrig selvbruner til ansigt og hals

Køb for 250,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Forfriskende flydende
 2. Beskytter mod frie radikaler
 3. Egnet til ansigt og hals

Egenskaber

Clarins Liquid Bronze Self Tanning er en forfriskende let og flydende selvbruner med en mælkelignende konsistens. Den er udviklet til alle hudtyper og egner sig til ansigt og hals, hvor den er nem at fordele uden at lave klumper eller misfarvede pletter. Du kan intensivere farven ved at give et ekstra lag eller opretholde din glød ved jævnligt brug.

Farven holder i flere dage, hvilket blandt andet skyldes indholdet af aloe vera-ekstrakt. Endvidere indeholder den en række vitaminrige ingredienser, som fugter og nærer huden samt beskytter mod frie radikaler, hvorved den ligeledes er med til at forebygge tidlige tegn på aldring.

Vores vurdering

Vi vurderer dette produkt som værende den bedste selvbruner til ansigtet. Vi finder det blandt andet meget positivt, at selvbruneren absorberes hurtigt, hvorfor du kan påføre din make up eller andre hudplejeprodukter umiddelbart efter at have påført selvbruneren; produktet kan sagtens udvikle sig, selvom du har øvrige skønhedsprodukter ovenpå, og efter kun 2 timer har du en smuk glød.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe denne selvbruner, hvis du er på udkig efter et produkt, der primært er egnet til ansigtet, og som kan booste din hud med vitaminer og beskytte mod frie radikaler. Denne selvbruner er for dig, som vil undgå den skadelige sol, men stadig have mere farve i ansigtet på en sund og plejende måde.

Hvad er en selvbruner?

En selvbruner er helt lavpraktisk et kosmetisk produkt, der giver farve til huden. Om sommeren vil mange af os gerne have en smuk solbrun hud, men flere og flere forsøger også at undgå solens skadelige stråler. Før i tiden var det nemt at se, om ens brune farve kom fra solens stråler, eller om den kom fra en selvbruner, der tidligere havde et orange skær og en kunstig nuance. Derudover blev resultatet ofte plettet og ujævnt.

I dag findes der heldigvis rigtig mange gode selvbrunere, der giver et flot, naturligt og solbrunt resultat, hvor du faktisk ikke kan se forskel på, om farven kommer fra en selvbruner eller fra solen. Dette er blandt andet, fordi forskere har opdaget, at det aktive stof DHA får en orange tone i basiske opløsningen, mens det derimod får en brun nuance i sure opløsninger.

Selvbrunere fås i et væld af varianter, såsom:

 • Gel
 • Creme
 • Mousse
 • Spray

Vi gennemgår senere i artiklen hver type af selvbruner, så du kan finde den rigtige løsning til dig.

Hvorfor skal man bruge selvbruner?

Den danske vinter er lang, kold og mørk, og medmindre du er så heldig at tage på mindst to ferier til varmere himmelstrøg i vinteren, så er din hud garanteret forholdsvis bleg i vinterhalvåret. Her er en selvbruner virkelig guld værd. Her hos Hair-Beauty elsker vi selvbrunere hele året rundt.

Om sommeren er en selvbruner også ideel at bruge, hvis du forsøger at undgå solens skadelige stråler. En selvbruner giver dig en lækker og naturlig solbrun glød året rundt, så du altid ser frisk ud. 

De fleste danskeres hud ser både bleg og kedelig ud om vinteren. Det kan en selvbruner være med til at ændre på. Den giver dig netop en skøn glød, som du kender det efter en tur sydpå. En selvbruner ser hverken falsk eller overdreven ud, hvis den bruges rigtigt. Den giver blot en eksotisk glød til huden, som de fleste sætter pris på.

Husk blot at vælge en god selvbruner, så du netop får et naturligt resultatet, der ligner, at det er solen, der har kysset din hud og ikke en kunstig selvbruner.

Kan jeg bruge selvbruner i ansigtet?

Ja, det kan du sagtens. Faktisk er det en genial idé at gøre året rundt. Om vinteren får du den dejlige glød, vi kender fra sommeren. Om sommeren kan du også sagtens bruge en selvbruner i ansigtet.

Hvis du er en af dem, der forsøger at passe ekstra godt på solens skadelige stråler, så bruger du givetvis solcreme med høj faktor. Det er super godt – bliv endelig ved med det. Ulempen er dog, at det tager længere tid at blive brun, og hvis du helt undgår solen, ja, så bliver du slet ikke brun. Her er en selvbruner svaret på dine bønner. Her får du et lækkert solbrunt resultat, mens du samtidig undgår solens skadelige stråler.

Hvordan fungerer en selvbruner?

Som tidligere nævnt indeholder selvbrunere DHA. DHA reagerer med aminosyrerne i hudens proteiner, og det er netop den reaktion, der skaber den mørke nuance i huden. Denne reaktion sker ikke lige med det samme. Faktisk kan der gå op til seks timer, før du kan se nuancen. Derfor skal du heller ikke bare blive ved med at smøre lag på lag på, fordi du ikke kan se, at du bliver brun. 

Det betyder også, at du skal vente minimum seks timer med at gå i bad, så du ikke risikerer, at farven skylles af. Husk desuden, at dette også betyder, at der i disse seks timer er risiko for at få pletter på tøj og sengetøj, så undgå lyst tøj, sengetøj, og måske skal du heller ikke sidde i den hvide sofa i dette tidsrum.

Når det er sagt, så kan de fleste pletter fra selvbrunere gå af i vask. En selvbruner sætter sig kun i det yderste lag af huden, og derfor forsvinder farven i løbet af en uges tid, når huden falder af.

Måske vil du opleve, at selvbrunere har en særlig duft. Denne særlige duft dannes ved den reaktion, der sker på huden. Derfor er det faktisk (i hvert fald ikke endnu) muligt at skabe en selvbruner, der er duftfri. Mange selvbrunere forsøger dog at skjule denne duft ved hjælp af andre dufte i produktet. 

Du kan desuden sagtens opholde dig i solen, selvom du har selvbruner på. Det anbefales dog at vente minimum otte timer fra påsmøring af selvbruner til solbadning, idet huden er mere sårbar efter påsmøring af selvbruner. Derudover er det heller ikke godt at svede efter påsmøring af selvbruner, idet sved kan give et plettet og ujævnt resultat.

Hvad indeholder en selvbruner?

Svar: Som tidligere nævnt er der især én ingrediens, som selvbrunere indeholder, nemlig: 

 • DHA

DHA er en aminosyre, og det er den, der giver dig den smukke glød. DHA binder sig til de øverste hudceller i huden, og dermed får du den brune glød.

Hvordan får jeg det bedste resultat med en selvbruner?

Hver eneste selvbruner i denne test er en god selvbruner, som vi bestemt kan anbefale. Men for at få et godt resultat med en selvbruner kræver det faktisk mere end blot en god selvbruner, men en god selvbruner er naturligvis første skridt på vejen til et godt resultat.

Her er nogle gode råd til, hvordan du får det bedste resultat, når du bruger en selvbruner:

 • Vælg først og fremmest en selvbruner, der passer til din hudtone. Dette giver det mest naturlige resultat. Naturligvis er der nogle farver, der gradvist skal opbygges, mens andre selvbrunere sælges i nuancer. Men sørg for at vælge et produkt, der matcher din hudtone.
 • Ekfoliér huden, før du bruger en selvbruner. Du kan eventuelt eksfoliere huden dagen før. Eksfoliering fjerner døde hudceller, og det er med til at give et jævnt og flot resultat.
 • Giv også gerne huden en god omgang fugt efter eksfoliering. Du bør i det hele taget altid bruge en god fugtighedscreme, før du bruger selvbruner. Dette er også med til at give et flot og jævnt resultat.
 • Fordel din selvbruner i et jævnt og grundigt lagt, så der ikke kommer ujævnheder eller plamager. 
 • Undgå at lægge et tykt lag på huden. Husk på, at en selvbruner tager tid om at virke, og det er langt bedre at vente nogle timer og se resultatet i stedet for at smøre et tykt lag på med det samme. 
 • Undgå at tage et bad efter påsmøring af selvbruner. Som nævnt ovenfor bør du som minimum vente seks timer.

Hvilke typer af selvbruner findes der?

Som nævnt i starten af artiklen, så findes der er en lang række forskellige selvbrunere, og der findes sikkert også én, der passer til dig. Lad os her tage et kig på de forskellige slags selvbrunere, der findes på markedet.

Selvbruner spray

Som navnet antyder, så skal du her spraye din selvbruner på. Fordelen er her, at du ikke skal tænke på at få smurt en creme ud i et jævnt lang. Ulempen er, at en spray for de fleste kræver tilvænning, og det er svært at spraye alle steder på kroppen. En anden fordel ved en selvbruner spray er, at den giver et øjeblikkeligt resultat, og de fleste sprays kommer med en dyser, der gør det nemmere at styre produktet, så du ikke eksempelvis kommer til at spraye dine hvide skabe på badeværelset.

Du kan vælge mellem selvbruner sprays, der enten skal vaskes af eller sprays, der forsvinder af sig selv over tid. 

Selvbruner mousse

Hvis du virkelig er ude efter et naturligt look, så er en selvbruner mousse et oplagt valg. Det kræver dog korrekt fordeling af en mousse, da du ellers risikerer at få striber og ujævnheder. Et godt tip er at påføre produktet i cirkulære bevægelser og ikke “op og ned”.

En mousse føles behagelig, og den absorberes som regel på kort tid, og den smitter mindre af end en creme. I lighed med en creme skal en mousse dog også have nogle timer til at opbygge farven, så lad være med bare at pløre dig til i mousse.

Selvbruner mist

En mist er en god løsning til dig, der blot ønsker lidt glød i ansigtet. En mist påføres ganske let blot med et par sprøjt om morgenen, inden du lægger din makeup, eller i løbet af dagen. Produktet skal dog lige have et par minutter til at virke. 

En mist er mere luftig end en spray, så du skal ikke bekymrer dig om at spraye i et jævnt lag

Selvbruner servietter

Servietter er en nem og hurtig måde at opnå lidt glød. Du skal blot sørge for at bruge servietten på hele området, hvorefter farven opbygges på huden. Du skal ikke bekymre dig om at påføre andre produkter eller skylle det af. Derudover kan du altid have selvbruner servietter i din taske, og de kan også ganske praktisk bruges, hvis du har misset et sted med din selvbruner creme eller spray. Som regel holder farven med selvbruner servietter et par dage.

Selvbruner dråber

Dråber er en nem måde at blive mere brun på. Her skal du blot tilføje nogle selvbruner dråber til din normale creme eller lotion, hvorefter du vil opnå en let glød. For en dybere glød kan du altid tilføje flere dråber til din creme flere dage i træk. Selvbruner dråber holder som regel nogle dage.

Hvordan bruger man selvbruner?

Det er vigtigt at være bevidst omkring, hvordan en selvbruner påføres, så du undgår misfarvede pletter og striber på huden. Vi anbefaler, at du følger de nedenstående trin for at opnå det perfekte resultat:

 1. For det første bør du eksfoliere din hud, så du sørger for at fjerne alle døde hudceller. Dette gøres bedste ved at anvende en svamp eller handske til at skrubbe med
 2. Dernæst anbefales det, at du smører huden med en fugtgivende creme, inden du påfører selvbruneren. Årsagen hertil er, at du ellers risikerer, at der skabes misfarvning der, hvor din hud er tør
 3. Når du skal smøre selvbruneren på krop eller ansigt, er det vigtigt, at du sørger for at fordele selvbruneren jævnt, så du får en ensartet farve. Dette kan eksempelvis gøres med en påføringsmaske
 4. Når kroppen er smurt ind i selvbruner, skal du sørge for at vaske dine hænder ordentligt (har du brugt en påføringsmaske, da vil dette trin ikke være nødvendigt). På den måde risikerer du ikke, at den overskydende farve laver pletter eller striber på hænderne
 5. Det er desuden vigtigt, at du læser de konkrete anvisninger på den pågældende selvbruner, da der her står skrevet, hvor længe du skal lade selvbruneren udvikle sig. Her står der også, om du skal lade selvbruneren sidde, eller om den skal vaskes af. Der findes netop utroligt mange forskellige produkttyper; herunder selvbruner-dråber, mousse, spray, creme osv., og alt dette varierer nemlig fra selvbruner til selvbruner

Hvor længe holder selvbruner?

Det er meget individuelt for produkt til produkt, hvor længe farven holder, hvilket blandt andet skyldes deres forskellige indhold af ingredienser. Sommergløden holder kun én dag ved brug af nogle selvbrunere, mens andre giver kulør, der holder i flere uger.

En af de anbefalelsesværdige selvbrunerprodukter, som sikrer langvarig holdbarhed efter påføring er den populære St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse; denne selvbruner giver kulør i op til 10 dage. Du kan læse mere om denne selvbruner-mousse ovenfor, da den er blandt de bedste produkter fra vores selvbruner-test.

Du bør naturligvis vælge den selvbruner, som passer til dine behov og ønsker, herunder hvad angår resultatets holdbarhed.

Hvordan fjerner man selvbruner?

Hvis du har brug for at fjerne din selvbruner, så frygt ej. Det kan være lidt en udfordring at fjerne, men det er bestemt ikke umuligt. Du kan skynde dig at snuppe et godt, langt bad, hvor du bruger en skrubbehandske på huden. Dette burde tage langt det meste af din selvbruner. Hvis du har et badekar, så vil dette være et godt tidspunkt at tage et lækkert, langt karbad. 

Der findes også deciderede “selvbruner fjerner” produkter. Disse produkter skal som regel tilføres, inden du går i bad, eller mens du er i bad. Produkterne er med til at rense og fjerne en stor del af farven. Du kan dog godt risikere, at noget af gløden forbliver i huden, men så kan du eventuelt bruge selvbruner fjerneren flere gange.

En alternativ metode er at bruge en blanding af citronsaft og bagepulver. Her skal du smøre blandingen på og efterfølgende vente et par minutter, inden du skyller blandingen af. Du kan også forsøge dig med tørbørstning og babyolie, idet du her eksfolierer huden og fugter den. Skyl også her efterfølgende. 

Husk, at du skal være ekstra forsigtig med huden i ansigtet, idet huden her er finere.

FAQ

❓ Find din nye selvbruner fra Curasano og se hvorfor den vinder!

Vi har lavet testen for dig, så du slipper. Se hele testen og find din nye fantastiske selvbruner her. Vi tester blandt andet Curasano Spraytan Express, James Read Self Tan Instant Bronzing Mist , Tan-Luxe The Gradual, Mascha Vang Selvbruner Spray og St. Moriz Advanced Pro Formula Fast Tan Mist.

❓ Er selvbruner farligt?

Ifølge Miljøstyrelsen er selvbruner som sådan ikke farligt, men husk på, at der er mange forskellige slags selvbrunere, og der kan være nogle, der kan forårsage en allergisk reaktion, så vær blot en smule omhyggelig med valg af selvbruner.

❓ Hvor mange lag selvbruner skal man påføre?

Du skal som tommelfingerregel kun påføre ét lag selvbruner af gangen. Som regel går der nogle timer, før du begynder at kunne se resultatet.

❓ Hvordan forbereder man huden til selvbruner?

Det kan du gøre ved at eksfoliere din hud og give den en god omgang creme eller lotion, inden du påfører selvbruner.

Artiklen er opdateret d. februar 14, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.