hjemmelavet tørshampoo - 1

Hjemmelavet tørshampoo – Sådan kan du spare penge på tørshampoo

Tørshampoo er en genial opfindelse, hvis du gerne vil springe en hårvask over. Tørshampoo er også ideelt til at skabe lidt fylde og volumen i håret. Tørshampoo kan dog være lidt halvdyrt, hvis du skal have en god en af slagsen. Men vidste du, at du faktisk nemt kan lave en hjemmelavet tørshampoo, der både er effektiv og budgetvenlig?

Hvad er tørshampoo?

Tørshampoo er blevet mere og mere populært i de senere år, og det er rigtig godt at bruge, hvis du gerne vil springe en hårvask over, men du ikke har lyst til at gå rundt med fedtet hår. Tørshampoo er egentlig et lidt misvisende navn, da tørshampoo ikke renser håret, som en shampoo gør. En tørshampoo er mere et pulverprodukt, der kommer enten på sprayflaske eller som pulver.

tørshampoo opskrift

En tørshampoo optager fedtet fra håret, så det ikke ser eller føles fedtet. Men en tørshampoo renser ikke håret igennem, og det fjerner absolut ikke skidt og snavs fra håret.

En tørshampoo er rigtig god at bruge efter en løbetur eller en tør i fitness, eller hvis du har tendens til fedtet hår. Du ved sikkert, at det ikke er godt for håret at vaske håret dagligt, og netop derfor er en tørshampoo god at bruge mellem hårvaske.

En tørshampoo er også genial at bruge, hvis du har for travlt til at vaske håret. Her kan du nemt på blot nogle sekunder få frisk hår, der ikke er fedtet.

Tørshampooens historie

Det kan være, du tænker, at tørshampoo er en nyere opfindelse, men folk har lavet hjemmelavet tørshampoo i mange, mange år. Tørshampooen har nemlig lige siden 1500-tallet være populært at brug til at optage olie, fedt og lugt fra håret uden at bruge vand. Det var i Asien, de første hjemmelavede tørshampoo blev set.

Og faktisk mener det, at der inden dette tidspunkt blev brugt let i det gamle Egypten og flere andre steder i Nordafrika.

Dry shampoo var først i slutningen af 1700-tallet en ting i USA, men det var først i 1918, tørshampoo virkelig blev en ting. i 1940 kom den første tørshampoo på markedet, og tørshampooen var i den grad populær frem til 1970’erne. Herefter blev tørshampooen lidt glemt, men produktet er i de senere år blevet meget populært igen. Og nu er det også blevet populært at lave sin egen tørshampoo. Hvis du ikke har lyst til at lave en hjemmelavet tørshampoo, kan du tage et kig på de bedste tørshampoo og finde din favorit.

Hvordan kan man lave tørshampoo selv?

Det er slet ikke svært at lave din egen tørshampoo. Lad os starte med at tage et kig på, hvad du skal bruge – husk, at dette blot er én opskrift på tørshampooen. Der findes mange andre opskrifter.

Til opskriften her skal du bruge:

 • 20 dråber æstetisk olier, såsom lavendelolie
 • 2 dl fint rismel, kartoffelmel, arrowroot pulver eller majsmel
 • En make up børste eller lignende
 • Evt. en tom pudderdåse eller lignende, du kan blande tørshampooen i. Du kan også bruge en skål

Sådan laver du din tørshampoo:

 1. Find din skål/pudderdåse frem, så du kan blande ingredienser sammen. Start med at tage rismel, kartoffelmel eller arrowroot pulver (disse ingredienser er alle fugt- og oliesugende), og kom pulveret i skålen
 2. Så er det tid til at tilsætte din æterisk olie. Du kan eventuelt blande olier, hvis du har lyst. Vi kan personligt godt lide lavendelolie, jasminolie og citrusolie, men du skal vælge lige de æstetiske olier, du bedst kan lide
 3. Rør nu de æstetiske olier og tørstofferne godt sammen. Her kan du bruge en gaffel eller et lille piskeris
 4. Lad blandingen stå i 10 minutter. På den måde er du sikker på, at alt fugten er fordampet

Så er du sådan set klar til at gå i gang med at bruge din tørshampoo. Tørshampooen kan holde sig i næsten evig tid, så du kan roligt lave en stor portion.

Kilde: Melissa Maker

Hvad med mørkt hår?

Bare rolig, vi har selvfølgelig også tænkt på dig med mørkt hår. Du skal nemlig selvfølgelig ikke bruge kartoffelmel, rismel eller arrowroot pulveret, hvis du har mørkt hår – det er kun til dig med lyst hår, da pulver, såsom majsmel og lignende er hvidt.

Hvis du har mørkt hår, kan du i stedet for bruge kakaopulver. På den måde risikerer du ikke misfarvninger i håret.

Sådan bruger du tørshampoo

Det er rigtig nemt at bruge tørshampoo, og det tager ingen tid. Følg blot disse trin, og så har du lækkert hår på ingen tid med din hjemmelavet tørshampoo.

 1. Start med at ryste en lille smule af din tørshampoo ud. Du behøver virkelig ikke meget tørshampoo i håret
 2. Herefter skal du opdele dit hår i 4-6 sektioner, det er afhængig af tykkelsen på dit hår
 3. Begynd nu, at bruge makeupbørsten til at fordele tørshampooen i håret. Det kan være en idé at starte i nakken og arbejde dem frem mod ansigtet
 4. Inden du gør mere, så lad tørshampooen virke omkring ét minut
 5. Du kan nu børste håret med en hårbørste eller køre dine fingre igennem dine lokker.

Tip: hvis du er ude efter ekstra fylde i håret, så hav hovedet nedad. Det er lidt det samme tip, som når du føntørrer håret med hovedet nedad – det giver ekstra fylde og volumen til lokkerne. Sørg desuden for, at du får det helt indtil hårrødderne for det bedste resultat.

Hvilke typer produkter kan bruge til tørshampoo?

Hvis du har lyst hår, kan du bruge kartoffelmel, majsmel, majsstivelse eller arrowroot pulver. Pulveret vil her suge olie og fedt. Men fordi pulverne er hvide, bør de kun bruges i hårbunden i det lyse hår. Er du mørkehåret kan du med fordel bruge kakaopulver. På den måde er du sikker på, at du undgår misfarvninger i dine flotte lokker og i hovedbunden.

I forhold til de æstetiske olier, er det kun fantasien, der sætter grænser. Her skal du vælge lige præcis de olier, du bedst kan lide, og som du gerne vil have, dit hår dufter af.

Er det farligt at lave tørshampoo selv?

Nej, det er på ingen måde farligt. Du skal højst vænne dig til at bruge produktet. Men det er absolut ikke farligt. Det er uden kemikalier, og det er kun naturlige ingredienser, der er i tørshampooen i modsætning til en, du køber, som du ikke kender ingredienserne på. Her er der kun få ingredienser, og hvis du bare køber æterisk olie af høj kvalitet, er du sikker på, at du får det bedste af det bedste.

Er det bivirkninger for håret ved at bruge tørshampoo?

Der kan være bivirkninger ved at bruge den tørshampoo, du køber i butikkerne, da de kan have mange kemikalier i sig. Det kan godt udtørre håret, og hvis du ikke bruger shampoo, der renser håret igennem, vil tørshampooen hobe sig op i håret.

En hjemmelavet tørshampoo har ikke bivirkninger. Men husk, at du selvfølgelig stadig skal vaske håret med en shampoo et par gange om ugen, så håret er rent. En tørshampoo renser ikke håret for skidt og snavs – det gør udelukkende, at håret ikke ser fedtet ud, og så kan det hjælpe med at give fylde og volumen. Derfor er det vigtigt, at du stadig husker at vaske hår med en god shampoo.

Bør man bruge rigtig tørshampoo?

Det er i sidste ende op til dig selv. Du kan få mange gode tørshampooer på markedet, der ikke indeholder skadelige stoffer, og som er mere naturlige. Men du kan også få mange, der ikke er helt så gode. Med en hjemmelavet tørshampoo kender du selv til alle ingredienser, men hvis du ikke er så meget til DIY, er det måske bedre at købe en tørshampoo.

Artiklen er opdateret d. september 6, 2023 af Liva

Jeg hedder Heidi og er uddannet journalist fra journalisthøjskolen i Aarhus og startede min egen virksomhed i 2021. Jeg har lidt af en forkærlighed for skønhed og er pjattet med makeup og hudpleje. Især har jeg en stor interesse for hudpleje.

Som så mange andre kæmpede jeg i mange år med akne og uren hud, og jeg har prøvet samtlige produkter på markedet, læst utallige blogindlæg, lyttet til podcasts og gransket internettet for information omkring akne. Det gav mig en naturlig interesse for hudpleje, makeup og andre skønhedsprodukter.