Hvorfor får man gule negle? - 1

Hvorfor får man gule negle? Guide mod misfarvede negle

Hvis du er hyppig bruger af neglelak, så kender du helt sikkert også til gullige negle og misfarvede negle. Det er ofte til stor frustration, da ingen har lyst til at have gule negle. Vi vil i denne artikel forklare, hvorfor man får gule negle, samt hvad du kan gøre ved gule og misfarvede negle, så du atter kan få flotte negle.

Hvad er årsagen til gule negle?

gule negle

Der er mange årsager til, hvorfor man får gule og misfarvede negle. Lad os tage et kig på de mest almindelige årsager til gule negle. Husk, at gule negle faktisk er et problem hos mange mennesker, så hvis dine negle er blevet gule, er du langt fra alene.

  • Mangel på/dårlig ernæring: Misfarvede negle og gule negle kan godt opstå, hvis du mangler vitaminer og mineraler. Det er dog vigtigt at nævne, at i Danmark er det nok noget usandsynligt, at det er manglende vitaminer og mineraler, der er skyld i gule negle, men hvis du har en meget ringe kost, er det ikke udelukket, at der er årsagen til misfarvede negle. Når det kommer til dine negle, er der en række vitaminer og mineraler, der er vigtige. Sørg for, at du inkluderer A-vitamin, B-vitamin, calcium, jern og zink i din kost. Disse vitaminer og mineraler er desuden gode for huden og håret.
  • Svampeinfektion: Hvis du ikke bruger neglelak, men du alligevel oplever, at du har gule negle, kan det være en svampeinfektion. Infektion af svamp kan ramme alle personer, og det ses som regel på dine fødder. Det kan eksempelvis være, at du går i meget tætte sko i mange timer dagligt, eller du har en tendens til at få fugtige fødder. Dette giver et perfekt miljø for neglesvamp. Hvis du sover med strømper, så dine fødder ikke får luft, kan det desuden give neglesvamp. Hvis du har fået svamp, er det meget vigtigt, at du får gjort noget med det samme, da neglesvamp kan gøre, at neglen falder af. Derudover breder neglesvamp sig hurtigt til de andre negle. Der findes mange behandlinger mod neglesvamp, så frygt ej. Men husk at gøre noget ved problemet, så der ikke opstår neglesvamp igen. Dine tånegle er i øvrigt langt mere udsat for neglesvamp, da tåneglene som regel er lukket mere inde.
  • Neglelak: Den mest hyppige årsag til gule negle er neglelak. Jovist, ser neglelakken flot ud, men neglene har ikke videre godt af neglelak, og det meget vel give gule negle. Og dette er altså også, selvom du ikke bruger en gul neglelak. Som regel kommer den gule farve af stærke farver neglelak – særligt hvis du ikke bruger en basecoat (underlak) på neglene, inden du lægger neglelakken. Når du lægger neglelak, optager neglene noget af farven, og det er netop det, der gør neglene gule. Det bedste tip er at lakere neglen med en basecoat på neglen, inden du lægger neglelak. Dette beskytter desuden neglene mod at flække og flosse.
  • Rygning: Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at rygning ikke er sundt, men det er altså heller ikke sundt for dine negle, og det kan sagtens give gule og misfarvede negle.
  • Andre årsager: Der kan også være andre årsager til misfarvede og gule negle. Dine negle er en del af huden, og derfor kan hudsygdomme også nogle gange ses i dine negle og eksempelvis give gullige negle. Hvis det ikke er neglesvamp eller negletak, der er skyld i de misfarvede negle, kan det være en anden underliggende årsag. Dette er dog kun i mere sjældne tilfælde. En læge vil kunne hjælpe dig med at finde årsagen til misfarvningen.

Sådan forebygger du gule negle og misfarvninger

Det er rigtigt træls med gule negle og misfarvninger på neglene, men der er heldigvis en række ting, du kan gøre for at forebygge gule negle. Hvis du har misfarvede negle grundet brug af lak, er der ganske enkelt ikke andet for end at holde en pause med lak, og så husk en god underlak, når du igen er klar til at bruge neglelak – en underlak er rigtig vigtigt for at undgå misfarvede negle!

Hvis du har fået neglesvamp – dette ses som regel oftere på fusserne og ikke så ofte på hænder – skal du i behandling mod svampeinfektion. Du kan eksempelvis bruge Nalox, der hjælper med at holde neglene flotte. Nalox er en væske, du smører på dine negle. Produktet bekæmper både svampeinfektion og misfarvninger. Husk i øvrigt god hygiejne og generelt at rense neglene. Det er også en god idé at lade fødderne ånde og ikke pakke dem ind i strømper og sko. Hvis du er i tvivl, så kan du søge læge og få hjælp til behandlingen mod svamp og misfarvningen.

Hos Hair-beauty anbefaler vi desuden, at du bruger en god neglebåndsolie, håndcreme og fodcreme, der giver masser af pleje til hænder, fusser og neglene. Dette er godt for både huden og neglene, og du har altid velplejede hænder.

Naturlige midler mod gule negle og misfarvede negle

Naturlige midler mod gule negle og misfarvede negle

Nogle har ikke lyst til at anvende skrappe kemikalier og andre medikamenter i kampen mod deres gule negle. Hvis du foretrækker naturlige midler, er der heldigvis mange at ty til. naturlige midler er særligt effektive, hvis din misfarvning er opstået grundet neglelak. Lad os kigge på de naturlige midler mod misfarvede og gule negle her.

Tandpasta

Tandpasta. Ja, det lyder lidt som en gammelt husmorråd, men ikke desto mindre er den god nok. Tandpasta kan faktisk hjælpe på gule og misfarvede negle. Det er lidt som en blegemiddel. Vi anbefaler, at du bruger en tandbørste eller en neglebørste og ganske forsigtigt kører din tandbørste med tandpasta over negle. Undgå at gøre det for hårdt, da det kan ridse neglen.

Eddike

Eddike er som bekendt lidt en vidundermiddel, og så er det billigt! Eddike er genial som behandling mod misfarvninger på dine negle. Vi anbefaler, at du blander lige del eddike og varmt vand i en balje eller skål. Lad dine hænder eller fusser være i blød i cirka 15 minutter. Herefter kan du skylle hænderne eller fødderne.

Citron

Citron er en anden klassiker, når det kommer til dine negle. Citron bleger (også derfor nogle bruger det i håret), og det kan bruges til rigtigt mange formål – og det er ikke kun i køkkenet. Hvis du vil bruge citron på dine negle, skal du bare bruge en lille skive citron, som du gnider på neglen. Du kan også bruge en en vatpind eller en vatrondel og smøre/duppe dine negle med citron. Lad gerne citronen sidde et par minutter. Du kan eventuelt gentage dette dagen efter, hvis du stadig synes, at dine negle er lidt gule og misfarvede.

Natron

Natron er et andet rigtig godt tip, hvis dine negle er blevet gule og misfarvede. Du kan bruge natron alene, eller du kan bruge en blanding af natron, citron og olivenolie. Bland blot ingredienserne sammen i en lille skål, og så kan du skrubbe (lige så forsigtigt) blandingen på neglen med en tandbørste eller neglebørste. Lad blandingen sidde på neglen i 10 minutter, og fjern herefter blandingen med vand, og vask hænderne. Behandlingen skal gentages et par gange om ugen, og så vil du se, at neglen begynder at få sin normale farve igen.

Neglebuffer

Vores sidste trick er at bruge en neglebuffer. Dette er godt at bruge til sidst, og du kan sagtens bruge en neglebuffer i forbindelse med ovenstående tips og tricks. Brug den lidt mere ru side af bufferen til at starte med, og brug herefter den glatte side for at glatte neglen og for at give et glat look. Dette hjælper også med alt fjerne misfarvninger på dine negle.

Vi håber, at denne guide hjælper dig i kampen mod gule og misfarvede negle.

Artiklen er opdateret d. juni 27, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.