Guide Bumser i hovedbunden - Slip af med dem

Bumser i hovedbunden – Hvad er det, og hvordan slipper du for dem?

Artiklen er senest opdateret d. februar 13, 2023 af Liva

Bumser og uren hud er bare rigtig træls, og hvis du lider af bumser i hovedbunden, så forstår vi virkelig godt din frustration. I denne artikel tager vi et kig på, hvorfor man får bumser i hovedbunden, og hvad du kan gøre for at slippe af med dem.

Årsager til bumser i hovedbunden

Lad os først og fremmest tage et kig på, hvorfor bumser i hovedbunden overhovedet opstår. Det er nemlig vigtigt at forstå, hvorfor bumserne opstår, så du bedre kan behandle dem, så du er fri for bumser både nu og i fremtiden.

Bumser i hovedbunden er ikke anderledes end de bumser, der opstår i ansigtet eller andre steder på kroppen. Årsagen til akne og bumser – både i hovedbunden og andre steder – er tilstoppede talgkirtler. Når kroppen producerer for meget talg (hudfedt), bliver talgkirtlerne så tilstoppede, at talgen ikke kan komme op og ud af hudens overflade.

Men dette er kun halvdelen af ligningen. Hvis de tilstoppede kirtler bliver inficeret af hudbaketerien propionebacterium, opstår der betændelse – og dét er netop det, vi kender som bumser. Det store indhold af talg nedbrydes af bakterien, hvilket bliver til det hvide, du garanteret har prøvet at presse ud af en bums.

Det er vigtigt at nævne, at det er helt normalt, at teenagere oplever både bumser i hovedbunden og bumser andre steder på kroppen. Dette er, fordi kroppen i puberteten producerer ekstra mange hormoner, særligt øges produktionen af det mandlige kønshormon androgen, hvilket resulterer i, at talgkirtlerne øger produktionen af talg.

Hvilke metoder er tilgængelige for at behandle bumser i hovedbunden?

Husk, at dette hormon både produceres af mænd og kvinder, så piger og kvinder kan naturligvis også døje med akne og bumser.

Men desværre går bumser og uren hud ikke over for alle mennesker, blot fordi teenageårene er forbi. Voksne kan eksempelvis have hormonforstyrrende sygdomme, der resulterer i bumser i hovedbunden og andre steder. Bumser kan også opstå, fordi døde hudceller og talg giver tilstoppede porer. Andre årsager til bumser i hovedbunden hos voksne kan eksempelvis være:

 • Depression
 • Menstruation
 • Stress
 • Medicinsk behandling
 • Hvis man kradser eller klemmer sine bumser
 • Fugtigt hjemme- eller arbejdsmiljø
 • Kemikalier fra hudpleje eller hårpleje
 • Dårlig hygiejne

Så desværre er der ikke ét svar på, hvorfor bumser opstår, men derimod mange forskellige årsager. Vi synes, at det er vigtigt at nævne, at der er en udbredt myte om, at usund mad giver bumser. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist. Nogle oplever dog, at det hjælper at undgå komælk eller andre bestemte fødevarer, men der er altså ikke en direkte sammenhæng mellem bumser og kost.

Husk, at du altid kan søge hjælp hos lægen eller en kosmetolog, hvis du har brug for ekstra rådgivning.

Hvordan kan man genkende bumser i hovedbunden

Hvordan kan man genkende bumser i hovedbunden, og hvordan ser de ud?

Bumser i hovedbunden er ofte sværere at se end bumser andre steder på kroppen, da de er dækket af håret. Det er som regel også lidt sværere at behandle bumser i hovedbunden end bumser andre steder på kroppen, men det er absolut ikke umuligt.

Ofte er bumser i hovedbunden ømme, skællende, betændte og røde. Det giver for mange også en kløende hårbund. Bumser i hovebunden kan dog også være tørre og fyldt af en pus lignende væske. I langt de fleste tilfælde vil der være fedtet hud i forbindelse med bumser i hovedbunden.

For nogle kan der også opstå hårtab i de områder, hvor bumserne dannes. Her ses der ligeledes ofte skællende hud.

Hvilke metoder er tilgængelige for at behandle bumser i hovedbunden?

Når det kommer til behandling af bumser i hovedbunden, er der heldigvis en række ting, du kan gøre. Der er flere forskellige behandlingsmuligheder, som du eventuelt kan prøve at gøre brug af, inden du begynder en medicinsk behandling. Du kan blandt andet prøve følgende:

 • Tea tree oil. Mange mennesker med bumser i hovedbunden oplever gode resultater ved at bruge shampoo med tea tree oil.
 • Shampoo til skæl. Shampoo mod skæl virker mod bakterier i hovedbunden, fjerner døde hudceller og fjerner overskydende fedt og snavs i hovedbunden. Dette gør altså denne type shampoo god til personer med bumser i hovedbunden.
 • Krokodilleolie. Mange mennesker med bumser i hovedbunden har god erfaring med at bruge krokodilleolie, idet sammensætningen af de essentielle omega fedtsyrer har en antibakteriel virkning. Dette kan også være godt mod bumser i ansigtet eller andre steder på kroppen.
 • Del ikke børster og håndklæder. Uren hud i hovedbunden kan som tidligere nævnt skyldes bakterier, og uren hud i hovedbunden er faktisk betændelse i dine hårsække. Derfor anbefales det, at du ikke deler håndklæder, børste og lignende med andre.
 • Scalp serum. Du kan eventuelt bruge en god serum til din hovedbund, der renser og plejer hovedbunden. En scrub kan også hjælpe på bumserne i din hovedbund.

I værste fald kan det være nødvendigt at gå til lægen. Der er desværre svære tilfælde af bumser i både ansigtet, hovedbunden og andre steder på kroppen, hvor håndkøbsprodukter bare ikke er nok. Du har heldigvis mulighed for at få behandling hos lægen, så hvis din hud er meget medtaget af bumser, anbefaler vi, at du tager til lægen.

Hvordan kan man forebygge bumser i hovedbunden?

Når det kommer til forebyggelse af bumser i hovedbunden, er det vigtigt, at du sørger for at rense og pleje huden i hovedbunden hver dag. God hudpleje er alfa og omega.

Det er ligeledes vigtigt at bruge en god shampoo og i det hele tager hårprodukter, der er gode for både hårbunden og håret. Australian Bodycare har blandt andet mange gode hårprodukter, du kan vaske håret med.

Det anbefales at bruge en mild shampoo. Det er også en god idé at bruge produkter, der er udviklet til en fedtet hårbund samt bumser i hovedbunden. Du kan eventuelt også bruge produkter, der nænsomt kan fjerne døde hudceller fra hårbunden. Skælshampoo virker mod bakterier, og derfor har nogle også en gavnlig virkning ved at bruge en god skælshampoo eller en shampoo til fedtet hår.

Undgå også at trykke bumserne, da det faktisk kan lede til flere bumser. Hvis du har en irriteret hovedbund, skal du desuden undgå for skrappe midler, når du vil forebygge og bekæmpe bumser.

Det anbefales i det hele taget også bare at leve sundt og at dyrke motion regelmæssigt. Der er som tidligere nævnt ikke en sammenhæng mellem kost og bumser i hverken hovebunden, ansigtet eller andre steder på kroppen. Dog er der nogle, der oplever, at nogle fødevarer gør bumserne værre. Så hvis du har mistanke om, at din hud ikke reagerer så godt på nogle fødevarer, kan du eventuelt prøve at undgå dem i en periode.

dyrke motion

Vores sidste råd er at undgå at gå for meget med kasket og hat. Både håret og hovedbunden har godt af lys og luft, og det kan altså også godt skabe infektion at lukke håret og hovedbunden inde i en kasket eller hat dag efter dag. Så lad lokkerne få lidt frisk luft.

FAQ

Hvordan undgår man bumser i hovedet?

Der er mange ting, du kan gøre (se artiklen for en længere forklaring), men god hår- og hudpleje er helt klart det vigtigste.

Hvorfor har jeg ondt i hovedbunden?

Bumser i hovedbunden kan desværre godt være ret smertefuldt, og mange med bumser i hovedbunden siger, at det gør ondt.

Hvad kan være årsagen til bumser?

Der kan være flere årsager. Hvis du er i puberteten, er det sandsynligvis årsagen i sig selv. Stress, hormonelle forandringer, stress og forkert hårpleje kan også være nogle årsager.

Hvorfor har jeg bumser i hovedbunden?

Bumserne i hovebunden opstår, når der dannes ekstra talg (hudfedt).

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.