hvorfor taber jeg mit hår

Hvorfor taber jeg mit hår? Find metoder til at pleje tynd hår

Artiklen er senest opdateret d. september 11, 2023 af Liva

Rigtig mange oplever hårtab i løbet af deres liv, og selvom hårtab hos mænd (dette kaldes androgen alopeci) er mest almindeligt, kan hårtab også ramme kvinder. Hårtab ses oftere hos ældre personer, men hårtab kan bestemt også ramme yngre personer. Hårtab hos både mænd og kvinder kan være dybt frustrerende, og det kan for mange gå udover selvtilliden.

I denne artikel vi tage et kig på, hvad der forårsager hårtab, hvad du kan gøre ved hårtab, hvad du kan gøre for at forebygge hårtab samt generelle tips og tricks til hårtab og hårpleje.

Årsager til hårtab hos kvinder og mænd

Hårtab kan skyldes mange forskellige faktorer, og hårtab kan også være meget forskelligt fra person til person. Som ovenfor nævnt er hårtab hos mænd mest hyppigt. Faktisk oplever næsten to tredjedele af mænd hårtab i løbet af deres liv.

Men hårtab hos kvinder ses bestemt også, og faktisk er hårtab hos kvinder oftest forårsaget af andre faktorer end hos mænd. Hos kvinder er det som regel en midlertidig tilstand, mens det hos mænd som regel er en permanent tilstand.

De mest almindelige årsager til hårtab er:

 • Arveligt hårtab
 • Dårlig/forkert kost
 • Hormonel ubalance
 • Stress
 • Hovedbundslidelser
 • Brug af stylingsprodukter
 • Styling af håret
 • Overgangsalderen
 • Graviditet eller fødsel
 • Autoimmun sygdom

Arveligt betinget hårtab

Hos mænd er arveligt hårtab meget almindeligt. Arveligt hårtab kaldes androgen alopeci. Det kan dog variere, hvor på hovedet hårtabet ses, og i hvilken grad hårtabet ses. Som regel ses arveligt hårtab hos mænd i form af en måne eller høje tindinger. Forklaringen på denne type hårtab er, at hårløget under hovedbunden er genetisk kodet til at producere hår i et bestemt antal år. Hvis der er tale om arveligt hårtab, er hårtransplantation desværre den eneste behandling.

Taber du håret? - 1

Hormonelle forandringer

Hormonelle forandringer er en anden hyppig årsag til hårtab hos kvinder. Her er det især et højt indhold af det mandlige kønshormon testosteron i kroppen, der forårsager hårtabet. Det kan også være en fejl ved skjoldbruskkirtlen eller problemer relateret til binyrerne, hypofysen eller æggestokkene. Det kan også være en hormonel ubalance i forbindelse med graviditet og fødsel – her er hårtabet dog midlertidigt, og selvom det er træls, er der ingen grund til panik.

Sund og varieret kost

Et sundt hår kræver en sund kost. Flere studier har påvist, at en kost med et lavt indhold af C-vitamin, biotin og D-vitamin kan gøre, at man taber håret. Kroppen har brug for disse vitaminer, og derfor bruges biotin også ofte til at give et sundere og tykkere hår, og det er genialt til at styrke håret. Hårtab forårsaget af dårlig kost er heldigvis nemt at rette op på.

Stress og psykologiske årsager

Hårtab hos kvinder er også ofte forårsaget af stress. Det er dog ikke alle, der oplever at miste håret i forbindelse med stress. Post traumatisk stress kan faktisk også føre til, at håret falder af senere i livet – dette er dog kun i sjældne tilfælde. Hvis hårtabet skylde psykologiske årsager, bør du opsøge din læge eller en psykolog.

Grunden til, at stress kan forårsage hårtab, er, fordi en større del af hårsækkene går i hvilefasen på samme tid, hvilket betyder, at disse hårstrå afstødes og falder af. Dette kan ske hos både mænd og kvinder. Når du ikke længere er stresset, vil der komme ny hårvækst – netop derfor bør du finde årsagen til din stress, så du igen kan få en normal hårvækst.

Tyndt hår - 1

Stylingprodukter

For meget styling af håret samt brug af stylingsprodukter kan også forårsage udtynding af håret. Stylingprodukter kan ophobe sig i hovedbunden, hvilket gør det svært for håret at vokse ud. Er dette årsagen til hårtabet, skal du holde igen med styling og sørge for at bruge gode plejeprodukter, der giver håret og hovedbunden masser af styrke og pleje. Undgå også at have håret sat alt for meget op i en hestehale eller knold, da det i mange tilfælde slider på håret.

Behandling af hårtab

I mange tilfælde er det heldigvis muligt at behandle hårtab. Behandling af hårtab er forskelligt fra person til person, da dit hårtab er unikt, og det er vigtigt, at du finder årsagen til lige præcis dit hårtab, så du kan vælge den rigtige behandling, da behandlingen hænger sammen med årsagen til dit hårtab.

Vi har senere i artiklen samlet nogle mere generelle råd til hårtab samt forebyggelse af hårtab. Nedenstående er til dig, der allerede oplever hårtab og har brug for en behandling nu og her.

Hvis dit hårtab skyldes et højt niveau af det mandlige kønshormon testosteron, kan både en medicinsk behandling og en hårtransplantation være løsningen. De fleste typer medicin mod hårtab mindsker bestemte enzymers aktivitetsniveau, der påvirker hvor hurtigt testosteron omdannes til dihydrotestosteron, hvilket medfører hårtab. Husk, at medicin kan mindske hårtab, men det kan ikke genopbygge det hår, der er tabt.

Der findes også shampoo til hårtab. Vi har skrevet en helt artikel med de bedste shampooer til hårtab. Sidst, men ikke mindst, kan kosttilskud også være en god løsning, hvis du taber håret.

Tips og tricks til hårpleje, der forebygger hårtab

Vi har her samlet en række tips og tricks, der hjælper med at reducere hårtab samt forebygge hårtab.

 • Undgå stramme frisurer, såsom stramme fletninger, stramme hestehaler, stramme knolde, da det slider på håret
 • Brug milde hårplejeprodukter, der ikke indeholder parfume, silikone, sulfater og lignende. Dette gælder både shampoo, balsam og stylingprodukter. Vælg milde produkter, der vil styrke både hår og hovedbund
 • Massér gerne hovedbunden for at stimulere hårvækst og blodcirkulationen
 • Undgå at udsætte dit hår for varmestyling fra føntørrere, glattejern og lignende
 • Sørg for at spise en sund og varieret kost, hvis du gerne vil have et sundt hår. Du kan eventuelt supplere med kosttilskud, der er særligt udviklet til at styrke dit hår. Din kost bør have et højt indhold af protein, sunde fedtstoffer fra eksempelvis nødder, kokosolie og avocado samt være rig på vitaminer og mineraler
 • Brug en god børste, der blidt masserer hovedbunden og fordeler hårets naturlige olier i hele dit hår. Når du reder dit hår, fordeles de naturlige olier, hvilket sikrer, at dit hår ser sundt og blankt ud. En meget populær hårbørste er Mason Pearson børsten, der er fremstillet af vildsvinehår, der er skånsom mod håret, samtidig med at den fordeler hårets naturlige olier
 • Undgå stress
 • Prioritér at få din skønhedssøvn, da dette også er med til at fremme et normalt hår med en sund hårvækst samt en sund hovedbund
 • Det er også en god idé at få nok motion, så du i det hele taget holder kroppen sund, da dette også vil hjælpe med at give dig et sundt og smukt hår

Alternativer til behandling

Hvis du ikke har lyst til hverken medicin eller en hårtransplantation, er det naturligvis helt forståeligt. Hvis dette er tilfældet, kan du eventuelt overveje at bruge en paryk eller få hair extensions. Hair extensions giver i de fleste tilfælde mest mening for kvinder. Begge dele kræver, at du går til en frisør, der har forstand på hårtab.

FAQ

Hvorfor taber jeg mit hår

Der kan være rigtig mange årsager til hårtab. Det kan eksempelvis være forårsaget af stress eller hormonelle forandringer, det kan være arveligt hårtab, for megen brug af stylingprodukter og mange andre faktorer. Mange får med alderen også tyndere hår, hvilket der desværre ikke kan gøres så meget ved.

Hvad mangler kroppen ved hårtab?

Kroppen mangler ikke nødvendigvis noget. Hvis hårtabet skyldes en ringe kost, kan det dog være mangel på biotin, C-vitamin og D-vitamin.

Kan jeg få mit hår tilbage?

I mange tilfælde kan du godt få dit hår tilbage. Der er dog svære tilfælde, hvor der er sket permanent skade, hvor ikke engang medicinsk behandling kan få dit hår tilbage. Her er en hårtransplantation den eneste løsning. Men som sagt kan hårtab i mange tilfælde behandles, så du får dit smukke hår tilbage.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.