Guide Styrk håret med en kur fuld af proteiner

Protein til håret – Styrk håret med en kur fuld af proteiner

Du udsætter sikkert dit hår for ret mange ting. Tænk blot over, hvor ofte du bruger en føntørrer, diverse stylingprodukter i dit hår, får dit hår farvet, bruger et glattejern … For mange af os tænker vi nok ikke nærmere over, hvor meget vi egentligt udsætter håret for. Alle disse ting kan dog føre til tørt hår, slidt hår, spaltede spidser og skrøbelige hårstrå og i det hele taget bare et hår, der virker træt og kedeligt.

Hvis dette er tilfældet har dit hår sikkert brug for protein. Protein til håret er essentielt for at få et smukt og sundt hår, der stråler. Vi vil i denne guide kigge på, hvorfor det er vigtigt, at du tilfører proteiner til håret med eksempelvis en lækker protein hårkur.

Hvorfor er protein til håret vigtigt?

Hvis du oplever spaltede spidser, tørt hår, skadet hår, kruset hår, slidte spidser og lignende, er det tegn på, at dit hår mangler protein og har brug for ekstra pleje og kærlighed. Hvis du har meget skadet hår, er en almindelig balsam og hårkur desværre ikke nok. Dit hår hungrer nemlig efter protein, hvilket efterlader håret stærkere, og protein til håret kan virkelig gøre underværker for tørt og ødelagt hår.

Lad os først kigge lidt på hårets opbygning, så du nemmere forstår, hvorfor protein er vigtigt for dine lokker. Dit hår skal – i lighed med dine muskler og resten af kroppen – bruge proteiner for at fungere optimalt. Håret er ganske enkelt afhængigt af protein for at kunne vokse og holde lokkerne stærke, så de eksempelvis ikke knækker.

Derudover hjælper proteiner med at holde på fugten i håret samt generelt bidrage til at opretholde hårets fugtbalance. Dette betyder også, at et af de mest almindelige symptomer på, at håret mangler protein, er tørt eller kruset hår.

Du har helt sikkert hørt om keratin – det er nemlig det protein, dit hår er lavet af. Keratin udgør størstedelen af hårstrået og hjælper med at holde dine hårstrå elastiske og sunde, og det giver også form, styrke og struktur til dine lokker. Hvis dit hår ikke havde protein, ville det blive livløst, svagt og det ville faktisk ikke kunne vokse.

Protein er altså ikke bare godt for håret og for eksempelvis at forebygge spaltede spidser – det er helt essentielt. Netop derfor bør en protein hårkur også være en del af din hårpleje.

protein til håret

Hvad gør protein ved håret?

Som nævnt er protein ikke bare godt for håret – det er ganske enkelt nødvendigt for håret. Dette er, fordi håret er lavet af protein. Dit hår består nemlig primært af proteinet keratin, hvilket gør proteinet til en utrolig vigtig byggesten for håret.

Protein sikrer, at dine hårstrå er:

 • Stærke
 • Elastiske
 • Sunde

Som tidligere nævnt giver protein også struktur og form til dit hår. Der er altså god grund til at finde en god hårkur med protein, hvis dit hår trænger til en hjælpende hånd. Faktisk vil alle hårtyper have godt af at bruge en protein hårkur.

Med en protein hårkur giver du dit hår ekstra protein. Lidt mere teknisk forsyner du hårets kutikler med hydolyserede proteiner, hvilket er med til at gøre dine hårstrå mere modstandsdygtige, da de enkelte hårstrå repareres. En protein hårkur vil også kunne udfylde åbninger og rifter, der eventuelt måtte være i kutiklerne.

Kort fortalt vil proteinrige produkter reparere skaderne fra eksempelvis forurening, styling, glattejern og lignende.

Hvordan fungerer en proteinkur til håret?

Vi har allerede været inde på, hvorfor det er vigtigt at bruge en protein hårkur til dit hår. Men lad os kigge på, hvad det egentlig er, og hvordan kuren virker. Når du udsætter håret for styling med varme, stylingprodukter, forurening og lignende, begynder keratin at blive nedbrudt, hvilket resulterer i triste og kedelige lokker.

Proteinrige produkter, såsom en hårkur med protein, virker genopbyggende på håret, og dit hår har meget let ved at absorbere proteinerne fra kuren. En protein hårkur hjælper altså med at reparere skader på hårstråene, så de bliver sundere og stærkere. Proteinerne hjælper også med at holde på fugt i håret, og netop derfor har udtørret hår også godt af proteiner.

keratin behandling

Typer af proteinkure til håret

Når det kommer til protein hårkure, findes der mange forskellige på markedet, men du kan også lave din egen protein hårkur. Det kan være, at du er blevet lidt forvirret over at have set både keratin hårkure og protein hårkure. Det er helt forståeligt. Det er én og samme ting.

Keratin er som tidligere nævnt det protein, dit hår er lavet af. Så hvis du finder en hårkur, der indeholder keratin, er det en hårkur med proteiner.

Du kan som nævnt også lave din egen hårkur med protein. Der findes flere opskrifter, men du kan blandt andet bruge følgende ingredienser:

 • 1 banan
 • 1 avocado
 • 1 æg
 • 2 spsk honning
 • 3 spsk kærnemælk
 • 3 spsk arganolie

Bland alle ingredienserne godt sammen, og fordel kuren i fugtigt og varmt hår fra hovedbund til spidser. Disse ingredienser hjælper også med at give dit hår fugt, og det er en super kur til både krøllet hår, kruset hår, glat hår, træt hår, tørre lokker og så videre. Kort sagt, alle vil have gavn af denne hårmaske. Brug en god shampoo først og en balsam efter kuren.

Derudover findes der andre hårkure med protein, såsom:

 • Lette hårmasker med protein. Denne type hårmaske er god, hvis du har moderat skadede og tørre lokker, så du får intens fugt. Disse typer hårmasker kan bruges ugentligt
 • Der findes også balsam og shampoo med proteiner, du kan bruge på daglig basis
 • Det kan også være, at du har brug for en genopbyggende protein hårkur, hvis du har virkelig ødelagt hår grundet kemiske eller fysiske behandlinger. Det kan også være, at du oplever hårtab. En genopbyggende kur kan hjælpe med at give fugt til hårstråene, og den reducerer hårtab. Hårmasken er så intensiv, at du kun skal bruge den 2-3 gange om måneden.

Husk, at uanset hvilken hårkur du vælger, bør du bruge en god shampoo inden hårmasken og en fugtighedsgivende balsam efter masken, så du forebygger, at håret udtørrer og knækker.

Vær desuden opmærksom på, at protein i håret er godt, men hvis du bruger masken for ofte, kan håret blive tørt og skrøbeligt. Derfor er det vigtigt, at du sørger for også at give dit hår masser af fugt, så det ikke kommer til at føles tørt.

Anvendelse af proteinkur

Det er lidt forskelligt, hvordan de forskellige hårmasker skal bruges, så du bør altid læse på lige præcis dit produkt, så du er sikker på, at du anvender det korrekt. Men generelt kan du bruge en proteinkur 2-3 gange om måneden, eller når dit hår har brug for et ekstra proteinboost (du bør dog ikke bruge kuren mere end én gang ugentligt).

Massér masken ind i det fugtige, nyvaskede hår og hovedbunden. Lad kuren virke i 5-10 minutter, og skyl derefter kuren grundigt ud med vand. Slut af med at bruge en balsam, der indeholder godt med fugt.

Et lille tip er at bruge varme for at optimere effekten af en proteinkur. Det kan du gøre ved at vikle et håndklæde om håret eller en badehætte, mens kuren sidder i håret. Varmen hjælper nemlig håret med at optage hårkuren endnu bedre.

Tips og tricks til et sundt hår

Vi har her samlet et par tips og tricks til at holde dit hår sundt, når du har brugt en proteinkur:

 • Lad om muligt håret lufttørre fremfor at bruge en føntørrer
 • Sørg for at bruge en fugtgivende conditioner efter kuren
 • Undgå styling med varme, såsom glattejern
 • Undgå for mange stylingprodukter
 • Brug gode og milde hårplejeprodukter, der giver fugt og pleje til de enkelte hårstrå
 • Spis en sund og variet kost, og drik rigeligt med vand
 • Du kan eventuelt supplere din kost med gode hårvitaminer for at give dine lokker ekstra kærlighed
 • Sørg for at få din skønhedssøvn

FAQ

Hvor ofte kan jeg bruge en proteinkur på mit hår, uden at det skader det?

Det afhænger af kuren, men som regel er 2-3 gange om måneden nok.

Er der nogle bivirkninger ved brug af proteinkure på håret?

Dit hår vil blive tørt og kedeligt, hvis du bruger en proteinkur for ofte. Lidt protein er godt, men for meget af det gode er ikke godt. Husk derfor også at give håret meget fugt, når du bruger en proteinkur til håret.

Kan jeg lave en proteinkur selv derhjemme, eller er det bedre at købe en proteinkur?

Du kan sagtens lave din egen proteinkur.

Artiklen er opdateret d. marts 29, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.