Guide til optimal brug af marine kollagen - 1

Marine collagen – Guide til optimal brug af marine kollagen

marine collagen bedst i test

Kollagen er et naturligt protein, der dannes i kroppen. Kollagen bidrager til at holde dine knogler og led sunde og stærke, og så bidrager kollagen også til at holde din hud spændstig og ungdommelig. Det findes også i brusk. Det engelske ord for kollagen er collagen, og det bruges lige så ofte som det danske ord. Det naturlige collagen niveau falder allerede fra midten af tyverne med 1-2% om året.

Derfor er det en rigtig god idé at tage kollagen som kosttilskud for at holde kroppen sund, og for at bibeholde en elastisk hud, der er ungdommelig. Kosttilskud af kollagen bidrager også til at mindske de naturlige alderstegn.

I denne artikel vil vi gå i dyben med marine collagen, der er kollagen fra fisk.

Hvad er marine collagen?

Collagen fremstilles typisk af kvæg, gris eller fisk – altså hvis vi spiser kosttilskud af kollagen. Marine collagen er, som du måske har gættet, en collagen type, der er fremstillet af fisk. Den anden type collagen kaldes for bovine collagen. Du kan få marine collagen pulver eller som piller/tabletter. Marine collagen er den collagen type, der minder mest om den, vi selv producerer.

Helt op til 80% af vores hud består faktisk af kollagen, hvilket gør det til et utroligt vigtigt protein, og det er også netop derfor, dette protein har stor betydning for hudens elasticitet og naturlige alderstegn. Vi kan ret hurtigt begynde at se tidlige alderstegn, når produktionen af kollagen falder. Vi begynder at danne flere rynker og fine linjer, og hudens elasticitet mindskes.

Marine collagen kan hjælpe med at bibeholde et højere niveau af collagen i kroppen og huden, hvilket netop giver dig en mere ungdommelig og glat hud med færre rynker og fine linjer. Med et kollagen kosttilskud kan du pleje huden indefra.

Hvordan udvindes marine collagen?

Det kommer som nævnt fra fisk, men der kan være stor forskel på, hvordan fisken er fanget. Du kan få marine collagen, der er fra en dansk producent, hvor det hele er foregået bæredygtigt, og fisken er fanget i det fri. Disse tilskud er som regel lidt dyrere, men de er til gengæld bæredygtige og af højere kvalitet med masser af næringsstoffer.

Du kan også få collagen, der kommer fra mere konventionelt fiskeri, hvor fiskene er opdrættet, og der ikke er samme fokus på bæredygtighed.

Hvad er fordelene ved marine collagen?

Der er mange fordele ved at tage marine collagen pulver som kosttilskud. Nogle af fordelene ved at tage dette protein er blandt andet:

  • Du bibeholder et højt indhold af collagen i kroppen og i huden, selv når det naturlige collagen niveau begynder at falde fra midten af 20’erne. Derfor er det også en god idé at begynder at tage kollagen, inden du ser de tidlige alderstegn
  • Kollagen bidrager til at reducere rynker og fine linjer, som er helt naturlige alderstegn i huden. Ved at tage en daglig dosis af marine collagen, kan du holde huden mere ungdommelig i længere tid
  • Marine collagen er den collagen type, der minder mest om den kollagen, kroppen selv producerer
  • Marine collagen hjælper med at holde brusk og knogler og led sunde og stærke

Det er altså en super idé at tage et kosttilskud af marine collagen. Husk altid at overholde den anbefalede daglige dosis, da for meget godt kan give besvær med fordøjelsen. Husk også, at et marine collagen bør tages sammen med en varieret kost, der er rig på vitaminer og mineraler og i det hele taget en sund livsstil.

marine collagen fordele

Hvis du primært tager marine collagen for at holde huden elastisk og ungdommelig, skal du desuden undgå solbadning, rygning og en usund livsstil, da disse faktorer har stor betydning for huden.

Det er også rigtig vigtigt, at du sørger for at få vitamin C, når du tager marine collagen. Vitamin C sørger nemlig for optimal optagelse af kollagen. Hvis du ikke har nok vitamin C i kroppen, kan du ikke optage kollagen. Derfor finder du også mange marine collagen kosttilskud, der indeholder vitamin C.

Hvilke ingredienser er der i netop marine collagen, som er godt for kroppen?

Marine collagen er som nævnt fremstillet af fisk. Derudover indeholder mange marine collagen tilskud vitamin C for at sikre optimal optagelse af kollagen. Vitamin C er desuden med til at holde immunforsvaret sundt og normalt, og det er også med til at mindske træthed. Vi anbefaler, at du vælger en marine collagen med C-vitamin, så du er sikker på, at optager kollagen, som du skal. Nogle kosttilskud af marine kollagen indeholder også kalk, der bidrager til sunde knogler.

Og husk også at spise en varieret kost sammen med din daglige dosis af marine collagen.

Hvordan tages marine collagen?

Hvis du vælger marine collagen i pulverform, skal det blot i et glas vand, i en smoothie, i din kaffe eller lignende. Det skal opløses i noget. Med piller skal du blot sluge dem.

Skal jeg vælger piller eller pulver?

Det er helt op til dig selv. Pulver og piller er nøjagtigt lige gode. Piller er typisk lidt mere budgetvenlige, men typerne har sammen næringsindhold og har samme effekt på din hud. Pulver kan du nemt komme i et glas vand, i din smoothie, i din kaffe eller lignende. Pillerne skal du blot tage som vitaminpiller. Det er altså smag og behag, om hvad du skal vælge.

Hvor hurtigt virker marine collagen?

Du skal desværre ikke regne med at have elastisk hud natten over. Det tager som minimum 6 uger, før du begynder at se resultater, men det kan godt tage længere tid, før du begynder at se gode resultater. Det er altså på ingen måde et quick fix, og netop derfor anbefales det også, at du begynder at tage kollagen allerede fra midten af 20’erne, når produktionen af kollagen begynder at falde. Det er bedre at forebygge end at rette op senere.

Kan jeg tage kollagen, mens jeg er gravid og ammer?

Det kan du som udgangspunkt godt. Der burde ikke være noget i vejen for at tage marine collagen, selv mens du er gravid eller ammende, idet det er et helt naturligt protein, som kroppen også selv producerer. Du bør dog altid læse på lige præcis dit produkt, så du er helt sikker, og hold dig også din den anbefalede dosis, så du ikke tager for meget.

Hvor meget collagen skal jeg tage?

Du skal kun tage en anbefalet daglig dosis. Det er forskelligt fra produkt til produkt, hvor meget du skal tage, og det afhænger også af mærket. Derfor er det rigtig vigtigt, at du læser på produktet, så du ikke tager hverken for meget eller for lidt.

Kan jeg få marine collagen naturligt?

Ja, det kan du i hvert fald! Husk på, at marine collagen er fremstillet af fisk, så du kan sagtens få marine collagen helt naturligt ved at spise fisk. Kollagen findes desuden i kød og røde frugter, såsom hindbær, kirsebær og jordbær. Det findes også i spinat, broccoli og andre grøntsager.

Er der ulemper og eventuelle bivirkninger ved at bruge marine collagen?

Det er der som udgangspunkt ikke. Du bør naturligvis altid bruge et kosttilskud med de bedste råvarer, og så skal du følge den anbefalede daglige dosis. Som med alle andre tilskud af vitaminer og mineraler kan for meget give ubehag, og det kan føre til besvær med fordøjelsen.

Husk, at du ikke får færre rynker og fine linjer ved at tage mere end anbefalet. Din hud skal nok få gavn af marine collagen blot ved at tage kosttilskuddet, som det anbefales.

FAQ

Hvad er forskellen mellem marine kollagen og bovine kollagen?

Marine kollagen er fremstillet af fisk, mens bovine kollagen er fremstillet af kvæg. Marine kollagen er mere lignende det kollagen, vi selv producerer.

Hvorfor er marine kollagen mere lignende det kollagen, vi selv producerer?

Det er på grund af den molekylære struktur og aminosyreprofil i marine kollagen, der er mere lignende det kollagen, vores kroppe naturligt producerer

Hvordan kan jeg sikre, at jeg får nok vitamin C til at optimere optagelsen af marine kollagen

Du kan sikre dette ved at indtage fødevarer rig på vitamin C, som citrusfrugter, bær, grønne bladgrøntsager, eller ved at tage et vitamin C-supplement. Nogle marine kollagen kosttilskud indeholder også vitamin C.

Er der nogen forskel i effektiviteten af marine kollagen, der kommer fra bæredygtigt fiskeri sammenlignet med konventionelt fiskeri?

Det siges at bæredygtigt fiskede produkter kan være af højere kvalitet og indeholde flere næringsstoffer

Hvordan kan jeg få marine kollagen i min daglige kost ud over at tage det som et kosttilskud?

Du kan indtage fødevarer, der er rige på kollagen, som fisk. Desuden kan marine kollagen pulver tilsættes til drikkevarer som vand, smoothies, eller kaffe

Artiklen er opdateret d. juni 25, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.