Bedste solcreme test

Bedste solcreme (2024) – Guide til god solcreme bedst i test

Artiklen er senest opdateret d. januar 13, 2024 af Liva

Her på siden giver vi dig indblik i de bedste solcremer på markedet. Vi anmelder og anbefaler både solcreme til ansigtet såvel som til kroppen og har naturligvis blik for, at vurderingen af den bedste solcreme hænger sammen med hudtype og behov.

Vi har netop testet en række af de bedst anmeldte produkter på markedet og på baggrund af dette lavet en ærlig og grundig bedst i test med henblik på at finde den bedste solcreme.

Solcreme er netop et uundværligt produkt, hvis man ønsker at passe på huden, og særligt om sommeren, når solen er skarpest, er solcremen utroligt vigtig for at opnå beskyttelse mod de skadelige UVA og UVB stråler.

Så sidder du med spørgsmålet: Hvilken solcreme er bedst i år? Da bør du læse med her på siden.

Hvilke solcreme er bedst i test

 1. Derma Sollotion SPF 30 – (Vores testvindende solcreme)
 2. EVY Sunscreen Mousse SPF 20
 3. Nivea Sun Protect And Refresh SPF 20 Medium
 4. P20 Riemann Sun Protection Spray SPF 30
 5. La Roche-Posay Anthelios Anti-imperfections SPF 50+
 6. La Roche-Posay Anthelios Sun Lotion SPF 30
 7. Dermalogica Prisma Protect SPF 30
 8. Dermalogica Clearing Defense SPF 30
 9. Garnier Ambre Solaire Sun Protection Milk SPF 30
 10. Coola Sport Sunscreen Spray Unscented SPF 50

#1 Derma Sollotion SPF 30 – Vores testvindende solcreme

Derma Sollotion SPF30

Køb for 75,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Høj beskyttelsesfaktor
 2. 0 % parabener og farvestoffer
 3. 100 % vegansk

Egenskaber

Derma Sollotion SPF 30 har en høj beskyttelsesfaktor, som sikrer dig mod solens UVA og UVB-stråler. Samtidig er den 100 % vandfast, hvorfor du ikke skal bekymre dig om beskyttelsen, når du bader eller snorkler på ferien.

Desuden er solcremen vegansk, og den er endvidere uden parabener og farvestoffer. Den er altså også allergivenlig og god til dig, som har en sart hud. Desuden har solcremen plejende egenskaber, idet den indeholder særlige vitaminer, herunder E-vitamin og glycerin, samt fugtgivende olier.

For optimal virkning anbefales det, at du påfører en god mængde solcreme på de områder af kroppen, som er mest udsat for solens stråler.

Solcremen indeholder 200 ml.

Vores vurdering

Efter vores test af solcremen kan vi konstatere, at denne solcreme har mange fantastiske egenskaber. Solcremen føles drøj i brug og trænger hurtigt ind i huden uden at fedte eller afgive mærker på tøjet. Vigtigst af alt har solcremen en høj beskyttelsesevne, og den virker utroligt plejende for huden.

Derfor skal du købe produktet

Solcremen er flere år i træk kåret som bedst i test af Forbrugerrådet Tænk. Da vi testede produktet oplevede vi ligeledes stor positivitet; her får du en god solcreme til en fornuftig pris, som både beskytter huden mod solen og ligeledes virker plejende ved at tilføre huden fugt.

Desuden er solcremen lavet af de bedste allergivenlige og plejende ingredienser. Du skal derfor ikke bekymre dig om allergiske reaktioner eller irritation.

#2 EVY Sunscreen Mousse SPF 20

EVY Sunscreen Mousse SPF 20

Køb for 159,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Vandfast solcreme
 2. Langvarig virkning (op til 6 timer)
 3. Praktisk mousse

Egenskaber

EVY Sunscreen Mousse SPF 20 (150 ml) sikrer god beskyttelse mod både UVA og UVB-stråler. Desuden holder den i helt op til 6 timer, hvorved det er en langtidsbeskyttende solcreme sammenlignet med de fleste andre på markedet.

Solcremen bidrager desuden til at genopbygge hudens naturlige forsvar og har således ikke kun effekt, mens den er påført, men ligeledes en længeresigtet genopbyggende funktion.

Solproduktet indeholder hverken nanopartikler, parabener eller parfume og er som følge af dette egnet til mange hudtyper. Cremen kan endda benyttes til sensitiv hud og har desuden den supplerende egenskab, at den beskytter mod irritation fra klor i swimmingpools og salt fra havvand.

Vores vurdering

Solcremen lever op til vores forventninger for, hvad en god solcreme skal kunne. Moussen er super nem at påføre, hvilket gør den aldeles praktisk. Samtidig virker solcremen ned i hudens dybere lag og mister dermed ikke sin virkning, når man sveder eller er i vandet.

Derudover kan solcremen bruges af hele familien, og den anbefales særligt til brug i Danmark. Moussen trækker hurtigt ind i huden og er endvidere vandfast, hvorfor du ikke skal tænke på at påføre et nyt lag, lige så snart du har været ude at bade.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe denne solcreme, hvis du ønsker langvarig og medium beskyttelsesfaktor, og hvis du foretrækker en mousse fremfor en spray eller creme.

Hvis du i forvejen har nemt ved at få en solbrun farve, så vil denne beskyttende faktor 20 i de fleste tilfælde kunne sikre fin beskyttelse i Danmark. Hvis du har nemmere ved at blive solskoldet, så bør du imidlertid overveje en højere beskyttelsesfaktor. I sidstnævnte tilfælde kan samme mærke og produkt anbefales i faktor 30 eller 50, således at samme egenskaber, men en højere beskyttelse opnås.

#3 Nivea Sun Protect And Refresh SPF 20 Medium

Sun Protect And Refresh SPF

Køb for 79,- kr. hos Beautycos.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Transparent solcreme
 2. Effektivt solfilter
 3. Kølende effekt

Egenskaber

Denne solcreme fra Niveau har et effektivt solfilter og en medium beskyttelsesfaktor (SPF 20). Produktet har en spray funktion, som gør, at du nemt og hurtigt kan få påført solcremen på alle områder af kroppen. Den er desuden velegnet til både krop og ansigt.

Solcremen er transparent og efterlader dermed ikke mærker på tøjet. Den er endvidere vandafvisende og har en kølende effekt, som gør, at den er behagelig at få på huden, når du er ude i varmen.

Desuden virker solcremen bedst på normal hud, hvor den yderligere har en blødgørende effekt.

Vores vurdering

Solcremen absorberes hurtigt i huden og virker således ikke fedtet eller klistret, når den påføres. Den er desuden anvendelig som solcreme til både ansigt og krop og sikrer effektive filtre mod solens skarpe UV-stråler.

Derfor skal du købe produktet

Der er mange grunde til, at dette produkt er på listen over vores bedst i test solcreme, som altså i høj grad kan anbefales. Du bør købe produktet, hvis du ønsker en god og praktisk solcreme til normal hud, som er nem at påføre og kan anvendes på hele kroppen. Endvidere anbefales solcremen, hvis du leder efter et transparent produkt.

#4 P20 Riemann Sun Protection Spray SPF 30

P20 Riemann Sun Protection Spray SPF

Køb for 189,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Uden parabener, parfume og farvestoffer
 2. 10 timers beskyttelse
 3. Effektiv ved solbadning

Egenskaber

P20 Riemann Sun Protection Spray (200 ml) har stabile filtre mod solens stråler og sikrer, med en faktor 30, høj beskyttelse. Den kan benyttes af både voksne og børn og absorberes hurtigt uden at fedte huden.

Tests viser, at du med denne solcreme opnår beskyttelse i helt op til 10 timer, samt at den er super effektiv ved solbadning grundet dens vandafvisende virkning. Endvidere indeholder produktet hverken parfume eller farvestoffer, men en række nærende og fugtigvende ingredienser.

Vores vurdering

Efter at have lavet vores P20 solcreme test, kunne vi hurtigt konstatere, at denne solcreme har mange fordele. Den er super nem at påføre, idet dens solcreme spray sikrer en jævn og ligelig fordeling af produktet på kroppen. Derudover efterlader solcremen kroppens hud blød.

Det anbefales imidlertid ikke at benytte solcremen direkte i ansigtet, hvis du har sensitiv og sart hud.

Derfor skal du købe produktet

Er du meget aktiv i hverdagen såvel som på ferien, så kan produktet, der beskytter i op til 10 timer, i særdeleshed anbefales til dig. Til trods for at produktet hverken indeholder parfume eller farvestoffer er det dog vigtigt at være opmærksom på, at dette ikke er den bedste solcreme til ansigt, hvis du har en sart hud.

#5 La Roche-Posay Anthelios Anti-imperfections SPF 50+

La Roche-Posay ANTHELIOS Anti-imperfec SPF

Køb for 139,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Velegnet til uren hud og acne
 2. Modvirker fedtet hud
 3. Meget høj beskyttelsesevne

Egenskaber

Denne solcreme til ansigtet er særligt egnet til personer med uren hud og acne. Med en faktor 50 + får du en meget høj beskyttelse via denne solcreme, hvilket er utroligt vigtigt hos dem, som oplever problemer med ar som følge af acne. Desuden modvirker cremen fedtet hud og tilstopper ikke porerne.

Vores vurdering

For at opnå den bedste virkning skal der påføres rigelige mængder, men heldigvis er solcremen drøj i brug og holder derfor i lang tid, til trods for at den kun indeholder 50 ml. Hvis du sveder eller bliver våd, bør du tilføre et yderligere lag.

Derfor skal du købe produktet

Oplever du problemer med uren hud og acne, så bør du købe dette produkt, der, udover at beskytte mod solen, ligeledes virker effektivt mod urenheder.

#6 La Roche-Posay Anthelios Sun Lotion SPF 30

La Roche-Posay Anthelios Sun Lotion SPF

Køb for 174,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Absorberes hurtigt
 2. Testet af dermatologer
 3. Velegnet til sensitiv og normal hud

Egenskaber

La Roche-Posay Anthelios Sun Lotion (250 ml) er en solcreme, der kan anvendes på både sensitiv og normal hud. Den absorberes hurtigt og beskytter kroppen mod de farlige UV-stråler, hvorved den også beskytter mod celleskader i huden og mod tidlige aldringstegn.

Solcremen er til kroppen og har den fordel, at den er dermatologisk testet samt fri for parfume. Du skal være opmærksom på, at den bør påføres huden 30 minutter før, du skal ud i solen, og herefter vil den hurtigt blive absorberet.

Vores vurdering

Solcremen gør huden utroligt blød og tilfører den en masse fugt, hvilket er et stort plus, når du solbader eller svømmer i vand, som netop kan være hårdt mod huden og gøre den tør. Der bør dog påføres et nyt lag solcreme efter to timer og efter kontakt med vand i forbindelse med solbadning.

Derfor skal du købe produktet

Hvis du er på udkig efter et solbeskyttende produkt til kroppen, som er af høj kvalitet, samtidig med at du har en sensitiv eller normal hudtype, så er dette et godt bud. Her får du et plejende produkt, som sikrer høj beskyttelse ved anvendelse efter anvisningerne.

#7 Dermalogica Prisma Protect SPF 30

DERMALOGICA Prisma Protect SPF 30

Køb for 468,- kr. hos Beautycos.dk

Fremhævede egenskaber

 1. God beskyttelsesevne
 2. Øger hudens naturlige glød
 3. Fugtgivende

Egenskaber

Denne solbeskyttende dagcreme fra Dermalogica (50 ml) forsvarer effektivt huden mod skadelige stråler fra solen, samtidig med at den er fugtgivende. Herudover er produktet fri for parabener og parfume.

Produktet indeholder matcha-te, som beskytter mod 85 % af de forurenede stoffer, der er i luften. Herudover indeholdet cremen særlige grønalger, der bidrager til at øge en naturlige glød i huden og give huden en glat overflade.

Vores vurdering

Efter at have anvendt denne solcreme har vi oplevet meget positive resultater. Udover at solcremen har beskyttet huden mod solen, så har den leveret en super flot glød og masser af fugt.

Du bør benytte cremen om morgenen på renset hud eller 30 minutter før, du skal ud i solen. På den måde kan du opnå den optimale virkning.

Derfor skal du købe produktet

Ønsker du en kombination af dagcreme og solcreme, så bør du overveje dette produkt, der gør det nemt for dig altid at være sikret mod solens skadelige effekter. Samtidig vil du ved brug af denne solcreme hurtigt opleve, at produktet er meget fugtgivende og plejende.

#8 Dermalogica Clearing Defense SPF 30

DERMALOGICA Clearing Defense SPF 30

Køb for 199,- kr. hos Beautycos.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Vegansk solprodukt
 2. Egnet til fedtet og uren hud
 3. Matterende effekt

Egenskaber

Dermalogica Clearing Defense SPF 30 (59 ml) er et glutenfrit og vegansk produkt, som reducerer hudens talgproduktion med over 70 % og har matterende effekter. Dette er særligt egnet til personer med fedtet og uren hud.

I produktet får du en kombination af dagcreme og solcreme i én, med strålebeskyttelse. Cremen har et effektivt UVA og UVB-filtersystem og beskytter mod solskoldning og tidlig aldring som følge af solbadning. Yderligere indeholder den C-vitaminer og te-ekstrakter.

Vores vurdering

Denne solcreme fra Dermalogica har mange fantastiske egenskaber og er særligt egnet til en fedtet hud, som har tendens til urenheder, da den modvirker disse. Den bør anvendes om dagen på afrenset hud og er super nem at smøre på huden.

Derfor skal du købe produktet

Hvis din hud har en tendens til at blive fedtet i løbet af dagen, og du samtidig leder efter en vegansk solcreme, så bør du købe dette produkt. Blandt de centrale styrker ved solcremen er, at den fugter, virker matterende og mindsker produktionen af talg i huden.

#9 Garnier Ambre Solaire Sun Protection Milk SPF 30

Garnier Ambre Solaire Sun Protection Milk SPF30

Køb for 77,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. God til tør hud
 2. Blødgørende
 3. Vandafvisende

Egenskaber

Denne solcreme fra Garnier (200 ml) har en solfaktor 30 og yder således stor beskyttelsesevne. Derudover er den vandafvisende og utroligt nærende for huden ved at være fugtgivende uden at fedte huden. På den måde er solcreme særligt god til tør hud og beskytter mod, at huden tørrer yderligere ud.

Derudover indeholder solcremen økologiske ingredienser, herunder økologisk sheabutter, som bidrager til at blødgøre huden.

Vores vurdering

Cremen skal anvendes på kroppen i rigelige mængder, og lever du op til dette, så vil du således også kunne opnå den høje beskyttelse mod solen. Solcremen er særligt berigende for personer med tør hud og bidrager til at skabe en sund og smuk hud.

Derfor skal du købe produktet

Der er mange fordele ved at købe dette produkt, særligt hvis din hud er meget lys og dermed ekstra sensitiv over for solens stråler. Hvis det samtidig er vigtigt for dig at finde en vandafvisende solcreme med økologiske blødgørende ingredienser, så bør du overveje Ambre Solaire Sun Protection Milk fra Garnier.

#10 Coola Sport Sunscreen Spray Unscented SPF 50

COOLA Sport Sunscreen Spray Unscented SPF 50

Køb for 199,- hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Økologisk
 2. Anti-inflammatorisk
 3. Anti-ageing

Egenskaber

Coola Sport Sunscreen Spray Unscented (100 ml) er en økologisk solcreme, der med en solfaktor 50 sikrer meget høj beskyttelse. Produktet kan bruges på alle hudtyper og har desuden en central anti-age funktion.

Solcremen indeholder 70 % økologiske ingredienser og er uden parabener og parfume. Yderligere indeholder den hindbærolie, som har en særligt positiv beskyttelseseffekt overfor solen, samt centrale omega 3- og omega 6-fedtsyrer. Produktet er vandfast i op til 1 time og 20 minutter.

Vores vurdering

Produktet kan bruges til både kroppen og ansigtet og har en særlig spray-funktion, hvorfor den er nem at anvende for alle. Derudover er produktet blandt de de bedste økologiske solcremer på markedet.

Derfor skal du købe produktet

Leder du efter en anti-inflammatorisk solcreme, som er økologisk, så vil du med stor sandsynlighed opleve, at dette er det rette produkt for dig.

Hvad skal den bedste solcreme kunne?

Listen over de bedste solcremer i test lever naturligvis op til alt det, en god solcreme skal kunne. Dette indebærer selvfølgelig god beskyttelse mod solens stråler. Yderligere skal solcremen ikke indeholde uønskede ingredienser, såsom hormonforstyrrende eller miljøskadende kemikalier.

Mange finder det ligeledes vigtigt, at solcremen skal tilføre huden fugt samt bidrage til at forebygge tidlige tegn på alderdom i form af rynket hud. Desuden skal cremen være nem at påføre og efterlade huden blød og behagelig.

Altså skal en god solcreme leve op til følgende:

 • Høj solbeskyttelse
 • Indeholde sunde ingredienser
 • Fugtgivende
 • Plejende
 • Blødgørende
 • Nem og praktisk at påføre
 • Forebygge aldringstegn

Hvilken solfaktor bør jeg anvende?

Der er flere faktorer, som spiller ind, når man skal vurdere, hvilken solfaktor, som er nødvendig. Overordnet set handler det om 1) UV-indekset, som er et mål for, hvor skadelige solens stråler er, og 2) hudtypen.

Ved Ækvator kan indekset komme helt op på 15, hvorimod indekset typisk er 7 på en sommerdag i Danmark. UV-indekset er altså centralt at have in mente ved valget af solfaktor, der typisk skal være højere, desto tættere på Ækvator man kommer.

Yderligere har personer med meget bleg hud generelt brug for en højere faktor end personer med en gylden eller mørkere hudtone. Personer med meget lys hud, som befinder sig steder, hvor UV-indekset er højt, bør således vælge en høj beskyttende faktor, fx faktor 50.

Desuden skal børn altid smøres ekstra godt ind i solcreme med høj faktor, grundet at børn er ekstra udsatte for de skadelige stråler.

Hvornår skal jeg bruge solcreme?

I realiteten bør du bruge solcreme hele året. Det skyldes, at solens stråler er aktive året rundt, hvorfor de hver dag kan være skadende.

Når det så er sagt er det selvfølgelig vigtigt at pointere, at det særligt er vigtigt at bruge solcreme, når solens UV-stråler er mest intense, hvilket typisk er i sommermånederne mellem kl. 12 og 15. Her er der netop ekstra stor risiko for at blive solskoldet, og passer man ikke på huden er der risiko for at udvikle hudkræft.

Hvad er det ved solens stråler, der er skadeligt for huden?

Solens stråler består af både synlige og usynlige stråler. De usynlige stråler er UVA og UVB stråler. UVA stråler kan trænge dybt ind i din hud, og sammen med UVB giver strålerne din hud den solbrune farve. Derudover er det UVA strålerne, der ælder din hud. UVB stråler trænger ikke lige så dybt ind i huden, men UVB stråler kan til gengæld give dig soleksem og solskoldning.

Hvad er det, der gør, at god solcreme beskytter huden?

Det er de såkaldte UV-filtre i en solcreme, der virker beskyttende på huden. UV-filtre kan deles op i henholdsvis UVA- og UVB-filtre. Der skelnes ofte mellem fysiske og kemiske filtre. De fysiske filtre virker ved at lægge sig ovenpå huden. De kaldes fysiske filtre, fordi beskyttelsen foregår ved, at cremen lægger en slags fysisk barrier på huden. Det virker nærmest som et spejl, idet de reflekterer solens stråler. Det er også dette, der gør, at solcremer kan give et hvidt skær efter påsmøring.

De kemiske filtre derimod trænger ind i huden og absorberer solens stråler og omsætter dem til varme. Dette foregår via en kemisk proces, og derfor kaldes de for kemiske filtre. Disse filtre giver ikke et hvidt skær. 

UVA og UVB stråler

Som allerede nævnt bliver solens stråler inddelt i UVA og UVB stråler. SPF-tallet – også kaldet for solfaktoren – på solcremen indikerer, at solcremen beskytter mod disse UV-stråler. I dag beskytter langt de fleste solcremer mod både UVA og UVB. Dette er vigtigt både for at forebygge tidlig ældning samt solskader på huden. Derudover forebygger det mod hudkræft. Det er vigtigt at nævne, at både UVA og UVB kan forårsage hudkræft, og det er derfor vigtigt, at du køber en solcreme, der beskytter både mod UVA og UVB stråler.

Solens UV-indeks

Graden af UV-stråling afhænger af, hvor mange skyer der er, ozonlagets tykkelse, solens stilling, partikler i luften og mere. Er UV-indekset højere end tre, anbefales det, at du beskytter dig mod solens skadelige stråler. Er UV-indekset på tre, vil du kunne opholde dig i én time i solen midt på dagen, hvis du vel at mærke har normal hud. Har du derimod sensitiv hud, anbefales det, at du kun er i solen i 30 minutter.

I Norden kan UV-indekset godt kommer over seks. Hvis dette er tilfældet, anbefales det, at du kun opholder dig i solen i halvt så lang tid. I Sydeuropa og andre steder tættere på ækvator kan UV-indekset komme helt op på 10.

Sådan vælger du den bedste solcreme

Når du skal vælge din solcreme er der flere faktorer, du med fordel kan overveje, så du vælger den bedste solcreme til netop dig. Du kan blandt andet overveje følgende faktorer:

 • Solfaktor. Du skal gøre op med dig selv, hvor høj SPF du har brug for. Desto lysere hud du har, desto højere SPF har du behov for. Derudover anbefales det, at sart hud og børn bruger en høj solfaktor. 
 • Creme eller spray. Solcreme kan fås som både creme og som spray, så gør op med dig selv, hvad der passer bedst til dine behov. 
 • Skal din solcreme være vandresistent eller ej? Hvis du er en vandhund, bør du vælge en solcreme, der er vandfast.

Derudover er det vigtigt, at du vælger solcreme efter din hudtype. Som allerede nævnt skal du vælge solbeskyttelse med høj SPF, hvis du har en lys hud. Har du derimod en gylden eller mørk hud, behøver du ikke at smøre den højeste SPF på. Endvidere skal det føles behageligt at have solcreme på, så vælg en solcreme, som du rent faktisk kan lide at have på, og som ikke klistrer eller giver pletter på tøjet.

Derudover anbefaler vi, at du sikrer, at din solcreme er hav- og koralvenlig, så du passer på havmiljøet, når du opholder dig i vandet med solcreme.

Med en god solcreme kan du nyde solens stråler og få en lækker solbrun farve, samtidig med at du passer på din hud. Hvis du opholder dig for meget i solen uden solbeskyttelse, vil du øge risikoen for hudkræft, og det vil også ælde huden unødvendigt. En god solcreme absorberes hurtigt og efterlader ikke en hvid film på huden.

Sidst, men så absolut ikke mindst, er det vigtigt, at din solcreme beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Dette har vi allerede nævnt én gang, men dette er meget vigtigt, så sørg for, at din solcreme beskytter mod begge typer stråler.

Kan solcreme blive for gammelt?

De fleste af os har rester af solcreme stående i skabet. Forbrugerrådet Tænk har bevist, at du godt kan bruge solcreme fra sidste år, så længe du er sikker på, at solcremen ikke er blevet for gammel. Faktisk har din solcreme stadig en beskyttende effekt, selv et år efter åbning.

Det er dog vigtigt, at du altid tjekker, hvor lang tid din solcreme rent faktisk kan holde sig efter åbning. Men som tommelfingerregel bør din solcreme kunne holde sig i 12 måneder uden at miste sin effekt. Husk desuden at sørge for, at din solcreme er lukket og ikke opbevares i solen, hvis du gerne vil gemme den. 

Inden du bruger solcremen, kan du med fordel tjekke, at solcremen ikke:

 • Har ændret konsistens
 • Har skiftet farve
 • Lugter underligt

Hvis du har den mindste tvivl, anbefaler vi, at du køber en ny solcreme, så du er sikker på, at du er beskyttet mod solens skadelige stråler.

Mængden af solcreme

Hvis du ikke smører nok solcreme på, så er faktoren faktisk ikke så vigtig, og solcremen vil i det hele taget bare være mindre effektiv. Det er altså vigtigt, at du smører nok solcreme på. Du bør som minimum benytte 40 millimeter solcreme til en voksen, mens 20 milliliter er tilstrækkeligt til et barn.

Det kan måske virke som meget solcreme, men det er altså det, der skal til for, at du er optimalt beskyttet. Det svarer til en stor håndfuld solcreme til at dække hele kroppen. Desuden kan det være en god idé at smøre sig ind to gange, så du er sikker på, at du har fået dækket alle områder. 

Det vil altså sige, at der i bund og grund ikke er den store forskel på SPF15 og SPF30. Det handler i langt højere grad, om du bruger en stor nok mængde solcreme, så du får en effektiv beskyttelse.

Min hud er blevet solskoldet. Hvad gør jeg?

Hvis du er så uheldig at være blevet solskoldet, skal du først og fremmest skynde dig at søge i skygge og blive der. Du kan ikke redde en solskoldet hud med mere solcreme. Du kan med fordel gøre følgende:

 • Sørg først og fremmest for at køle din hud ned. Det kan du blandt andet gøre ved at tage et koldt bad.
 • Brug dernæst aftersun, idet aftersun virker beroligende på huden, og så giver aftersun samtidig masser af fugt til huden, så den føles mindre stram. Sørg gerne for, at din aftersun ikke indeholder parfume eller andre stoffer, der kan irritere din solskoldede hud.
 • Drik masser af vand, så din hud kan optage al den væske, som den har behov for for at kunne reparere sig selv.
 • Undgå solen i et par dage. Indtil din hud ikke er rød, bør du blive i skyggen. Det kan være træls, men du gør kun ondt værre ved at opholde dig i solen.

Gode råd til at beskytte din hud mod solen

Der er naturligvis et par gode solråd, der er gode at følge, så du passer godt på din hud og undgår solskoldning

 • Solens UV-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Faktisk falder næsten halvdelen af UV-strålingen i dette tidsrum. Derfor er det altid en en god idé at søge i skygge i middagstimerne.
 • Hvis du ikke har mulighed for at søge i skygge i middagstimerne, anbefales det, at du bruger en solhat med en bred skygge samt en langærmet T-shirt som beskyttelse mod solens skadelige stråler.
 • Husk naturligvis solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj.

FAQ

❓ Hvilken solfaktor skal jeg vælge?

Du skal vælge den solfaktor, der passer bedst til din hudtype. Hvis du har normal hud, vil SPF20 være tilstrækkeligt til den danske sommer. Hvis din hud er lidt sensitiv, kan du vælge SPF50, så du er sikker på ikke at blive skoldet.

❓ Hvor meget solcreme skal jeg bruge?

Du skal bruge cirka 40 milliliter til en voksen og 20 milliliter til et barn. Dette svarer til en stor håndfuld.

❓ Hvor længe holder solcreme?

Som regel kan en solcreme stå åben i 12 måneder. Sørg om muligt for at opbevare din solcreme køligt, idet det forlænger holdbarheden.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.