Artiklen er senest opdateret d. oktober 1, 2023 af Liva
Brug af retinol imens man er gravid eller ammer – vi siger nej!
Først og fremmest tillykke med din graviditet. En graviditet er på mange måder en spændende tid, men det kan dog give anledning til spørgsmål omkring hudpleje. Mange gravide er i tvivl om, hvilke hudplejeprodukter de kan bruge, og hvilke de ikke bør anvende. Er det eksempelvis okay at bruge retinol under en graviditet? Hvad med salicylsyre? I denne artikel tager vi et nærmere kig på retinol, og hvorfor du ikke bør bruge retinol, mens du er gravid.
Husk, at det altid er vigtigt, at du tjekker med din læge og eventuelt din kosmetolog eller lignende, så du kan finde de helt rigtige hudplejeprodukter til lige præcis din hud under din graviditet.
Hvad er retinol, og hvordan virker det?
Lad os først og fremmest tage et kig på, hvad retinol egentlig er. Retinol er nok en af de mest omtalte ingredienser, når det kommer til hudpleje, og retinol er elsket af kvinder verden over. Retinol er navnet for hele A-vitamin molekylet. Det vil altså sige, at retinol er det samme som A-vitamin, men der findes også andre A-vitaminer end retinol, såsom retinyl acetate og retinyl palmitate. Retinol er klart det mest populære valg, da det er ren A-vitamin, og det har en hurtigere effekt på huden.
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og vi får det også gennem vores kost fra fødevarer, såsom mejeriprodukter, æg, gulerødder, spinat og fisk. A-vitaminet er utroligt vigtigt for kroppen, da det hjælper kroppen med at opretholde en normal hud, et normal syn og et normalt immunforsvar.
Fordele og ulemper ved retinol
Når vi taler om retinol i forbindelse med en hudplejerutine, bruges ingrediensen blandt andet til:
- Uren hud og akne
- Solskader på huden
- Rynker
- Pigmentpletter
Vi er alle sammen født med A-vitamin i huden, men desto ældre vi bliver, og desto mere sollys huden udsættes for, desto mere falder niveauet af vitaminet. Udover at hjælpe på ovenstående har retinol også en god effekt på tør hud.
A-vitamin er altså et ret enestående vitamin, der hjælper med at lysne og udjævne pigmentpletter, normalisere ubalancer (såsom akne, tør hud og rynker), mindske fine linjer, mindske porer og gøre huden tykkere og glattere. A-vitamin bruges også i behandling mod akne og uren hud – dette er dog receptpligtigt.
Men som med så mange andre ting, er der også nogle ulemper ved retinol, såsom:
- A-vitamin er følsom overfor luft og lys, hvilket giver en begrænset levetid. Dette gør også, at hudplejeprodukter med retinol kan have en begrænset holdbarhed
- For meget retinol kan irritere huden, hvis den ikke er vant til det. Derfor bør brugen af retinol altid optrappes langsomt. Hvis huden bliver rød og begynder at flage, har den fået for meget retinol
- Der er forskellige former, og koncentrationen af A-vitamin er forskellig, hvilket gør, at man let kan få for lidt eller meget
Nu hvor vi har helt styr på, hvad retinol er, og hvordan ingrediensen virker på huden, kan vi kigge på graviditet og retinol.
Hvorfor skal man undgå retinol under graviditet?
Det er meget vigtigt at sige, at man helt generelt fraråder gravide at bruge retinol. Det er ikke blot noget, vi har fundet på her hos Hair-beauty.
Gravide og ammende bør ikke bruge retinol. En høj koncentration af retinol kan nemlig skade barnet i livmoderen. Derudover giver en stor indtagelse af A-vitamin øget risiko for misdannelser hos fosteret, og det ser også ud til, at der er en øget risiko for ufrivillig abort.
Du skal ligeledes passe på med at bruge A-vitamin, mens du er ammende, fordi A-vitamin sandsynligvis udskilles i modermælken, og babyer kan ikke tåle store mængder A-vitamin. For store mængder kan føre til vitaminforgiftning hos barnet.
Under graviditeten op amning skal du desuden undgå receptpligtige retinoider.
Der er ikke dokumentation for at små mængder A-vitamin cremer skader dit foster/barn, men anbefalingen er dog alligevel helt at holde sig fra cremer med A-vitamin under graviditeten, og mens du ammer. Dette gælder naturligvis også serum, der indeholder retinol.
Hvilke alternativer til retinol kan anvendes under graviditet?
Husk, at det som udgangspunkt er gravide og ammende, der ikke skal anvende retinol, så det er altså ikke for evigt, du skal undgå ingrediensen, og der er heldigvis mange andre ingredienser, du sagtens kan bruge. Produkterne har måske ikke helt samme effekt som retinol, men gravide kan sagtens give deres hud god pleje.
Eksempelvis er følgende ingredienser helt fine at bruge, mens du er gravid:
- Salicylsyre (BHA)
- Det anbefales at bruge creme med solfaktor eller solcreme under graviditet. Men husk, at for meget sol aldrig er godt
- Azelainsyre kan du sikkert bruge, og forskning har vist, at ingredienser er god mod uren hud hos gravide og hud med en tendens til rødme
- C-vitamin
- Niacinamid
- Peptider
- Hyaluronsyre – denne ingrediens sørger for, at huden får masser af fugt
Nogle gravide oplever at have en mere sensitiv hud, hvilket der selvfølgelig skal tages ekstra hensyn til, men mange ingredienser og produkter er altså helt fine at bruge, mens du er gravid. Du kan eksempelvis bruge fugtgivende produkter og i det hele taget bruge produkter, der beskytter huden.
Du skal især være opmærksom på, at mange anti age produkter indeholder A-vitamin. Det anbefales klart, at du derfor finder en anti age creme eller serum uden retinol. Så kan du altid vende tilbage til dine anti aging hudplejeprodukter, når der færdig med at amme.
Hvordan kan man sikre sig, at man ikke bruger retinol-holdige produkter under graviditet?
Hvis du du er vant til at anvende retinol i din hudpleje, kan det måske være lidt af en udfordring pludseligt at skulle undgå produkter, nu hvor du er gravid. Men frygt ej, det behøver ikke at være en større videnskabt at undgå hudpleje med retinol, mens du er gravid.
Det er altid vigtigt, at du taget et godt kig på ingredienslisten på dine kosmetiske produkter, når du skal tjekke, om produktet indeholder retinol. A-vitamin kommer i flere former, såsom:
- Retinol
- Differin (adapelen)
- Retinolsyre
- Retinyl linoleat
- Retinin-A (tretinoin)
- Retinyl palmitat
Uanset din hudtype skal du altså undgå alle disse, når du er gravid. Vær også opmærksom på, at de ikke er i din makeup, selvbrunere, kosmetik, kosttilskud, olie til kroppen eller lignende. Hvis du er i tvivl, om din hudpleje indeholder retinol, kan du altid spørge i butikken.
Undgå desuden parabener og andre hormonforstyrrende stoffer, når du alligevel er i gang med at udskifte øjencreme, natcreme og andre produkter til ansigtet og kroppen. Hvis du kan finde produkter med solbeskyttelse, er det naturligvis altid at foretrække.
Hvilke risici er der ved brugen af retinol under graviditet?
Som ovenfor nævnt kan det skade dit barn og i sjældne tilfælde er det linket til ufrivillig abort.
Hvornår kan man genoptage brugen af retinol efter graviditet?
Det kan du gøre, når du ikke længere er ammende. Hvis du er på udkig efter en lækker retinol creme, kan du tage et kig på vores artikel om retinol cremer. Du finder også lækre øjencremer med retinol, og A-vitamin bruges også ofte i retinolserum, da det fungerer genialt som anti aging.
FAQ
Hvis du higer efter at vende tilbage til din favoritcreme med retinol, kan du begynde at bruge cremen igen, når du ikke længere er ammende.
Det anbefales ikke, at ammende anvender retinol.
Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.
Indhold
- Hvad er retinol, og hvordan virker det?
- Fordele og ulemper ved retinol
- Hvorfor skal man undgå retinol under graviditet?
- Hvilke alternativer til retinol kan anvendes under graviditet?
- Hvordan kan man sikre sig, at man ikke bruger retinol-holdige produkter under graviditet?
- Hvilke risici er der ved brugen af retinol under graviditet?
- Hvornår kan man genoptage brugen af retinol efter graviditet?