Kosttilskud til håret

Kosttilskud til håret – hvilke vitaminer er gode til håret?

Artiklen er senest opdateret d. august 25, 2021 af Liva

Et fyldigt og glansfuldt hår er for mange forbundet med skønhed og sundhed. Dog har mange – både kvinder og mænd – svært ved netop at gro et tykt og glansfuldt hår. Det er derfor ikke så mærkeligt, at hår supplementer har gjort sit indtog de seneste år. 

Aldrig har supplementer til håret været så populære, for hvem vil ikke gerne have et fyldigt, stort og glansfuldt hår blot ved at tage supplerende vitaminer? Men virker vitaminerne egentlig? Og hvilke vitaminer er der tale om? Læs med og bliv meget klogere. 

Hvordan virker vitaminerne? 

Vitaminer til håret virker fordi håret har brug for næring præcis som kroppen har; mere specifikt er vitaminer og mineraler alfa omega for at håret kan vokse sig tykt og sundt, og det er derfor vigtigt med en sund, varieret og afbalanceret kost spækket med frugt og grønt for at få de rette næringsstoffer.

Men hvilke fødevarer indeholder hvilke vitaminer – og hvor meget skal man optimalt set spise af de forskellige fødevarer for at få den rette mængde vitaminer og mineraler? Og hvad med alle de usunde ting? Det er her supplementer til håret kommer ind i billedet.

De fleste hår vitaminer brander sig nemlig på at kunne både tilføre vækst, glans, styrke samt tykne håret ved kontinuerlig brug netop ved at indeholde den næring, som håret har brug for således, at hårfolliklerne kan få de optimale betingelser til at producere sunde hårstrå.

Ved at supplere din kost med et hår supplement behøver du således ikke hele tiden tænke på, om du får de rette næringsstoffer i den rette mængde for at give optimale betingelser for dit hår – i stedet skal du bare huske dine supplementer. 

Hvilke vitaminer er særligt gode for håret?

Håret har stor gavn af en lang række forskellige vitaminer, men vitaminer er dog ikke det eneste, som hårets sundhed afhænger af. Der er også en lang række andre faktorer der spiller ind såsom alder, gener, eventuel stress eller sygdomme.

Det er dog et faktum, at man kan øge hårets sundhed ved at øge sit fokus på sund kost med næring og vitaminer; og her er tale om forskellige elementer af næring, som er påvist at have en positiv effekt på hårets sundhed. Disse indbefatter men afgrænser sig ikke kun til:

  1. Proteiner
  2. A-vitamin
  3. Biotin (B7-vitamin)
  4. B12-vitamin
  5. C-vitamin
  6. D-vitamin
  7. E-vitamin
  8. Jern
håret har godt af vitaminer

Protein er nok det aller vigtigste næringsstof, når det kommer til opbygning af et slidstærkt og sundt hår, og det skyldes, at hår faktisk er bygget af protein. Man kan altså nærmest sige, at protein er hårets byggesten. 

Hertil kommer at mangel på en række af ovenstående vitaminer, nærmere bestemt B-vitamin, jern samt C og D-vitamin er bevist at have en negativ indvirkning på hårvækst, og faktisk nærmere bidrager til hårtab. Det er derfor vigtigt ikke at være i underskud af disse. 

De øvrige vitaminer har en positiv virkning på hårvæksten, hvorfor det er godt at indtage en øget mængde af disse, hvis du ønsker et styrket hår, som dermed også bliver mere modstandsdygtigt.

Hårtab – find frem til årsagen

Det er ikke unormalt, at man taber noget af sit hår på daglig basis. Et hårtab på mellem 50-150 hårstrå om dagen er faktisk fuldstændig normalt, og det er kun, hvis du taber væsentligt mere end dette, at du muligvis lider af hårtab. 

Ved at have læst denne artikel ved du nok allerede, at en af mulighederne er supplementer til håret – men der er faktisk også en lang række andre ting, som du selv kan gøre for at mindske eller modvirke eventuelt hårtab.

Første skridt på vejen er at finde årsagen til dit eventuelle hårtab. Er det stress-relateret? Skyldes det dårlig kost? Er du måske gravid? Farver du ofte håret, eller bruger du meget glattejern og føntørrer?

Mulighederne kan altså være mange, og dermed kan der også være mange forskellige løsninger til dit problem. Ofte vil løsningen være lige foran næsen på dig, hvis du først finder frem til årsagen. 

Overordnet kan du dog sørge for altid at gå efter nogle milde hårplejeprodukter, som ikke skader håret for meget. Hertil kommer, at du skal sørge for at holde din hovedbund i balance blandt andet ved at undgå silikone-holdige produkter, som kan lægge sig som en hinde på hovedbunden.

Det er også en god ide ikke at bruge for mange forskellige styling apparater som tilfører håret varme og dermed er med til at udtørre det. Du kan med fordel vælge at lade dit hår lufttørre i stedet for altid at ty til føntørren.

Men vigtigst af alt; spis en god og sund kost. Dette vil med garanti gøre underværker mod dit hårtab, og har sågar en positiv effekt på hårvæksten og styrken. 

Sådan spiser du dig til øget hårvækst

Da vitaminer og mineraler i bund og grund kommer fra fødevarer kan man selvfølgelig også spise sig til øget hårvækst i stedet for at skulle indtage vitaminer i form at supplement til håret – det kræver blot at man ved hvilke fødevarer man skal gå efter. 

Masser af grøntsager

grøntsager med vitaminer

A-vitamin er noget af det første du bør gå efter, da hjælper kroppens sebumproduktion således, at dit hår får tilført naturlig fugt. For at øge dit A-vitamin indtag kan du spise fødevarer som gulerødder, melon eller sødekartofler. 

Fortsætter du på grøntsags- og frugtvognen og sørger for at indtage rigeligt med appelsiner, rød peberfrugt, chili og grape, så vil du med stor sikkerhed også få dækket dit behov for C-vitamin.

Der er desuden en række studier der viser, at en diæt bestående primært at rå grøntsager og et højt indhold af friske urter har yderligere øget positiv effekt på hårtab sammenlignet med en kost med højt indhold af tilberedte grøntsager, da nogle vitaminer går tabt ved varme.

Protein – Kød, fisk og mejeriprodukter

Som nævnt tidligere er protei noget af det vigtigste for hår og negle, da dette er hår og negles byggesten. Du bør derfor sørger for et højt proteinindhold f.eks. via magert kød, mejeriprodukter eller bønner. 

Det vigtige B12-vitamin, som har en positiv virkning på celledelingen i hårfolliklen, får du gennem kød, fisk, æg eller syrnede mejeriprodukter. Netop fordi dette vitamin kun kommer fra dyr er mange veganere opmærksomme på B12-vitamin som supplement.

Det samme gør sig gældende ved Biotin (B7-vitamin), som er et af de mest effektive vitaminer til hår og negle. Vitaminet fås nemmest fra kød, men kan dog også opnås gennem solsikkefrø eller jordnøddesmør. 

Nødder og kerner

nødder og kerner

Ved at spise fed fisk og sørge for at få lidt sollys, bliver du også tanket op med D-vitaminer, og sørger du for at kombinere dette med fedt fra f.eks. mangler, avocado eller solsikkefrø, så får du også indtaget en god mængde E-vitamin. 

Dette var selvfølgelig blot et udpluk af nogle af de mange vitaminer, som har en positiv indvirkning på hårvækst og hårets sundhed. Generelt kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med en varieret kost. Dette gælder for håret såvel som for resten af kroppen.

Du kan med fordel følge sundhedsstyrelsen kostråd og anbefalinger om mængder af kød, fisk, frugt og grønt på ugentlig basis samt sørge for at få motion. Så er du et godt stykke af vejen mod et sundere hår. 

Malene

Malene er en af vores talentfulde tekstforfattere og produkttestere. Hun har været en del af hjemmesidens siden 2021 og har bidraget med en stor mængde beautyguides og testet produkter fra shampoo til hårserum og vippeserum.

Hun er vores go-to når vores artikler skal opdateres med vores nyeste test, som hun også selv foretager.