rensning af skægtrimmer

Guide: Hvordan renser og vedligeholder man sin skægtrimmer?

Hvordan renser man sin skægtrimmer, så den holder længere og er bedre ved brug. Læs denne guide til hvordan du vedligeholder den bedste skægtrimmer du ejer og får den til at holde i længere tid.

Det er de færreste der tænker over, at man bør vedligeholde og rense sin skægtrimmer, men det er faktisk alfa omega, hvis du ønsker at din maskine skal holde så lang tid som muligt og samtidig sikre at hygiejnen er i orden.

Hvis du glemmer at rense din maskine vil der i stedet ophobe sig en række forskellige bakterier i maskinen fra hår og hud, hvilket, udover at være uhygiejnisk, også går ud over maskinens performance, som over tid vil blive dårligere og måske til sidst gå helt i stykker. Hertil kommer, at en maskine fyldt med snavs kan være med til at skabe grobund for uren hud med bumser etc. 

En gang imellem vil det være tilstrækkeligt at skylle trimmeren under det varme vand (givet at den kan tåle dette, selvfølgelig), da dette tager det overfladiske støv, hår og hud, men sommetider er det også nødvendigt med en dybdegående rengøring, da støv, hud og hår ellers vil finde sin vej helt ind i hjørner og revner, hvor bakterier vil trives bedst. 

Rens din skægtrimmer ved følgende trin:

  1. Undersøg om den kan tåle vand
  2. Brug den lille rensebørste der følger med
  3. Husk at rengøre maskinens blade
  4. Sørg for, at trimmeren tørrer ordentligt
  5. Husk at bruge olie til at smøre bladene

Det er denne dybdegående rengøring, som en del mænd forsømmer, da det kan virke omstændigt. Det behøver det dog slet ikke være.

Læs denne guide til hvordan du nemmest renser og vedligeholder din trimmer. Når du så har lært at rense din skægtrimmer, så er det vigtigt at du bruger den rigtigt. Læs med i vores guide til trimning af skæg, så er du klædt godt på det både rengøring og anvendelse.

1. Undersøg om din maskine kan tåle vand

skyld skægtrimmeren

Det er selvfølgelig vigtigt at finde ud af, om din maskine overhovedet kan tåle vand inden du giver dig i kast med den helt store rengøring. En god tommelfingerregel er, at den nok ikke kan tåle vand, hvis den er med ledning. Dette vil en hurtig søgning på Google typisk kunne hjælpe dig med.

Generelt vil lette rengøringen betragteligt, hvis din trimmer kan tåle vand, da du således vil kunne sørge for løbende ‘overfladisk’ rengøring ved blot at skylle støv, hår og hud af trimmeren efter hver brug. Dette bør du især holde i mente, hvis du en dag er på udkig efter en ny trimmer. 

2. Sørg for at gemme den lille rengøringsbørste, som typisk medfølger ved køb

Mange kommer enten til at smide den lille medfølgende rengøringsbørste ud, eller forlægge den et sted i et skab, da flere måske ikke helt er klar over, hvordan og hvad den egentlig skal bruges til – men den følger med af en årsag. Den lille børste kan nemlig nemt og effektivt fjerne det snavs og hår fra bladende og afstandskammene, som ikke blot kan skylles af. Det vil være nemmest at bruge børsten inden trimmeren gøres våd, da hår og andet snavs ellers kan sætte sig i klumper og være lidt svært at fjerne, men den kan dog også bruges under og efter hvis nødvendigt. 

3. Husk rengøring af maskinens blade

brug tandbørste til rensning

Til at rengøre din trimmers blade kan du med fordel bruge en normal tandbørste – og der mener vi selvfølgelig ikke en gammel og brugt tandbørste, men en ny en, hvor børstehårene er nye og faste. Således tager du tandbørsten og lidt håndsæbe og giver din trimmers blade en tur under varmt rindende vand, så bakterier og andet snavs vaskes væk. Gem tandbørsten til senere brug, og gentag ca. en gang om ugen, eller efter 2-3 ganges brug. 

4. Sørg for, at trimmeren tørrer ordentligt inden den pakkes ned

Når din maskine er rengjort er det vigtigt, at du opbevarer den et tørt (og køligt) sted, så den kan tørre ordentligt inden den pakkes ned i sit etui. Dette er vigtigt både for at undgå eventuel rust, men også fordi bakterier bedre trives i et fugtigt miljø – hvilket er præcis årsagen til den dybdegående rengøring i første omgang. Når trimmeren er tørret helt, kan du pakke den væk – gerne i medfølgende etui således, at der ikke samles støv i maskinen. 

5. Husk at oliere maskinens blade

Udover den lille rengøringsbørste vil der også følge en lille olie med til mange trimmere. Olien er nemlig helt essentiel for at undgå, at maskinens blade bliver sløve. Du kan sammenligne det lidt med en cykelkæde, som også skal smøres og vedligeholdes med olie for at fungere optimalt. 

Hvis du sidder nu og tænker, at der ikke fulgte olie med til din trimmer, eller at du måske er kommet til at smide den væk i farten, så fortvivl ej; du kan blot bruge helt almindelig solsikkeolie eller olivenolie (almindelig, ikke ekstra jomfru olie) eller endda babyolie til at smøre bladende. Du fylder bare en lille pipette, så olien bliver nem at påføre. 

Hvis du blot smører bladene en gang om måneden – gerne efter den dybdegående rengøring, så maskinen er helt ren og tør inden påføring, bør det være tilstrækkeligt. Du kan med fordel bruge tandbørsten til at fordele olien jævnt, samt sørge for at køre maskinen 30 sekunder efter påføring, så olien fordeles yderligere ind i maskinens blade. 

Hvis der er noget overskudsolie tilbage efter påføring, kan du fjerne dette med dine fingre. Undgå at bruge toiletpapir eller håndklæde til dette, da du risikerer, at der sætter sig små stykker/fibre fast i bladene, som kan være sløvende. 

Vær opmærksom på, at enkelte mærker ikke yder garanti på dit produkt, hvis der har været påført en olie, som ikke kommer fra deres eget brand (altså f.eks. madolie). Dette kan en hurtig Google-søgning hjælpe dig med i de fleste tilfælde. 

Artiklen blev publiceret d. august 30, 2021 af Liva og senest opdateret d. november 16, 2021 af Liva