Guide til kollagen Hvad er det og hvad gør det

Hvad er kollagen?

Artiklen er senest opdateret d. oktober 5, 2023 af Liva

Kollagen er i de seneste år blevet mere og mere populært, når det gælder om at holde huden sund, spændstig og lækker. Du kan få mange populære kollagen kosttilskud, og du kan også få cremer med kollagen til de fine linjer og rynker. Visse fødevarer indeholder kollagen, og det er vigtigt, at du får din daglige dosis kollagen. Vi vil i denne artikel dykke ned i kollagen.

Hvad er kollagen, og hvordan hjælper det kroppen?

Kollegen er et protein, der naturligt findes i kroppen, og det er en enorm vigtig byggesten for brusk, knogler og led. Kollagen udgør faktisk en tredjedel af alle proteiner, vi har i kroppen. Dine hudceller danner også kollagen, hvilket giver en elastisk hud, der samtidig er fast og fyldigt. Kollagen hjælper også med at reparere og genoprette skader, det styrker dine led, og så forebygger det skader på vævet.

For at den naturlige kollagenproduktion er normal og sund, er det vigtigt at spise en sund og varieret kost, der indeholder aminosyrer og C-vitamin. sollys er også med til at øge produktionen af kollagen, idet sollys stimulerer kollagens dannelsesprocesser.

Du kan finde kollagen kosttilskud og kollagen creme, men du kan også få kollagen naturligt gennem din kost.

Hvorfor mister man kollagen i huden?

Som sagt produceres kollagen naturligt i kroppen, og det er en af kroppens byggesten. Desværre reduceres den naturlige produktion af kollagen med alderen. Faktisk begynder produktionen af kollagen allerede at falde, når vi er omkring 25-30 år. Herefter begynder du lige så stille at få øje få fine linjer og rynker i ansigtet. Dette er en helt naturlig proces, der sker for alle personer. Typisk begynder produktionen af kollagen at falde med omkring 1-2% per år fra midt tyverne.

Det er som sagt en naturlig proces, men der er også ydre påvirkninger, der kan påvirke produktionen af kollagen.

 • Rygning – vi ved alle, at rygning ikke er godt for den generelle sundhed, og det er heller ikke godt for din hud. Rygning kan nemlig gøre, at huden mister elasticitet, fordi rygning reducerer dannelsen af kollagen. Dette gør, at huden ældes hurtigere end normalt. Derudover kan nikotin gøre din hud tyndere, hvilket også gør, at din hud virker slap og mister sin elasticitet.
 • UV-lys/stråler – Solen er skøn, men den er ikke videre fantastisk for din hud. De farlige UV-stråler gør nemlig, at hudens ældes hurtigere, og strålerne skader også kollagennettet. Derfor er det rigtig vigtigt, at du husker solbeskyttelse, når du opholder dig i solen.

Kan få man kollagentilskud via kosten?

Ja, du kan sagtens få kollagen gennem kosten, hvis du ikke har lyst til at tage kollagen tilskud. Selvom du tager kollagen tilskud, er det desuden en god idé stadig at sørge for at spise kollagen gennem din kost. Disse fødevarer indeholder blandt andet kollagen:

 • Fisk
 • Kylling
 • Oksekød
 • Røde frugter, såsom hindbær, kirsebær og jordbær
 • Rød peberfrugt
 • Grøntsager, såsom aubergine, spinat og broccoli
guide til kollagen i mad - 1

Vitamin C er desuden vigtig for produktionen af kollagen i kroppen. Derfor er det vigtigt, at du også sørger for at få masser af C-vitamin i din kost. Det får du eksempelvis gennem citrusfrugter, kiwifrugt og ananas.

Hvor meget kollagen har man brug for?

Hvis du udelukkende får kollagen gennem din kost, skal du blot sørge for at spise sundt og varieret. Hvis du tager kollagen som et tilskud, er det vigtigt, at du følger produktets anvisninger. Det er nemlig forskelligt fra produkt til produkt, hvor meget kollagen du skal have.

Typer af kollagentilskud

Du kan som nævnt tage kollagen som tilskud. Disse er de mest almindelig tilskud af kollagen:

 • Kollagenpulver
 • Kollagenpiller/kollagen peptider
 • Kollagen gummies

Kollagenpiller skal blot spises som en normal vitaminpille. Det er vigtigt, at du læser, hvornår på dagen, pillerne skal tages, og om de eventuelt skal tages med mad. Kollagen gummies er som vingummier, men husk, at det er et kosttilskud og ikke vingummibamser, så følg anvisningerne.

Kollagenpulver er blevet utroligt populært, når huden skal holdes elastisk. Collagen pulver kan kommes i din kaffe, i din smoothie, i din havregrød eller lignende. De kommer desuden i flere smage eller med en neutral smag, afhængigt af hvad du foretrækker.

Alle tre typeraf collagen kosttilskud er effektive, hvis du gerne vil indtage ekstra kollagen og have en sund hud og stærkere knogler og led. Hvilken type, du skal vælge, er i sidste ende op til dig selv. Hvis du drikker en smoothie hver morgen, er collagen pulver eksempelvis nemt lige at komme i din smoothie.

Hvor hurtigt virker collagen kosttilskud?

Du begynder typisk først at kunne se resultater i din hud elasticitet og spændstighed efter 6-12 uger, så du skal væbne dig med lidt tålmodighed, før du ser de gavnlige effekter. Dette gælder desuden også cremer med kollagen. Der er desværre ingen quick fixes i kampen mod rynker og fine linjer.

Husk, at jo hurtigere du kommer i gang med at tage kollagen, desto bedre. Produktionen af kollagen begynder at svækkes allerede midt i tyverne, men du ser som regel først tegn på aldring senere, men det er bestemt en fordel at tage kollagen tidligere fremfor senere.

Hvad er mest effektivt: Kosttilskud eller fødevarer med højt indhold af kollagen?

Uanset hvad er det altid en god idé at sørge for at få kollagen gennem din kost. På den måde får du nemlig også en række af andre gode vitaminer og mineraler, der er vigtige for din sundhed og en sund hud. Når det er sagt, kan det være en rigtig fin idé at tage et collagen tilskud, da du her virkelig får et godt skud af kollagen.

Et tilskud er også en rigtig god idé, hvis du gerne vil booste produktionen af kollagen, og du har svært ved at spise tilstrækkeligt kollagen gennem din kost.

Derudover kan det være supergodt at bruge en creme med kollagen, da det vil reducere forekomsten af rynker effektivt. På den måde hjælper du kroppen både inde- og udefra, og det er også godt for din huds elasticitet.

Hvad er kollagen kosttilskud lavet af?

Kollagentilskud er typisk lavet af fisk, kvæg eller gris. Hvis du er ude efter et tilskud, der er fremstillet af fisk, skal du gå efter “Marine Collagen”. Derudover indeholder mange tilskud af kollagen og C-vitamin, da dette vitamin hjælper med optagelsen og produktionen af kollagen i kroppen. Nogle tilskud indeholder også A-vitamin, da det også er et fremragende vitamin for huden.

Fordele ved at tage kollagen

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at der er mange sundhedsmæssige fordele ved at tage et dagligt indtag af kollagen. Kollagen er godt for brusk, hornhinder, tænder, blodkar, knogler og selvfølgelig din hud. Ved at tage den anbefalede daglige dosis får du en positiv effekt, og det er med til at give en normal hud. Nogle af fordelene er blandt andet:

 • Kollagen kan reducere rynker og reducere synligheden af fine linjer
 • Det giver en strammere hud
 • Det holder din hud elastisk
 • Kan hjælpe med at give stærkere led og knogler

Ulemper ved at tage kollagen

Når det kommer til at tage collagen kosttilskud, er der ikke som sådan ulemper ved at indtage kollagen. I lighed med andre kosttilskud opstår ulemperne, hvis du tager for meget. For meget kollagen kan give sure opstød og problemer med fordøjelsen. Derfor er det også vigtigt, at du ikke tager mere end den anbefalede daglige dosis.

Hvis du har mistanke om, at du mangler C-vitamin, er det desuden en god idé at tage et tilskud af C-vitamin. Uden C-vitamin kan kollagen nemlig ikke producere koagulerende stoffer, og du får dermed ikke noget ud af tilskuddet.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.