Guide Lav de bedste krøller med et glattejern

Krøller med glattejern – Ultimativ guide til at få krøller med glattejern

Artiklen er senest opdateret d. januar 22, 2024 af Liva

Smukke krøller med et glattejern – det lyder selvmodsigende. Men ikke desto mindre kan du rent faktisk bruge dit glattejern til meget mere end at glatte dit hår. Læs med her i artiklen, hvor vi guider dig til forskellige typer af flotte krøller, som du kan lave derhjemme med dit glattejern. 

Glattejern har et væld af funktioner 

Der er sket meget på markedet for glattejern de seneste år, og i dag kan du få alverdens modeller med forskellige funktioner. 

Glattejern kaldes også et fladjern og kan bedre beskrives som et stylingredskab med varme, der kan bruges til flere forskellige hårstyles. De to varmeplader kan selvfølgelig flade håret, men fordi glattejernet også bliver varmt uden på, kan du også bruge det til krøller eller naturligt fald. 

I dag har glattejern praktiske funktioner, der gør det til et ideelt hverdagsredskab at have liggende på badeværelset. Det gælder blandt andet alt fra hurtig opvarmning på 30 sekunder, automatisk slukkefunktion, lang ledning eller varianter i ministørrelse. 

Find det helt rigtige til dig i vores test af de bedste glattejern. 

Sådan laver du krøller med et glattejern

Med et glattejern kan du på ingen tid lave flotte krøller til hverdag. Har du for eksempel fint hår, kan krøller være med til at give volumen og få dit hår til at syne tykkere. 

Husk at bruge et glattejern med runde kanter og ikke firkantede, når du skal lave krøller. 

Du kan lave forskellige slags bølger og krøller med glattejernet. Måske drømmer du blot om lidt ekstra fald i håret til hverdag, eller måske vil du gerne have den helt store krøllede hårpragt til aftenens fest. Vi guider dig til forskellige styles her. 

Skab naturligt fald i håret 

Vil du gerne have ekstra liv i dit hår, er glattejernet en god ven at have ved hånden. Når du blot vil have naturligt fald, er det vigtigste at køre glattejernet hurtigt gennem håret. Jo længere tid du holder glattejernet på håret, jo mere markante vil krøllerne blive. 

Lav krøller med glattejern

Men hvad er teknikken?

  • Tag en enkelt sektion hår. 
  • Klap jernet sammen om hårtotten tæt på hovedbunden. 
  • Drej nu glattejernet rundt, mens du kører det gennem håret (ligesom når du glatter det).
  • Tænk over, hvilken retning du drejer glattejernet (du kan både dreje det væk fra hovedet eller ind mod ansigtet – det giver forskellige resultater). 
  • Pres ikke hårdt om glattejernet – det er varmen, der skaber effekten.

Der er ingen tvivl om, at teknikken skal øves et par gange, før den sidder lige i skabet. Drejebevægelsen skal helst ske i en flydende bevægelse, for at du ikke laver et “knæk” på håret. Her er det vigtigste råd at have et godt og effektivt glattejern, der nemt glider gennem håret. 

Skru ned på lav varme og kør glattejernet hurtigt gennem håret, mens du drejer. Når dit hår er kølet af, kan du børste krøllerne ud med en hårbørste eller fingrene. Så står du pludselig tilbage med de fineste, naturlige krøller, der holder hele dagen. 

Få smukke, definerede krøller 

Ønsker du derimod at få markante og mere definerede krøller, bruger du samme teknik, men kører glattejernet langsommere gennem håret. 

Her kan det være en god idé at give krøllerne et lag hårspray og lade dem køle godt af, inden du rører ved håret. På den måde holder de formen bedre. 

Det er herefter op til dig selv, om du vil lade krøllerne være, som de er – eller køre hårbørsten forsigtigt igennem. Når du børster krøllerne, får de et mere naturligt look, men skaber samtidig endnu mere fylde

Prøv dig frem med de forskellige teknikker og find den, der giver dig præcis de krøller, du drømmer om!

Små krøller versus store krøller

Få flotte krøller med et glattejern

Du kan nemt variere størrelsen på dine krøller. Det gør du ved enten at tage meget små eller større sektioner af hår. 

Jo mindre en sektion du drejer rundt om glattejernet, jo mindre bliver krøllen. Det tager selvsagt længere tid, hvis du vælger at inddele håret i mange små sektioner, men det resulterer i en mere tydeligt krøllet frisure. 

Går du efter det naturlige look, kan du vælge større sektioner for store, bløde krøller. Går du modsat efter mindre krøller, kan et crepejern også være det rette for dig.

Hvorfor bruge glattejern frem for krøllejern?

Et krøllejern adskiller sig fra et glattejern ved at være rundt og uden to plader. Her snoer du håret rundt om det runde krøllejern og får derved krøller. Det smarte ved at bruge dit glattejern er, at du kun behøver et stylingredskab i skabet. 

På den måde kan du få helt glat hår den ene dag og bølgende krøller den næste. 

Den største forskel på de to redskaber er, at nogle har sværere ved at lave krøller med glattejernet og derfor vælger krøllejernet. Det kræver uden tvivl et bestemt håndelag, men når du først har lært det, er det lige ud af landevejen. 

Med glattejernet er det også nemmere at lave et mere naturligt fald, hvor krøllejernet laver de klassiske slangekrøller. 

Husk at pleje dit hår, når du bruger varmeredskaber 

Når du påfører høj varme til dit hår, kan du risikere at udtørre håret eller få det til at knække. Heldigvis har de fleste glattejern i dag en varmeregulerende funktion, der holder varmen på omkring 180 grader. 

For at skåne dit hår bedst muligt, når du styler det med varme, bør du altid huske varmebeskyttende spray inden. Det er med til at holde på fugten og beskytte dit hår mod varmen. 

Få vores bedste tips til, hvordan du passer godt på dit hår, når du bruger glattejern i denne artikel. 

Malene

Malene er en af vores talentfulde tekstforfattere og produkttestere. Hun har været en del af hjemmesidens siden 2021 og har bidraget med en stor mængde beautyguides og testet produkter fra shampoo til hårserum og vippeserum.

Hun er vores go-to når vores artikler skal opdateres med vores nyeste test, som hun også selv foretager.