Guide undgå uren hud

Uren hud – 10 gode råd til at undgå det

Bumser er mildest talt rigtig træls, og det kan både gå ud over humøret og selvtilliden. Mange tror, at uren hud og akne er noget, der hører teenageårene til, men faktisk er der også mange voksne mennesker, der lider af bumser. Der er mange myter, når du kommer til bumser. Vi har derfor samlet 10 gode råd til, hvordan du undgår uren hud med god hudpleje, så du kan få en strålende og sund hud og gå selvsikker ud i verden.

Inden vi går til de 10 råd, så lad os først lige tage et kig på, hvad uren hud egentlig er, og hvorfor man får bumser. Uren hud forbindes for mange måske med ansigtet, men man kan også godt få bumser på ryggen og andre steder på kroppen. Hvis du får uren hud, vil du givet vis opleve symptomer, såsom bumser, røde knopper, hudorme, fedtet hud og skinnende hud.

Hvad er de 10 rutiner til at undgå uren hud?

 • Rens huden grundigt
 • Brug skintonic
 • Giv din hud god fugt
 • Eksfoliér
 • Forkælelse med en lækker maske
 • Vælg ingredienser med omhu
 • Kosttilskud der hjælper din hud på vej
 • Lad være med at pille og røre
 • Tænk over din generelle livsstil
 • Kvit cigaretterne
 • Opsøg din læge/hudlæge

Uren hud er ganske enkelt en overproduktion af talg, hvilket gør, at talgkirtlerne tilstoppes. Hvis der kommer bakterier eller skidt ned i selve kirtlerne, kan der opstå betændelse, og derved urenhederne. Dette gælder, uanset om du har uren hud på ryggen, i ansigtet, på brystet eller et andet sted på kroppen.

Ubalance i talgproduktionen kan blandt andet skyldes hormonel ubalance. Det er eksempelvis også derfor, teenagere ofte får bumser. Det er også derfor, at kvinder f.eks. kan opleve uren hud i forbindelse med deres cyklus og graviditet, da der her sker hormonelle forandringer i kroppen. Det kan også være faktorer, såsom stress, p-piller, kost og andre dårlige vaner, der bringer kroppen i ubalance. Nogle produkter kan også give tilstoppede porer, der kan udvikle sig til urenheder.

Rens huden grundigt

Det er vigtigt, at du renser huden grundigt både morgen og aften. Det er med til at fjerne døde hudceller, snavs, forurening, makeup og overskydende hudfedt. Det er vigtigt at holde huden ren, så hudens porer ikke stopper til og dermed dannes bakterier. Du kan med fordel bruge en rens, der er udviklet til bumser. Her kan du eventuelt søge om råd og vejledning, så du vælger den bedste rens til netop din hud.

Huden regenerer sig selv om natten, og derfor er det vigtigt, at den kan ånde og er renset inden sengetid. Det er desuden vigtigt at rense dit ansigt om aftenen grundet den luftforurening, som huden udsættes for i løbet af dagen. Luftforurening kan nemlig give tidligere aldringstegn.

Har du uren hud på ryggen, er det sådan set samme principper, du skal brug, som hvis du har uren hud i ansigtet. Hvis du har svært ved selv at gøre det, kan du eventuelt få hjælp af en venlig sjæl i hjemmet.

Brug lunkent vand, når du renser din hud. For varmt vand er ikke godt for huden.

Brug skintonic

Når du har renset og vasket huden, er det en fordel, hvis du renser huden med en mild skintonic uden alkohol. En skintonic er med til at rense huden grundigt uden at udtørre huden. Du kan dryppe lidt skintonic på lidt vat og forsigtigt køre det rundt i ansigtet.

Giv din hud god fugt

Det kan måske virke fristenede at tørre huden helt ud i håb om, at det skulle hjælpe mod uren hud. Dette er dog ikke gavnligt, så lad være med det. Det skal faktisk bruge produkter, der ikke virker udtørrende og alt for skrappe. Du skal altid slutte din hudpleje af med en god ansigtscreme. Vælg en creme, der tilfører god fugt, og som ikke vil stoppe porerne.

Det kan være en god idé at vælge en hudcreme, der bekæmper bumser i – hvad enten det er uren hud på ryggen eller i dit ansigt. Du kan med fordel også gå efter en creme, der er fri for parabener. Har du uren hud på ryggen, kan du bruge en body lotion, der er udviklet til formålet, der samtidig ikke giver tør hud, idet det vil øge produktionen af talg, hvilket du skal undgå.

Husk desuden, at bruger du solcreme, skal du vælge en solcreme, der ikke tilstopper dine porer. Solcreme tilstopper ofte porerne. Du kan eventuelt også her gå efter en solcreme, der er udviklet til uren hud og akne. Det er desuden en god idé også at huske på, hvis du har hudproblemer andre steder på kroppen.

Eksfoliér

Det kan også være en god idé at eksfoliere. Det fjerner nemlig det øverste lag af døde hudceller, det renser porerne i huden, og du stimulerer dannelsen af nye hudceller. Her kommere du lidt mere i dyben, end når du renser huden. Det hjælper også med at fjerne overskydende hudfedt.

Eksfoliering hjælper med at give en frisk og sund glød, og det hjælper samtidig med at bekæmpe, at der ikke bliver dannet uren hud og bumser. Du kan eksfoliere et par gange om ugen. Her er det ligeledes en fordel at vælge et produkt, der er udviklet og målrettet uren hud.

Husk, at hvis du har sensitiv hud, skal du naturligvis vælge en eksfoliering, der er ekstra mild.

rens huden godt

Forkælelse med en lækker maske

Udover en eksfoliering kan du også bruge en rensende ansigtsmaske. Her kan du med fordel bruge en peel eller lermaske, der effektivt fjerner snavs og døde hudceller, hvilket er godt i kampen mod uren hud, forstørrede porrer, hudorme og bare helt generelt hudproblemer.

Som regel skal en maske bruges et par gange om ugen, men følg naturligvis instruktionerne på produktet.

Vælg ingredienser med omhu

Uren hud opstår, når der er ubalance i talgproduktionen – der bliver simpelthen produceret for meget talg. Derfor er det vigtigt, at du vælger ingredienserne i din hudpleje med omhu. Du skal f.eks. sørge for, at ingredienserne ikke tilstopper porerne, og de skal heller ikke give dig fedtet hud. Nogle hudplejeprodukter kan decideret forårsage bumser og uren hud, hvilket jo netop er det, du vil undgå.

Huden producerer naturligt talg – vi skal blot have balance i produktionen, ellers er det urenhederne opstår. Bumser opstår nemlig, når der går ged i denne balance. Dette gælder uanset, om du har uren hud på ryggen eller i T-zonen.

Du kan gå efter disse ingredienser, hvis du gerne vil forebygge bumser og uren hud: Niacinamid, salicylsyre, A-vitamin (også kaldet retinol). Disse ingredienser kan hjælpe på mange urenheder, såsom sorte hudorme, hvide hudorme, bumser og uren hud, lukkede hudorme. De kan også afhjælpe fedtet hud. Hvad ente urenhederne sidder i ansigtet eller på kroppen, kan du bruge disse ingredienser. Mange har god erfaring ved at bruge disse ingredienser ved uren hud i ansigtet.

Nogle har også god erfaring med tea tree oil mod bumser. Mange produkter fra Australian Bodycare indeholder tea tree oil, så du kan med fordel kigge efter Australian Bodycare, hvis du er ude efter denne ingrediens.

Flere produkter udviklet til at komme bumserne til livs indeholder nogle af disse ingredienser.

Kosttilskud der hjælper din hud på vej

Udover en god hudplejerutine kan det også være en idé at tage kosttilskud for at give huden et ekstra boost. Her kan du eksempelvis kigge på vitaminer og mineraler, såsom zink, vitamin A og Vitamin C. Probiotic har for mange mennesker også en god effekt, idet det hjælper med at holde maven sund og i balance, hvilket også er godt for huden.

Der er også kosttilskud, der er decideret udviklet til den urene hud. Kosttilskud kan nok ikke i sig selv give en ren hud, men det kan hjælpe den på vej.

Lad være med at pille og røre

Mange har os har en tendens til at røre rigtig meget ved ansigtet og måske også pille i vores urenheder. Når du piller og røre ved hudens overflade, kommer der bakterier og snavs på huden, hvilket kan være medvirkende til at danne urenheder. Det er derfor vigtigt, at du så vidt muligt lader din urene hud være og blot giver den ro.

Husk desuden altid at vaske hænder, inden du plejer morgen og aften.

Tænk over din generelle livsstil

Der er godt nok ingen beviser for, at usunde fødevarer kan give uren hud. Når det er sagt, så er en sund og varieret kost med til at styrke vores immunforsvar og generelle sundhed, hvilket måske også kan påvirke huden. Det betyder ikke, at du aldrig kan nyde et stykke kage eller en drink, men alt med måde.

Det menes dog, at komælk kan forårsage akne og uren hud, så derfor kan du eventuelt prøve at skifte komælken ud med et plantebaseret alternativ, og se om det har en effekt.

Når vi snakker livsstil, er det også en god idé at undgå stress, da vi faktisk får mere uren hud, når vi er stressede. Dette skyldes, at der sker hormonelle forandringer, når vi er stressede. Husk, at hvis du er stresset, så skal du pleje huden ekstra godt, så du forebygger bumser.

Det er desuden vigtigt at få din skønhedssøvn.

Kvit cigaretterne

Cigaretter er ikke godt for noget som helst, heller ikke huden. Rygning gør din hud decideret grim. Den bliver grå, kedelig og bare ikke pæn. Har du problemer med uren hud, kan du med fordel kvitte smøgerne, og dermed få en pænere hud.

Opsøg din læge/hudlæge

Hvis du selv har forsøgt at komme din urene hud til livs gennem længere tid, så er det på tide at tage en tur til lægen. Lægen kan nemlig behandle uren hud effektivt. Dette gælder også uren hud på ryggen. Hvis behandlingen fra lægen ikke virker efter hensigtet, kan lægen desuden give dig en henvisning til en hudlæge, som kan hjælpe dig med at behandle uren hud med en medicinsk behandling.

For nogle virker p-piller også mod uren hud. Bemærk dog, at p-piller kan have andre bivirkninger. Derfor skal du altid rådføre dig med din læge om brug af p-piller.

Husk helt overordnet altid at fjerne din makeup, uanset hvor træt du er, lev sundt, undgå at hormonniveauet stiger, og sørg for at pleje din urene hud godt.

Artiklen er opdateret d. maj 5, 2022 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.