Undgå fedtet hår - Sådan får du styr på fedtet hår (1)

Undgå fedtet hår – Sådan får du styr på fedtet hår

Artiklen er senest opdateret d. november 20, 2023 af Liva

Fedtet hår er rigtig træls, og kampen mod fedtet hår kan til tider virke uoverskuelig. I denne artikel tager vi et grundigt kig på, hvorfor vi får fedtet hår, og hvad du kan gøre for at komme fedtet hår og hovedbund til livs.

Hvorfor får jeg fedtet hår?

Lad os først og fremmest tage et kig på, hvad fedtet hår skyldes. Fedtet hår og hovedbund kan skyldes flere forskellige ting:

Hvorfor får jeg fedtet hår
 • Hyppig hårvask: Hvis du vasker håret dagligt eller hver anden dag, så kan det faktisk være årsagen til dit fedtede hår. Hvis du har fedtet hår, har du med al sandsynlighed lyst til at gribe shampooen og vaske håret. Men faktisk kan overdreven hårvask fjerne de naturlige fedtstoffer fra hovedbunden. Når din hovedbund mister disse naturlige fedtstoffer, vil hovedbunden producere endnu mere naturligt fedtstof. Når hovedbunden producerer mere fedtstof, får du mere fedtet hår. For at undgå fedtet hår bør du derfor ikke vaske håret mere end 2-3 gange om ugen.
 • Forkerte hårprodukter: Det er vigtigt, at du bruger en shampoo, der passer til din hårtype. Bruger du en forkert shampoo, kan du også give fedtet hår. Eksempelvis er kokos- og arganolie ikke godt til personer med fedtet hår. Det er langt bedre at bruge en shampoo mod fedtet hår, der er let og indeholder naturlige ingredienser.
 • Din hårtype: Desværre er der nogle hårtyper, der har mere tendens til fedtet hår end andre. Hvis du har fint eller glat hår, har du typisk også en større tendens til fedtet hår.
 • Hormonelle forandringer: Fedtet hår kan faktisk også skyldes hormonelle påvirkninger, såsom overgangsalderen, graviditet, sygdomsforløb og pubertet. Ændringer og ubalancer i hormonerne samt ekstra mange hormoner kan også gøre, at hovedbunden producerer overskydende talg.

I bund og grund er fedtet hår altså egentlig “bare” en ophobning af olie (talg) i hovedbunden. Det er dette overskydende fedt, der får håret til at se fedtet ud.

Naturligt fedtet hår er faktisk typisk sundt hår

Vi ved godt, at fedtet hår er træls og frustrerende, men faktisk er det typisk et tegn på en sund hovedbund. Det naturlige fedtlag i hovedbunden er nemlig vigtig både for at beskytte huden og håret. Olien er nemlig med til at pleje håret, og det hjælper og med, at du får en tør hovedbund og et tørt hår.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke begynder at udtørre håret og bruge skrappe hårplejeprodukter. Det kan nemlig resultere i en tør og kløende hovedbund, fordi den mangler fedt.

Men hvordan kan jeg så bekæmpe fedtet hår?

Men hvordan kan jeg så bekæmpe fedtet hår

Der er heldigvis gode råd at hente, hvis du døjer med fedtet hår og en fedtet hovedbund. Så hvis dit hår ser fedtet ud, så tag et kig på disse tips, så du igen kan få et smukt og lækkert hår.

 • Brug den rigtige shampoo: Hvis du fedtet hår, så sørg for at bruge en god shampoo til fedtet hår. Hvis du bruger den forkerte shampoo, kan den som ovenfor nævnt føre til fedtet hår. Sørg derfor for at bruge en shampoo til fedtet hår, der hjælper med at bringe hovedbunden i balance. Brug desuden ikke en shampoo, der udtørrer og irriterer håret og hovedbunden.
 • Vask håret i lunkent vand: Meget varmt vand kan godt udtørre og irritere hovedbunden (og din hud). Det kan føre til, at hovedbunden begynder at producere endnu mere talg.
 • Pas på med fede produkter: Hvis du har en fedtet hårbund, så vær forsigtig med balsam, hårkure, hårolier og lignende. Brug kun din balsam i spidserne, og vælg en god hårkur, der passer til dit hår.
 • Pas på med stylingprodukter: Hvis du bruger hårlak, hårvoks, gele og lignende, så vil vil du typisk få hurtigt fedtet hår.
 • Undgå at røre ved håret: Lad være med at røre ved dit hår hele tiden, hvis du har en tendens til fedtet hovedbund og hår. Hvis du hele tiden rører ved dit hår eller børster det, kommer du til at fordele olien i håret, så håret fedtet mere – eller i hvert fald syner mere fedtet.
 • Undgå hat og hue: Hatte, huer, kasketter og lignende er muligvis en god måde at prøve at skjule dit fedtede hår, men det kan altså også være en årsag til en fedtet hovedbund, fordi det skaber fugtighed. Lad i stedet for dit hår ånde.
 • Spis sundt og varieret: Dårlig og ensidig kost er ikke godt for noget, heller ikke dit hår. Hvis du har en usund kost, så kan en sund og varieret kost være med til at afhjælpe fedtet hår og i det hele taget give et flot hår. Undgå at spise for meget sukker, da det ikke er godt for håret (eller kroppen generelt).
 • Skær ned for hårvasken: Vask håret 2-3 gange om ugen. Undgå den daglige hårvask, hvis du gerne vil fedtet hår til livs. Husk også at vaske dit hår med den rigtige shampoo, så du undgår fedtet hår.
 • Brug den rette pleje: Uplejet hår og dårlig hygiejne kan nemt give et fedtet look. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at pleje håret, så du undgår, at håret fedter. Brug plejeprodukter, der efterlader håret sundt og velplejet.
 • Vask håret to gange: Det er en god idé, at du vasker hår to gange, når du er i bad. Det renser håret og hovedbunden og opløser olie, produktrester og døde hudceller. Det er lidt samme princip, som når man double cleanser sit ansigt.
 • Skab volumen i håret: Hvis føler, at du har klasket hår, fordi det fedter, så prøv at skabe volumen i håret. Det kan du eksempelvis gøre ved at toupere håret. Dette giver håret fylde, og det gør også, at det ikke ser så fedtet ud.
 • Tørshampoo: Hvis dit hår virkelig fedter, og du lige har vasket det, så kan du eventuelt bruge en tørshampoo. Du bør dog ikke bruge den alt for ofte, men i “nødstilfælde”, kan en tørshampoo være din ven. Tørshampoo skaber også et lidt mat look, der gør, at håret ser mindre fedtet ud.

3 naturlige ingredienser til fedtet hovedbund og hår

Hvis du gerne vil bruge naturlige ingredienser i håret, så kan du prøve disse tre ingredienser:

 • Rosmarinolie: Rosmarinolie er genial i kampen mod det fedtede hår, og det bruges også ofte i hjemmelavede tørshampooer. Rosmarinolie lindre kløe, mindske produktionen af naturlige olier og reducerer inflammation omkring hårfolliklerne.
 • Aloe vera: Gå eventuelt efter produkter med aloe vera. Det kan eksempelvis være en hårmaske. Aloe vera hjælper med at berolige hovedbunden og skabe balance. Derudover virker aloe vera kølende og har antiinflammatoriske egenskaber.
 • Æblecidereddike: Æblecidereddike er et velkendt trick mod akne og uren hud, men det er også godt til det fedtede hår. Du kan rense håret i en blanding af vand og æblecidereddike (1 kop vand og 2 spsk æblecidereddike) én gang om ugen. Dette hjælper med at slippe af med ophobede rester fra produkter, og det hjælper på den fedtede hovedbund.

Så når håret fedter, og du oplever meget fedt i hovedbunden, kan du eventuelt prøve disse tre naturlige ingredienser.

Alle kan få fedtet hovedbund og hår

Alle kan få fedtet hovedbund og hår

Husk, at ligesom alle kan blive ramt af akne, så kan alle også blive ramt af hår, der fedter. Jovist, er nogle hårtyper mere udsatte end andre, og nogle hovedbunden producerer naturligt meget talg. Men alle kan blive ramt, og husk på, at du ikke er alene.

Husk også, at du aldrig helt kommer til at slippe af med hår, der fedter, fordi produktion af talg/olie/fedtstof er helt naturligt. Men du kan prøve at følge ovenstående tips og tricks, og se, hvad der virker bedst for dit fedtede hår og dine fedtede hovedbund.

Jeg hedder Heidi og er uddannet journalist fra journalisthøjskolen i Aarhus og startede min egen virksomhed i 2021. Jeg har lidt af en forkærlighed for skønhed og er pjattet med makeup og hudpleje. Især har jeg en stor interesse for hudpleje. Som så mange andre kæmpede jeg i mange år med akne og uren hud, og jeg har prøvet samtlige produkter på markedet, læst utallige blogindlæg, lyttet til podcasts og gransket internettet for information omkring akne. Det gav mig en naturlig interesse for hudpleje, makeup og andre skønhedsprodukter.