Artiklen er senest opdateret d. juni 20, 2023 af Liva
Døjer du også med skæl i hovedbunden? Vi tager et kig på, hvad der forårsager skæl i hovedbunden, og hvad du kan gøre ved problemet, så du er fri for de trælse flager i hovedbunden og i håret.
Hvad er skæl?
Skæl er et ganske almindeligt problem for mange mennesker. Selvom mange ikke har lyst til at tale om det, er det faktisk cirka hver femte dansker, der har problemer med skæl i hovedbunden. Som med resten af huden har huden i hovedbunden brug for pleje, men det er nemt at glemme. Hvis du har problemer med skæl, tør hovedbund, kløe, udslæt eller andre problemer med hovedbunden, er det klare tegn på, at der er noget, der ikke er, som det skal være.
Inden vi kigger på, hvad der forårsager skæl, så lad os kigge på, hvad skæl egentlig er. Skæl er en gærsvamp ved navn Pityrosporum ovale. Svampen øger produktionen af døde hudceller, hvilket gør, at hovedbunden bliver fyldt med de gullige flager, som netop er skæl. Så nøjagtigt som du kan få neglesvamp eller svamp andre steder på kroppen, kan du altså også få svamp i hovedbunden.
Hvorfor får man skæl?
Skæl er som nævnt et ganske almindeligt problem hos mange mennesker, og det er hverken farligt eller smitsomt. Det kan dog være til stor gene. Skæl er et symptom på, at du har en irriteret hovedbund, og det er som ovenfor nævnt gærsvampen Pityrosporum ovale, der giver skæl. Hvis du har mild skæl er det ofte de tørre hvide flager – altså den tørre skæl. Dette kan drysse på tøjet. Svære tilfælde af skæl sidder næsten fast i hovedbunden, og det klør rigtig meget.
Skæl kan også være skæleksem eller svær psoriasis, og det kan skyldes mange forskellige årsager. Det kan eksempelvis være arveligt. Svampeskæl, der er den mest almindelige form for skæl, skyldes ofte en uren hovedbund og en ringe kost.
En tør og skællet hovedbund kan også opstå som følge af ringorm, kontakteksem eller seboroisk eksem. Det er vigtigt at nævne, at årsager, der ikke er svamp, kræver en særlig behandling, og det kræver ofte en tur forbi lægen. Dog kan kontakteksem opstå, hvis du har farvet dit hår, eller du bruger syntetiske produkter.
Det er vigtigt at nævne, at gærsvamp som nævnt ikke er farligt, og det er et meget almindeligt problem. Faktisk findes svampen i hårbunden hos de fleste voksne. Det er først, når svampen vokser mere end normalt, at det fører til skæl, fordi hårbunden nu danner flere hudceller, hvilket gør, at der dannes langt flere døde hudceller, hvilket altså giver skæl – både den tørre skæl og det fedtede skæl.
Mænd får oftere skæl end kvinder
Alle mennesker og alle aldersgrupper kan få skæl, men mænd har mere tendens til at få skæl. Dette er, fordi de har et højere testosteronniveau (mandligt kønshormon) end kvinder. Ligeledes har teenagere en større tendens til at få skæl grundet hormonforandringer i puberteten. Selvom det ikke er hverken smitsomt eller farligt, kan skællene være til stor irritation.
Hvordan kan man kende skæl?
Hvis du har skæl i hårbunden, er du på ingen måde i tvivl. Der findes flere forskellige typer skæl, men du kan nemt se dem alle, og det kan andre desværre også. Skæl er egentlig døde hudceller, der falder af, men som regel sætter de sig i håret eller på tøjet, hvilket altså gør skæl meget synligt. Nogle gange giver skæl også rigtig træls kløe, og det kan også give en tør hud i hovedbunden og en irriteret hovedbund.
Skæl versus tør og irriteret hovedbund
Du kan sagtens have en irriteret og tør hud i din hovedbund uden at have skæl. De to tilstande forveksles ofte, men de er altså ikke de samme. Skæl opstår oftest grundet gærsvampen pityrosporum, men kan også være forårsaget af andre tilstande. Skæl kan være både store, tørre hudflager, men det kan også være fedtet skæl, der typisk sidder nærmest fast i din hovedbund og giver dit hår en lys-gullig farve. Hvis du blot drysser en smule fra håret, er det typisk hårbunden, der er tør.
Anti skælshampoo
Du skal selvfølgelig din skæl til livs. Afhængigt af din type skæl skal du måske have en særlig behandling, eksempelvis skal skæleksem, psoriasis og seboroisk dermatitis måske behandles anderledes end skæl grundet svamp.
Vi kigger her på skæl, der er opstået grundet svamp. Her er den en rigtig god idé at anvende en svampedræbende shampoo og en hårkur. Du skal vælge en shampoo, der er udviklet til skæl. Det er nemlig kun skælshampoo, der har en svampedræbende effekt, hvilket du har behov for. Du skal kigge efter følgende ingredienser i din skælshampoo:
- Tjære
- Ketokonazol
- Propylenglycol
- Selendisulfid
- Zinkpyrition
Hvis du opdager, at du faktisk slet ikke har skæl i hårbunden, men du i stedet har en tør hovedbund, og du nu vasker håret med en skælshampoo, så frygt ej. Denne shampoo forværrer ikke dit problem. Den har blot ingen effekt.
Hvis du har skæl, så sørg altid for, at du føntørrer håret, når du har vasket hår. Hvis hårbunden er fugtig, er det nemlig helt ideelt for svampeinfektionen. Du skal dog ikke overgøre det eller tænke, at du nu skal købe en udtørrende shampoo og tørre din hovedbund ud. En tør hovedbund kan nemlig overproducere talg, hvilket også giver svamp et godt miljø.
Prøv eventuelt at semi-tørre dit hår med middelvarm luft. Undgå også gerne voks og lignende hårprodukter, da dette også kan gøre skæl værre, og det er ikke godt for huden i hovedbunden.
Gode råd til at forebygge skæl
Hvis du gerne vil forebygge skæl, eller du gerne vil have nogle lidt mere naturlige løsninger på din skæl, så læs med her.
- Hvis du har en stresset periode, er det ikke utænkeligt, at du får skæl. Stress giver nemlig nedsat immunforsvar, hvilket gør det sværere at holde gærsvampen i skak.
- Skæl opstår oftest mere om vinteren grundet det kolde vejr, og fordi vi går mere med huer, så hårbunden ikke får lige så meget luft. Dette kan give skæl.
- Sollys er bestemt godt til at reducere produktionen af døde hudceller, men dette betyder ikke, at du nu skal gå i solarie eller solbade overdrevent, da det kan give andre problemer.
- Hvis en god skælshampoo ikke lige er dig, kan du prøve at bekæmpe svampen med æblecidereddike. Her anbefales det, at du blander æblecidereddike og vand og bruger det som en hårkur. Du kan bruge en flaske til at blande (eksempelvis er en gammel flaske fra shampoo eller en sprayflaske gode at bruge). Bland lige dele vand og æblecidereddike, og spray det i håret. Lad det sidde i to timer, og skyl det så ud, som du ville skylle en shampoo ud. Dette burde hjælpe på skællene og de døde hudceller.
- Kokosolie er en anden god løsning, hvis du ikke lige har en god skælshampoo ved hånden. Her skal du massere kokosolien ind i din hovedbund og lade det sidde i minimum én time. Du kan også sove med kokosolie i håret. Kokosolie kan nemt give en lidt fedtet hovedbund, så sørg for, at du får skyllet olien godt ud.
- Undgå at klø. Vi ved godt, at skæl kan give anledning til kløe, men undgå så vidt muligt at klø, da det kan gøre både den tørre skæl og den fedtede skæl værre.
- Sørg for, at din hårbund får masser af luft, og undgå derfor huer, hatte og lignende.
- Spis sundt og varieret, og undgå fødevarer med meget sukker og fedt. Sørg for, at du får masser af gode vitaminer og mineraler.
- Ligesom en god kost er med til at holde kroppen i balance (og dermed din hårbund), er motion det også. Derfor anbefales det, at du holder din krop sund, stærk og rask for at undgå skæl og andre irritationer.
Skæl er bestemt noget, du kan gøre noget ved, og det er et problem, som mange danskere kender til. Prøv dig frem, og find ud af, hvad der virker for dig. Husk, at du altid kan søge læge, hvis du har svær skæl, og det er til stor gene.
Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.