Fint hår Se de bedste råd til pleje af tyndt hår

Har du fint hår? Se de bedste råd til pleje af tyndt hår

Artiklen er senest opdateret d. januar 5, 2024 af Liva

Mange mennesker har fint og tyndt hår, der ser livløst ud. Særligt har skandinavisk hår en tendens til ofte at være tyndt og fint. Men bare rolig, hvis du har fint hår, behøver du ikke at døje med fladt hår, der klasker sammen og ser kedeligt ud resten af livet.

Der er nemlig masser af tips og tricks, så du kan få et fyldigere hår med mere volumen. Så læs blot med her, og få alle de gode råd til ekstra volumen og et sundt og stærkt hår.

Hvad er fint hår?

fint hår

Lad os først og fremmest kigge på, hvad fint hår overhovedet er. Fint hår er den hårstruktur, der betegner hårstrå med en lille diameter. Har du fine hår, ved du det sikkert allerede. Fint hår har generelt en tendens til at filtre mere, og det bliver også ofte mere fedtet end normalt hår. Så har du ofte filtret og fedtet hår, kan det være, at du har fint hår.

Derudover har fint hår en tendens til spaltede spidser og knækkede hårstrå. Dette er, fordi de enkelte hårstrå er meget fine, og håret generelt er ekstra skrøbeligt.

Hvis du ikke helt ved, om du har fint hår, kan du nemt teste det derhjemme. Prøv blot at hive et enkelt hårstrå ud, og gnid håret mellem dine fingre. Hvis du ikke kan mærke hårstrået, er det, fordi du har fint hår. Du kan selvfølgelig også bare spørge frisøren 😉

Hvad er forskellen på fint hår og tyndt hår?

Rigtig mange forveksler tyndt og fint hår, og det er helt forståeligt, men der er forskel på de to typer hår. Ofte forveksles de, fordi både det fine og tynde hår mangler volumen, og begge kan give fladt hår. Men lad os kigge på, hvad forskellen på det tynde hår og det fine hår er.

Det, der kendetegner fint hår, er som tidligere nævnt diameteren på det enkelte hårstrå. Tyndt hår har derimod at gøre med hårets tæthed. Med andre ord har det noget at gøre med, hvor mange hår du har på hovedet, og hvor tæt hårene sidder. Fint hår er genetisk bestemt, mens tyndt hår både kan være genetisk bestemt og resultatet af livsstilfaktorer, såsom stress, graviditet, sygdom, medicin og lignende.

Dette betyder også, at du faktisk godt kan have meget hår, men fint hår – altså du har mange hår, men dine hårstrå er fine.

Gode råd til dig med fint hår

Gode råd til dig med fint hår

Heldigvis er der masser af gode råd at hente, hvis du gerne vil give dit fine hår ekstra volumen og pleje. Lad os tage et kig på nogle af de bedste råd til dig med fint hår.

  • Vitaminer, vitaminer, vitaminer. Hvis du har fine hårstrå, er det en rigtig god idé at tage hårvitaminer. Dit fine hår har brug for de rigtige vitaminer og mineraler, der styrker håret. Hvis dit hår mangler vitaminer og mineraler, kan det bliver skrøbeligt. Hårvitaminer forebygger spaltede spidser og er også med til at give et sundt hår og en sund hovedbund. Sørg for at få vitaminer, såsom C-vitamin, bioton og zink.
  • Sørg for at vaske håret godt. Det er vigtigt, at du får håret rent for hudfedt, rester fra produkter og lignende. Dette er uanset, hvilken hårtype du har, men det er særligt vigtigt, hvis du har tyndt, fint hår. Alle disse ophobede rester kan nemlig få dit hår til at se fladt, lydløst og fedtet ud. Her er det en rigtig god idé at vaske håret med en shampoo, der er særligt udviklet til fint hår eller en shampoo, der er udviklet til at give volumen.
  • Skru op for proteinerne: Dit hår består af proteinet keratin, og derfor er det jo ikke så mærkeligt, at dit hår har godt af protein. Det kan både være gennem din kost og ved at bruge kollagenpulver i din smoothie, kaffe eller lignende.
  • Pas på hovedbunden. Det er rigtig vigtigt, at hovedbunden er sund, da det også er med til at give et stærkt hår. Derfor skal du passe på hovedbunden. Det kan du blandt andet gøre ved at massere din hovedbund, når du vasker dit hår, bruge en shampoo der er mild og måske endda give din hovedbund en hovedbundsbehandling.
  • Pas på langt hår. Hvis du både har fint og langt hår, skal du passe lidt ekstra godt på dit lange hår, da fint hår nemmere knækker. Pas eksempelvis ekstra godt på dit hår, når du reder det, og du skal style håret. Det er en rigtig god idé at bruge en nænsom hårbørste, der forsigtigt reder filtret hår ud.
  • Brug en volume spray til at give håret lidt ekstra fylde. Dette er ikke en permanent løsning, men giver et godt boost hvis du skal se ekstra godt ud.
  • Red dit hår korrekt. Når du reder håret, skal du rede håret nedefra og op – ikke oppefra og ned. Hvis du reder dit hår oppefra og ned, hiver du flere hår ud, hvilket bestemt ikke er med til at give dig et fyldigt hår. Undgå også, at du ikke hiver og rykker i dit hår. Særligt, hvis du reder dit hår, når det er vådt. Vådt hår er nemlig langt mere skrøbeligt end tørt hår. Så begynd med spidserne, og arbejd dig opad, og undgå at hive i håret.
  • Brug et bambushåndklæde. Et bomuldshåndklæde er faktisk ikke særligt godt for dit hår. Du bør i stedet lade dit hår lufttørre eller bruge et håndklæde, der er fremstillet af bambusfibre. Bambushåndklæder er rigtig bløde, og de er fantastiske til vådt hår.
  • Brug en god hårolie. Vi anbefaler også, at du bruger en lækker hårolie, der ikke tynger håret. En hårolie er med til at styrke håret, og uanset om du har kort hår eller lange lokker, har håret godt af en olie med fugtgivende ingredienser. Husk dog kun at bruge en lille mængde, da det ellers kan give fedtet hår.

Hårplejeprodukter til tyndt hår

Generelt kan du gå efter produkter, der styrker håret og plejer dine hårstrå i dybden. Det kan være en god idé at gå efter produkter, der indehold keratin (protein), da det er fantastisk til at styrke håret. Sørg for ikke at bruge for mange stylingprodukter, da stylingprodukter kan være ret hårde for håret. Undgå også ikke at vaske håret alt for ofte. Men gå generelt efter hårplejeprodukter, der er særligt udviklet til din hårtype, og som kan skabe volumen helt nede ved hårrødderne.

Det kan være en god idé at vælge en mild shampoo, der er skånsom ved håret.

Håropsætning og styling af tyndt hår: Hvordan kan man style tyndt hår for at give det mere fylde?

Håropsætning og styling af tyndt hår

Dette er ofte en udfordring for rigtig mange med tyndt eller fint hår. Sørg først og fremmest for at bruge hårplejeprodukter, der er med til at give fylde til håret. Generelt anbefaler vi, at du holder igen med at bruge stylingprodukter med varme, men hvis du vælger at føntørre dit hår, så tør håret med hovedet nedad. Dette giver nemlig langt mere fylde til håret. Føntørrer du håret med hovedet opad, har det den modsatte effekt – nemlig fladt hår.

Hvis du kan finde en mild tørshampoo til fint hår, kan en tørshampoo også være med til at give med fylde til dine lokker. Her skal du bruge produktet så tæt på hårrødderne som muligt (hold stadig lidt afstand). Generelt når du skal skabe fylde i håret, skal du sørge for, at du skaber fylden omkring hovedbunden og ikke i længderne. I længere hår kan du arbejde lidt i længderne også.

Undgå generelt for mange produkter, da det kan tynge håret. Undgå også at glatte håret, da det ikke giver fylde eller løfter håret.

Vi håber, at disse tips og tricks hjælper med at give dine lokker mere volumen og fylde.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.