Sådan undgår du tørt hår til vinter

Sådan undgår du tørt hår til vinter – få tips og tricks her

Bliver dit hår tørt, trist og kruset, når vinteren banker på? Selvom du føler, at du plejer det og giver det masser af kærlighed? 

Så er der forskellige ting, du kan gøre for at afhjælpe situationen. Vi har samlet gode råd til at undgå tørt hår i vinterperioden, men i stedet få skinnende blankt, sundt og misundelsesværdigt hår. Læs med her i artiklen. 

Hvorfor får du tørt hår? 

Det er helt almindeligt, at dit hår er tørt i perioder – og særligt om vinteren. Både mænd og kvinder oplever, at håret opfører sig anderledes og føles tørt, selvom du passer godt på det. Tørt hår kan både opstå, fordi selve hårstråene er ude af balance, men også hvis din hovedbund driller. Desuden har din bestemte hårtype indflydelse på det. 

Måske oplever du, at dit hår: 

 • Er mat og glansløst.
 • Spalter og knækker.
 • Er kruset eller svært at børste igennem. 
 • Er elektrisk og fyldt med frizz. 

Der er heldigvis gode at råd at hente her i teksten. Først kigger vi på, hvad grundene til tørt hår kan være.   

Årstidernes skiften 

Tørt hår kan afhænge meget af årstiden. 

Måske oplever du, at dit hår mister sin glans i sommerens varme, men bliver knastørt om vinteren, når du er meget indenfor i kunstig varme fra radiatoren. Generelt kan man sige, at yderligheder er hårdt for dit hår. Det gælder hård frost og hedebølger, men også klor- eller saltvand på ferien. 

Vinteren er særlig hård ved dit hår, fordi man er mere indenfor, og fordi den kølige luft udenfor kan udtørre håret og gøre det mere elektrisk. Her er der brug for at tilføje endnu mere fugt til håret. 

Du kan derfor skifte til en endnu mere fugtgivende shampoo i vinterhalvåret. 

Ubalance i hovedbundens naturlige olier 

Har du kun fokus på selve håret, når det er tørt? Så kan det være en god idé også at give din hovedbund velfortjent omsorg. 

Huden i hovedbunden kan nemt brokke sig og blive tør, hvis niveauet af det naturlige fedt i hovedbunden er lavt. Husk derfor ikke at vaske hår hver dag – hellere hver anden dag – så du bevarer fedtstofferne, der holder din hovedbund fugtet. 

Du farver hår eller bruger mange produkter

Præcis som klor kan jævnlig farvebehandling gøre dit hår tørt. 

Farver du hår, er det derfor vigtigt, at du plejer det med masser af fugt. En afblegning giver et friskt udtryk, men det har den modsatte effekt, hvis håret er knastørt. Lad desuden altid professionelle om at farve dit hår, så du er sikker på, at det bliver gjort på den rigtige måde. 

Er du vild med at bruge tørshampoo og hårspray, kan det ligeledes have en udtørrende effekt på dit hår. 

Førstehjælp til tørt hår – hvad kan du gøre?

Der er mange ting, du kan gøre for at få et sundt og blankt hår. Udover at være opmærksom på din hovedbunds tilstand og minimere udtørrende produkter kan du prøve følgende 6 gode råd. 

 1. Brug balsam 

Efter du har vasket dit hår med shampoo, er det altid en god idé at slutte af med balsam. 

Balsam er nemlig med til at lukke skællaget, som er det yderste lag af hårstrået. På den måde bliver de nærende ingredienser indkapslet, så du får det optimale ud af balsammen. 

En fugtgivende balsam gør både dit hår blødt og glansfuldt, og jævnlig brug vil gøre underværker for det tørre look. Husk kun at bruge balsam i længder og spidser, da det vil få håret til at klaske sammen, hvis du putter det i hovedbunden.  

 1.  Plej med en hårkur 

En nærende hårkur er din bedste ven, hvis du døjer med tørt hår om vinteren. 

En hårkur eller hårmaske giver intensiv pleje til dit hår og er det eneste produkt, der kan trænge ind i hårstrået og pleje det indefra. For at få den bedste effekt kan du lade hårkuren sidde i håret natten over, hvor den får god tid til at reparere og pleje i dybden. 

Husk, at en hårkur skal bruges mellem shampoo og balsam. Netop fordi balsammen lukker skællaget, bør den bruges som det sidste i din rutine. 

 1.  Minimér brug af varmeprodukter

Er du glad for dit krølle- eller glattejern? Så kan det være medvirkende til at udtørre dit hår. Føntørring er også en synder, når det kommer til tørt hår. Når du udsætter håret for kunstig varme, slider det på hårstråene og kan resultere i, at det spalter og knækker. 

Derfor bør du altid bruge varmebeskyttende spray, når du påfører høj varme til håret. Det gælder også, hvis du solbader, da solens UV-stråler både skader og udtørrer dit hår. 

 1. Lad håret tørre, inden du går udenfor 

Det kan være svært at nå det hele om morgenen. Men har du været i bad, bør du sætte tid af til at lade håret tørre. Det er aldrig behageligt at gå ud i kulden med vådt hår – og det er også en dårlig idé, når det kommer til tørt hår. 

Kombinationen af vådt hår og kulde kan både få håret til at knække, udtørre og skabe frizz. Lad derfor altid håret tørre grundigt, inden du tager hjemmefra. 

 1. Tilføj en hårolie 

Det giver sig selv, at håret har brug for masser af fugt, når det er tørt. Her kan en god hårolie være et godt produkt at have stående på badeværelseshylden. 

En hårolie plejer dit hår og fås også med varmebeskyttende effekt, så du slår to fluer med et smæk. Tilføj næring og fugt og opnå et skinnende, blankt hår med olie til håret. 

 1. Brug produkter uden skadelig kemi 

Når du vælger produkter til håret, så hold øje med ingredienslisten. Har du meget tørt hår, så styr uden om produkter med eksempelvis silikone, parfume eller sulfat. De har alle en negativ effekt på din hovedbund og dermed dit hår. 

Gå efter produkter med naturlige ingredienser, der er skånsomme for både dig og miljøet. 

 1. Spis gode fedtstoffer og vitaminer

For at opnå et sundt og glansfuldt hår er det også vigtigt at indtage gode fedtstoffer. Det gælder blandt andet de naturlige fedtstoffer fra avokado, fed fisk eller mandler. 

Derudover kan du også få hjælp fra forskellige kosttilskud med vitaminer som omega 3, B-vitamin og silica, der alle siges at have en god effekt på tørt hår. 

Vi håber, du er blevet klogere på, hvordan du kan komme tørt hår til livs. Nøglen er fugt, fugt, fugt – og masser af gode ingredienser til både dig og dit hår. Så skinner dit hår forhåbentlig snart om kap med solen.