Guide Sådan kommer du af med skæl

Sådan kommer du af med skæl

Artiklen er senest opdateret d. juli 16, 2022 af Liva

Det drysser, det klør, og det ødelægger din frisure. 

Det er naturligvis skæl, vi taler vi. Rigtig mange af os kender til skæl, og hvor generende det kan være, når det klør og efterlader hvide flager på tøjet. Men hvorfor opstår skæl, og kan man gøre noget ved det? Det gennemgår vi her i artiklen. 

Hvad er skæl i håret?

Kort fortalt er skæl døde hudceller fra hovedbunden. 

Du opdager dem ved, at de enten sidder på hårstrået tæt ved rødderne, eller hvis de drysser ned på dit tøj som hvide flager. Det kan også opstå som fedtede, gulgrønne plamager i hovedbunden. 

Det er gærsvampen pityrosporum ovale, der oftest er synderen, når det kommer til skæl. Når væksten af gærsvampen stiger, stiger produktionen af hudceller tilsvarende – og dermed også de døde hudceller eller skæl. 

Selvom skæl kan være meget generende, er det helt ufarligt. 

Hvis problemet intensiverer, og du oplever meget kløe og ubehag, så tag forbi egen læge. Skæl kan også være et udtryk for andre underliggende hudsygdomme som psoriasis eller skæleksem, og i de tilfælde er der brug for en mere grundig behandling. 

Hvorfor opstår skæl i håret?

Du har taget din sorte kjole på, lagt makeup og sat håret. Inden du smutter ud af døren, tager du et sidste kig i spejlet, mens du pludselig ser de små hvide flager, der ligger på dine skuldre. 

Mange af os kender det scenarie, og for nogle kan det endda føles pinligt, når de hvide flager bliver tydelige for omverdenen. Få mere viden om årsagerne til skæl i håret her, og bliv klogere på, hvordan du kan minimere det. 

Tør hovedbund versus skæl

En af de hyppige holdninger til skæl er, at det skyldes tør hovedbund. Men der findes faktisk to forskellige typer af skæl. Har du meget tør hovedbund, drysser der typisk flager ned på dit tøj, hvorimod den fedtede skæl sidder fast i hårstrået. 

Du kan med fordel nærstudere flagerne, da der er forskel på, hvilke produkter eller løsninger der skal til, afhængigt af om du har tør eller fedtet skæl. 

Ubalance i kroppen kan påvirke skældannelse  

Skæl i håret er betinget af mange faktorer og kan som nævnt skyldes en overproduktion af gærsvamp i din hovedbund. 

Overproduktionen af svamp kan blandt andet opstå på grund af hormonelle forandringer, stress eller nedsat immunforsvar. Der er eksempelvis en tendens til, at teenagere oplever skæl i højere grad end andre, hvilket givetvis kan tilskrives de hormonelle forandringer, der sker i den alder. 

Hvordan kan du behandle skæl i håret?

Selvom skæl ofte er styret af gærsvamp i vækst, er der stadig mange ting, du kan gøre for at holde det under kontrol. Se herunder, hvilken type produkter der bør stå øverst på indkøbslisten, hvis du døjer med skæl i håret. 

Shampoo udviklet specielt til skæl

Første skridt mod at bekæmpe skæl er en god skælshampoo. Den består af ingredienser, der har en gavnlig effekt på især de fedtede og gule flager, og den holder samtidig din hovedbund sund og beroliget. Skælshampoo bruges for det meste et par gange om ugen. 

Vær opmærksom på at vælge en skælshampoo, der er mild mod huden i hovedbunden. Ellers irriterer du blot tilstanden yderligere. 

Eksfolierende scrub 

Døjer du med tør skæl, kan du med fordel eksfoliere din hovedbund en gang om ugen med en scrub. Kornene i scrubben er med til at løsne flagerne og de døde hudceller, samtidig med at blodcirkulationen bliver stimuleret. 

Udover at minimere skæl kan en scrub også have en god effekt på dit hår. Ved at fjerne skidt og snavs fra hovedbunden kan hårrødderne nemmere få næring. Så er du et skridt nærmere et sundt hår uden skæl. 

Brug en olie til hovedbunden

Til tørt skæl kan du også forsøge dig med en olie, der blødgør huden i hovedbunden. En nem og billig løsning i den forbindelse er kokosolie, som er kendt for at lindre sensitiv og tør hovedbund. Et andet husråd lyder, at olivenolie har en god effekt på skæl. 

Lad olien sidde i 15-20 minutter og vask derefter håret med shampoo. Til sidst kan du slutte af med at børste dit hår, så du får fjernet de løse skæl, der måtte sidde fast. 

Andre gode tips og tricks mod skæl

Udover skælshampoo og eksfolierende scrub er der en række andre ting, du kan inkorporere i din rutine foran spejlet for at afhjælpe skæl. 

Alle hovedbunde er forskellige, og der er ikke andet end at prøve dig frem, for at finde ud af, hvad der kan minimere din skæl. Vi kommer med 4 gode råd her. 

1. Tag et kig på dit forbrug af hårprodukter

Elsker du at bruge et hav af forskellige produkter til håret? Så kan det være, du skal tage en pause fra et par af dem eller skifte ud med nye. Der kan nemlig være produkter, som din hovedbund ikke tåler. 

Det er blandt andet være din shampoo, der forårsager en tør, kløende hovedbund. Prøv at skifte den ud med en mere mild variant uden skadelig kemi. Det kan have en effekt, hvis du døjer med tør skæl. 

2. Vask dit hår hver anden dag

Når du vil have balance i hovedbunden, skal du hverken vaske hår for ofte eller for sjældent. Ophober der sig for meget fedt og sebum ved hårrødderne, kan det gøre hovedbunden irriteret og dermed danne mere skæl. 

Modsat bør du heller ikke vaske håret dagligt, da det naturlige fedt også beskytter din hovedbund og plejer dit hår. Find en god rutine, så din hovedbund altid holdes fugtig, uden at fedte for meget til. 

3. Lad være med at klø i hovedbunden 

Det kan lyde som en umulig opgave, når kløen er allerværst. Men hvis du vil gøre din hovedbund en tjeneste, skal du lade den helt være. 

Hvis du klør og kradser i de tørre områder, kan du komme til at gøre mere skade end gavn. Du kan få ubehagelige sår, der i værste fald bliver betændte. Derfor skal du forsøge at modstå fristelsen og blot trykke blidt med håndfladen, når det klør i hovedbunden. 

4. Lev sundt og balanceret 

Du ved det sikkert allerede, men det er stadig en vigtig faktor, når det kommer til skæl. 

En usund kost med for meget sukker og fedt kan nemlig være medvirkende til at øge produktionen af den førnævnte gærsvamp. Motion kan også bidrage positivt, da det øger blodomløbet og dermed gavner både hårrødder og huden i hovedbunden.  

Drømmer du om at børste dit hår uden dryssende flager eller slippe af med fedtet skæl, der klør og generer? Så er der dermed flere ting, du kan forsøge dig med. Find det, der virker for dig, så du forhåbentlig kan vinke farvel til skæl for altid. 

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.