Guide Sådan beskytter du dit hår, når du bruger glattejern

Sådan beskytter du dit hår, når du bruger glattejern

Artiklen er senest opdateret d. november 3, 2022 af Liva

Kan du ikke undvære dit glattejern? For mange af os er glattejernet et stylingredskab, der bliver brugt flittigt i hverdagen – nogle bruger det til at glatte deres fald i håret ud med, mens andre laver smukke, bløde krøller. 

Der er ingen tvivl om, at et glattejern er et genialt redskab, der kan gøre underværker for stylingen af dit hår. Men varmen fra det kan dog have negative konsekvenser for dit hår – derfor er det en god idé at pleje håret inden og efter. Læs mere om det her i artiklen. 

Hvordan fungerer et glattejern?

før efter brug af glattejern

Et glattejern består af to plader, der bliver opvarmet til omkring 180 grader. Derefter kan du køre glattejernet gennem håret, hvilket efterlader det glat og glansfuldt. Hvis du drejer glattejernet, mens du kører det gennem håret, får du i stedet fine bølger eller krøller. 

Du kan få et væld af forskellige glattejern, der har forskellige funktioner. 

Måske er det vigtigt for dig med en ekstra lang ledning? Eller også vil du gerne have automatisk slukkefunktion? De fleste glattejern i dag kan det meste, og det er blot at vælge det, der passer bedst til dit hår. 

Brug af glattejern – pas godt på dit hår imens

Er du typen, der bruger dit glattejern hver dag, bør du huske at beskytte og pleje dit hår inden og under. Måske har du prøvet at være ved frisøren, der hurtigt kan spotte, at du bruger varmeredskaber? Det kan nemlig være synderen bag tørt hår og knækkede spidser. 

Vil du gerne passe bedre på dit hår, når du varmestyler det, så læs med her. 

1. Skru ned for varmen 

Varmen ved glattejernet er netop det, der giver effekten. 

Kan du nøjes med at holde varmen på omkring 180 grader, vil dit hår takke dig. Nogle glattejern kan varmes op til langt over 200, men derfor behøver du ikke nødvendigvis benytte dig af det. 

Har du tændt fladjernet i god tid inden brug, så husk at tjekke op på temperaturen. Selvom mange glattejern stopper ved et max antal grader, er det en god idé at være obs, inden du anvender det – særligt, hvis du har meget fint hår, der nemt bliver skadet af varme. Har du mere kraftigt hår, kan det tåle til lidt højere temperaturer. 

Forsøg generelt at minimere den tid, glattejernet rører ved dit hår – kør det så hurtigt som muligt gennem dit hår, så du stadig får effekten. 

2. Vælg et glattejern af god kvalitet 

Det giver sig selv, at du kun bør bruge det bedste af det bedste til dit hår. Det gælder både de produkter, du putter i håret, men også dine stylingredskaber. Et gammelt glattejern kan have små revner, der får dit hår til at knække, hvor et nyere af god kvalitet nemt og problemfrit glider gennem dit hår. 

Du kan for eksempel vælge et glattejern med keramisk varmebelægning, der holder temperaturen på de optimale 180 grader. Du kan også få varianter, der har varmeplader med olier, hvilket er med til at sikre et sundt, smukt og glansfuldt hår. 

Vink farvel til dit gamle, slidte glattejern og vælg et af de nyere på markedet – så passer du både på dit hår og får det bedste resultat. 

3. Brug varmebeskyttende spray 

En god varmebeskyttende spray bør være en del af din rutine, inden du glatter hår. Det er med til at beskytte mod varmen, samtidig med at den gør dit hår blødt og glansfuldt.  

Mange varmebeskyttende spray beskytter ikke kun dit hår mod varmen – de beskytter blandt andet også mod solens UV-stråler, tilføjer fugt og er rige på lækre, naturlige ingredienser. 

På den måde får du mange gode egenskaber til dit hår i én enkelt spray. 

4. Benyt aldrig i vådt hår 

Har du i en snæver vending forsøgt at glatte halvvådt hår, fordi du havde travlt? Du kan allerede høre på lyden, at det ikke er en god idé. Det kan nemlig give en bestemt “svitse-lyd”, netop fordi håret bliver svitset og få det til at ose. 

Det fugtige, kolde hår og varmen fra glattejernet er en dårlig cocktail. 

Har du vasket hår, for bagefter at glatte eller krølle det, må du væbne dig med tålmodighed – eller gøre brug af føntørreren. 

5. Sørg for, at glattejernet ikke er for koldt 

Det modsiger måske punkt et, men ikke desto mindre bør du heller ikke skrue alt for langt ned for varmen. Hold det omkring 170-180 grader, men heller ikke langt under det. 

Det kan nemlig resultere i, at du bliver nødt til at køre jernet igennem håret for mange gange, hvilket gør mere skade end gavn. Find den rette temperatur, der ikke skader håret for meget, og som giver det resultat, du vil have uden at bruge for lang tid på det. 

6. Husk at rense glattejernet 

Hvornår har du sidst renset dit glattejern? Det er nok de færreste, der husker det. Det kan dog forlænge levetiden på jernet og give et bedre resultat i dit hår.

Det tager ingen tid og kræver kun en opvredet klud. Husk at tage jernet ud af stikkontakten, inden du går i gang. Tør pladerne af med kluden, så du fjerner skidt, støv og snavs fra både dit hår eller badeværelset – her er det vigtigste råd, at det skal være en hårdt opvredet klud, så du undgår at blande vand og elektronik sammen. 

Style dit hår på forskellige måder med et glattejern 

Som navnet afslører, kan du få smukt, glat hår med et glattejern. Men mulighederne stopper ikke der – du kan bruge det til langt flere frisurer. 

Lav naturligt fald, buk dit hår i spidserne eller gå all in på store, bløde krøller. Læs for eksempel vores guide til, hvordan du laver krøller med et glattejern her. Det smarte ved det er, at du kun behøver at have ét stylingredskab derhjemme, som du både kan glatte og krølle hår med. 

Vi håber, du er blevet klogere på, hvordan du bedst passer på dit hår, når du bruger glattejern, så du kan bruge det med god samvittighed – og få den frisure, der passer allerbedst til dig. 

Malene

Malene er en af vores talentfulde tekstforfattere og produkttestere. Hun har været en del af hjemmesidens siden 2021 og har bidraget med en stor mængde beautyguides og testet produkter fra shampoo til hårserum og vippeserum.

Hun er vores go-to når vores artikler skal opdateres med vores nyeste test, som hun også selv foretager.