Guide Pleje af poser og mørke rander under øjnene

Poser under øjnene – Den ultimative guide mod mørke rander

Sorte rander og poser under øjnene er et problem for mange. De mørke rander under øjnene kan være rigtigt irriterende, da de får dig til at se træt og udkørt ud. Heldigvis er der en række gode råd at hente, så du kan slippe af med mørke rande under øjnene, så de enten syner mindre eller endda forsvinder helt. Læs med i artiklen her, så du kan mindske mørke rander under øjnene, så du igen ser frisk og frejdig ud.

Hvad er årsagen til poser under øjnene?

Mørker rander er lidt af en sladrehank, og det kan være et symptom på, at du ikke har passet godt nok på dig selv i forhold til at få nok væske og en god kost, du har fået for lidt søvn, eller du har haft lige rigeligt om ørerne. Huden omkring og under øjnene er meget tynd, og derfor bliver de mørke blodårer under huden også mere synlige, når vi eksempelvis er trætte.

Nogle af de mest almindelige årsager til mørke rander og poser under øjnene er:

 • Søvnmangel
 • Dehydrering
 • Pigmentforandringer fra solskader
 • Stress
 • Væskeophobninger der giver skygger, hvilket får randerne til at se mørkere ud
 • Genetik – mørke rander under øjnene kan også være arveligt
 • Den naturlige ældningsproces – den tynde hud kan blive endnu tyndere med alderen, hvilket får blodkarrene under huden til at stå endnu mere frem
 • Rygning
 • Allergi
 • Dårlig kost med for meget alkohol og salt. Alkohol og salt virker nemlig begge væskeophobende i kroppen, hvilket kan give hævelser og dermed skygger under øjnene 

Der kan altså være mange forskellige årsager til de mørke rander under øjenene. Det er heller ikke unormalt, at de mørke rander kommer sammen med hævede øjne.

poser under øjnene - 1

Hvad kan man gøre for at fjerne mørke rander under øjnene?

Der er heldigvis masser af forskellige ting, du kan gøre for at mindske mørke rander under øjnene. I mange tilfælde kan du ved at ændre et par ting i din livsstil komme de sorte rander til livs eller i hvert fald reducere mørke rander. Vi har her samlet en række ting, du kan gøre for at afhjælpe problemet.

 • Sørg for, at du drikker nok vand. Hvis du er dehydreret vil kroppen holde på væsken, hvilket kan føre til hævelser i dit ansigt, særligt omkring dine øjne. Husk derfor at drikke masser af vand i løbet af dagen, og drik gerne et glas inden sengetid for at undgå dehydrering i løbet af natten
 • Brug gerne gode hudplejeprodukter. Sørg for at bruge en god natcreme, dagcreme og øjencreme. Gå særligt efter cremer, der indeholder A-vitamin
 • Sørg generelt for at spise sundt og varieret, og pas særligt på, at du ikke får for meget salt og alkohol i din kost. Salt og alkohol holder nemlig på vandet i kroppen, hvilket kan give hævede øjenomgivelser, hvilket kommer til at ligne mørke rander.
 • Forebyg pigmentforandringer fra solen ved at bruge solcreme. Du kan eventuelt bruge makeup med SPF, hvis det er nemmere for dig end solcreme
 • Drop cigaretterne. De er ikke en del af en sund livsstil, og de giver sorte rander under din øjne
 • Forkæl dig selv med en daglig massage med en jaderulle eller gua sha for at dræne ansigtet for væske. Bevæg dig fra den inderste øjenkrog og udad. Gentag bevægelsen cirka ti gange under hvert øje, og gør det gerne både morgen og aften
 • Hvis du vågner op med mørke rander, kan du starte dagen med at putte is (pakket ind i et viskestykke eller lignende) eller par skiver kold agurk under dine øjne. Kulden vil få blodkarrene til at trække sig sammen, så de mørke rander bliver lysnet, og eventuelle hævelser falder
 • Sørg for at få din skønhedssøvn. Sov gerne 7-8 timer hver nat
 • Du kan med fordel også bruge hudpleje, der indeholder C-vitamin, da dette vil bevare spændstigheden i huden under dine øjne

Behandlingsmuligheder til mørke rander under øjnene

Hvis du har prøvet at ændre din livsstil, og du bruger gode hudplejeprodukter, men du bare stadig har mørke rander under dine øjne, er der hjælp at hente. Der findes nemlig behandlinger, der kan hjælpe dig af med de mørke rander, når hussmorrådene bare ikke er nok. Det kan også være, at du er blevet ældre, hvilket gør huden tyndere, og du derfor har brug for kosmetiske behandlinger.

En af de mest anvendte behandlinger til mørke rande under øjnene er Teosyal. Teosyal er en ikke-permanent tynd filler, der injiceres med en fin nål under øjnene. De ikke-permanente fillers er generelt gode til at udbedre et træt og mørkt look i øjenomgivelserne. Behandlinger med ikke-permanente fillers hjælper med at forbedre spændstigheden, elasticiteten, fylden og tonen i huden under øjnene.

Restylane til behandling af mørke rander under øjnene

Restylane er også en populær behandling mod mørke rande under øjenene. Også Restylane injiceres med en tynd nål i den tynde hud under øjnene. Det er vigtigt at nævne, at det er en stump og blød kanyle, der bruges til behandlingen, så behandlingen er stort set smertefri, og du får et her-og-nu resultat.

Hvis dine mørke rande under øjnene skylde gener eller alder, er ikke-permanente fillers en god behandling til dig, da livsstilsændringer givet vis ikke vil hjælpe dig meget, hvis de mørke cirkler skyldes genetik eller alder.

En behandling med eksempelvis Restylane er meget naturlig, og behandlingen tager typisk ikke meget mere end 30 minutter, og én behandling holder i 6-12 måneder. Restylane består af 98% vand og 2% sukkerstof i form af hyaluronsyre. Hyaluronsyre er en fugtbooster, der naturligt findes i kroppen, og som binder vand og dermed giver huden fylde, elasticitet og blødhed.

En behandling med Restylane koster som regel fra 2.500 kroner, men tjek altid klinikkens pris først. Det er altså en lidt dyr behandling, men til gengæld er det en simpel og sikker måde at reducere mørke rander og poser under øjnene, og behandlingen får dig til at se friskere og mere oplagt ud.

mørke rander under øjnene - 1

Kan jeg dække mørke rander under øjnene med makeup?

Der er selvfølgelig dage, hvor det ikke er muligt at få nok søvn, der kommer lidt for meget kaffe indenbords, og hvor den måske har stået på lidt for meget junkfood. Men derfor har du nok stadig ikke lyst til sorte rander. På disse dage kan du sørge for at drikke vand, bruge en god øjencreme og skjule de mørke rander ved hjælp af makeup.

En god concealer og foundation kan skjule mørke rander her-og-nu. Du vil som regel have behov for en varm nuance til at farvekorrigere den mørke rande. Tro os, en farvekorrigerende concealer kan virkelig gøre underværker for dine mørke rander, da den kan lysne de mørke nuancer. Du kan vælge udelukkende at bruge din concealer omkring øjenomgivelserne eller flere steder i ansigtet, hvis du eksempelvis vil dække urenheder eller lignende.

Husmorråd til poser under øjnene

Der er også gode gamle husmorråd at hente, når det kommer til mørke rander og hævede øjenomgivelser:

 • Som tidligere nævnt kan du bruge is eller kolde agurkeskiver omkring øjenomgivelserne
 • Kolde teblade er et andet trick
 • Du kan faktisk også bruge kartoffelskiver
 • Som tidligere nævnt er en lille daglig massage også et gammelt råd. Og nu hvor du er i gang, kan du lige så godt massere resten af din hud i ansigtet

Forebyggelse af mørke rander under øjnene

Hos Hair-beauty er vi store fortalere for at forebygge, og der findes masser af gode ting, du kan gøre for at forebygge mørke rande.

 • Sørg generelt for at spise en sund og varieret kost med masser af vitaminer
 • Brug en god creme i ansigtet og omkring øjenområdet. Det er en god idé at bruge en øjencreme på øjenlågene og i det hele taget omkring øjenområdet
 • Hold huden fugtet med en god creme – dette er med til at give huden et friskere look
 • Sørg for at få nok søvn, da søvnmangel får dig til se træt ud, og det giver synlige rander
 • Beskyt huden med SPF
 • Drik masser af vand

Konklusion til mørke rande under øjnene

For at opsummere er det vigtigt, at du generelt sørger for at have en sund livsstil og passe rigtig godt på din hud med gode plejeprodukter. Hvis det er nødvendigt, kan du vælge at få en behandling med en ikke-permanent filler til at komme de mørke skygger og den mørke rande til livs.

FAQ

Hvad er årsagen til poser under øjnene?

Mange gange vil det være mangel på søvn, ringe kost, dehydrering, solskader og manglende pleje af din hud. Det kan dog også være aldring og genetik.

Kan jeg få fjernet poser under øjnene?

Ja, du kan godt få fjernet mørke rande under øjnene og poser under dine øjne. Du kan både mindske mørke rande ved at ændre på din livsstil eller reducere dem ved hjælp af en ikke-permanent filler.

Hvorfor er jeg hævet under øjnene?

Der er mange årsager til hævelser omkring dine øjne. Eksempelvis kan søvnmangel, dehydrering, forkert kost, genetik, aldring og solskader alle få huden omkring øjnene til at hæve.

Artiklen er opdateret d. april 11, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.