Guide Sådan får du en naturlig glød med selvbruner

Guide til en naturlig farve med selvbruner

Måske er du én af dem, der elsker den gyldne, solbrune farve, du har i ansigtet og på kroppen om sommeren – og savner den friske glød, når du kigger ind i et blegt spejlbillede om vinteren. Men her er selvbruneren din redning. 

Selvbruner er en nem og praktisk vej til en sund, smuk glød hele året rundt uden de skadelige effekter fra solens stråler eller solariet. Bliv klogere på selvbruner her og få en guide til at påføre det med det bedste resultat til følge. 

Hvad er selvbruner?

Var du ung i 00’erne, kan du måske erindre den orange farve og stærke lugt, som selvbruneren bragte med sig. 

Helt anderledes står det til i dag, hvor der findes et hav af naturlige og duftfrie selvbrunere, der giver et jævnt resultat. En selvbruner består af DHA, som er et sukkerstof, der reagerer på hudens øverste cellelag. Når DHA mødes med hudens aminosyrer, opstår den brune farve. 

Det er ufarligt at bruge selvbruner, men du kan få en allergisk reaktion, hvis der er tilsat parfume, og du har sensitiv hud. Hold derfor altid godt øje med ingredienslisten, hvis din hud er sart. 

Selvbruner til krop og ansigt

Du kan vælge at bruge forskellige selvbrunere til henholdsvis krop og ansigt. 

Til ansigtet er det blevet populært med de såkaldte “tan-drops”, der kan blandes sammen med din ansigtscreme. Det giver et naturligt look, samtidig med at du får masser af fugt fra cremen. 

Til kroppen kan selvbruner på spray anbefales, da det er nemmere at fordele på større flader end en lotion, der skal smøres ud. 

Få det bedste resultat med selvbruner derhjemme

Er det vinter, og drømmer du om en smuk glød? Eller har du netop været på ferie og vil gerne forlænge din brune farve? Uanset hvad er selvbruner et perfekt redskab. 

Men for at opnå en jævn farve uden striber er der forskellige ting, du bør have for øje. Vi giver 8 gode tips her. 

1) Find den rigtige nuance til dig 

Vil du have et naturligt resultat, som blender flot ind i din egen hudfarve? Så hold godt øje med tonen på selvbruneren. 

Når selvbruner er jævnt fordelt og passer til din hudfarve, giver det et sundt og friskt udtryk. Har du derimod valgt en, der er alt for mørk, giver det den modsatte effekt. 

2) Start med en scrub

Inden du påfører selvbruner, er det en god idé at have et rent lærred. 

Det får du med en god scrub, der fjerner døde hudceller fra din hud. Selvbruneren kan nemlig risikere at “sidde fast” i de døde hudceller og gøre farven mørkere. Så for at opnå det mest jævne resultat er en scrub af huden alfa og omega inden påførelse af selvbruner. 

Det gælder i ansigtet såvel som hele kroppen, hvis du også bruger selvbruner dér. 

2) Plej med fugtgivende creme 

Hvem vil ikke gerne have bløde, brune ben? Med god fugtpleje inden selvbruner kommer du tættere på det scenarie. 

Fugt til huden er et vigtigt trin, inden du påfører selvbruner. Efter huden er renset med en scrub, kan du med fordel smøre dig ind i en fugtgivende lotion, hvilket får farven til at fordele sig bedre. Husk især tørre områder som albuer og knæ. 

3) Brug handsker

Uanset hvilken type selvbruner du bedst kan lide – det kan både være olie, lotion, spray eller mousse – så er det en god idé med påføringshandsker. Det gælder særligt, når du smører hele kroppen ind. 

På den måde undgår du, at dine hænder bliver eksponeret for meget mere selvbruner end resten af kroppen, og at der opstår striber mellem fingrene.  

4) Tag en kropsdel af gangen 

Sørg for at have god tid, når du skal smøre dig ind i selvbruner. Har du for travlt, kan du hurtigt glemme et område, og det giver et ærgerligt resultat. Måske kender du scenariet med en lille mørk plet på anklen, hvor du har været for hurtig? 

Er planen at give hele din krop selvbruner, så gå stille og roligt frem. Undgå, at du kommer til at sætte din albue et forkert sted eller smitte af på din anden arm. 

Fremgangsmåden kan se sådan her ud: 

  • Smør din ene arm ind
  • Derefter den anden arm 
  • Tag det ene ben 
  • Derefter det andet ben 
  • Husk at komme helt ned til anklerne 
  • Til sidst hals, bryst, mave og balder 

Slut af med fødderne, hænder (men ikke håndfladen) og ansigtet. Her kan det være en god idé at bruge en selvbruner, der er skabt specielt til ansigtet. 

5) Sørg for at smøre grundigt ud 

Det hænger sammen med punkt 4, nemlig god tid. Hvis målet er en naturlig farve, der giver glød, er det altafgørende, at der ikke er striber. 

Lad være med at haste dig igennem processen, men brug tid på at smøre selvbruneren grundigt ud og få alle små hjørner af din krop med. 

6) Lad selvbruneren tørre

De fleste selvbrunere tørrer hurtigt, men forsøg alligevel at holde dig i ro, indtil du er helt på den sikre side. Lad være med at vaske hænder, gå i bad eller tag tøj på, mens selvbruneren er fugtig, da den kan smitte af. 

Når den først er tørret ind, kan du sagtens lægge dig til rette i dit hvide sengetøj uden bekymring for plamager. Sveder du meget, kan der dog opstå skygger på tøj eller sengetøj, som sagtens kan vaskes af igen. 

7) Vent med næste lag, til du har set resultatet

Udover at være langt sundere end solens stråler kan du nemt opbygge din egen farve med selvbruner. 

For den type selvbruner, der først viser sig efter nogle timer, bør du vente og se, hvordan den udvikler sig. Det kan nemt give et andet resultat, end det du ønskede dig, hvis du påfører flere lag ovenpå hinanden. 

8) Vask dine hænder

Selvom du har brugt handsker, er det godt at vaske dine hænder grundigt. Har du smurt hænderne ind i selvbruner, bør du selvfølgelig ikke. 

Men har du kun smurt i eksempelvis ansigtet, så vask hænderne, så du undgår striber. 

Hvor mange dage holder selvbruner?

Det varierer fra brand til brand og din hudtype, men du kan regne med en tommelfingerregel på omkring 5 dage. 

Du kan derfor have et ugentligt ritual, hvor du smører dig ind et par gange om ugen. Så er du sikker på altid at have en smuk sommerglød. 

Fugt er med til at forlænge din farve, så brug gerne fugtighedscreme hver dag. 

Selvbruner: Det perfekte alternativ til solen

Med selvbruner er det muligt at få en solbrun farve uden at udsætte din hud for solens skadelige stråler. 

Det kræver en anelse træning at få et godt håndelag, men når du først har lært det, går det som smurt at fordele selvbruneren. Selvom din hud er brun, så husk at smøre dig ind i solcreme med en høj faktor, hvis du går ud i solen. 

God fornøjelse med at få en naturlig, brun farve hele året rundt. 

Artiklen er opdateret d. september 8, 2022 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.