Kosttilskud til hud, hår og knogler - 1

Kosttilskud til hud, hår og knogler – Hvad kan kollagen gøre for din krop?

Kollagen kosttilskud er blevet utrolig populært i de senere år, og det er med god grund. Vi vil i denne guide kigge på, hvad kollagen egentlig er, og hvorfor kollagen er vigtigt for både kroppen og huden.

Hvad er kollagen?

Lad os starte med at tage et lille kig på, hvad kollagen – også kaldet collagen – overhovedet er. Kollagen er et naturligt protein i kroppen, og det er en vigtig byggesten for kroppen. Kollagen er vigtig for både hud, knogler, led og brusk. Kollagen er som nævnt også at finde i hudcellerne, og det hjælper med at holde huden fast, spændstig og elastisk og holde huden ungdommelig.

Kollagen udgør 1/3 af alle de proteiner, vi har i kroppen. Allerede fra omkring 25-30 år begynder kroppens naturlige produktion af kollagen at falde med 1-2% per år. Dette går blandt andet ud over hudens spændstighed, så huden får flere rynker, fine linjer og andre alderstegn.

Du kan både få kollagen kosttilskud og kollagen naturligt gennem en sund og varieret kost.

Hvorfor er kollagen godt for kroppen?

Kollagen hjælper med at holde huden fast, og det hjælper med at bibeholde hudens elasticitet. Derudover er kollagen vigtig for knogler, led og brusk. Kollagen er faktisk også vigtig for sårheling. Lad os dykke lidt dybere ned i hver af disse.

Kollagen er en vigtig “ingrediens”, når det kommer til sårheling. Når et sår heles, er der tre processer: inflammationsreaktion (betændelse), proliferation (cellevækst) og reorganisering. Kollagen er vigtig for alle tre faser, idet det blandt andet sikre, at der er optimal fugtighed i vævet. Netop derfor er man faktisk også begyndt at bruge kollagen i forbindelse med sårheling og eksempelvis brandsårsskader.

Kollagen er også en vigtig byggesten, når det kommer til knogler, led og brusk. Faktisk består omkring 60% af den faste bestanddel af brusk af kollagen. Derfor kan kollagen faktisk måske også hjælpe mod slidgigt, idet slidgigt netop hænger sammen med brusk. Smerter i led og sener kan muligvis også påvirkes af kollagen. Der er faktisk lavet kliniske studier på mennesker, hvor der er undersøgt, hvordan kollagen peptider kan afhjælpe smerter fra slidgigt. Nogle studier har vist, at der er en gavnlig effekt, mens andre studier har vist, at der ingen effekt er.

Dette gør også, at der stadig er uenighed om, kollagen peptider og kosttilskud med collagen rent faktisk virker på brusken og dermed kan afhjælpe smerter i forbindelse med slidgigt.

Et studie har dog vist, at kollagen peptider og andre kosttilskud med kollagen kombineret med vitamin C kan være gavnligt, hvis man laver hård fysisk aktivitet. Her er kollagen og vitamin C godt for kroppen restitution.

Kollagen bidrager også til at holde hår og negle samt hud sund. Kollagen giver huden sin ungdommelige fylde, og proteinet er med til at holde din hud elastisk og spændstig. Når kollagenniveuaet falder i kroppen, begynder man at få aldringstegn, såsom rynker og fine linjer.

Hvordan virker kollagen på håret?

Kollagen er som tidligere nævnt også godt får hår og negle, og den udgør en væsentlig bestanddel af både hår og negle. Collagen hjælper håret med at gro. Dit hår har nemlig brug for mineraler og keratin for at kunne vokse, og produktionen af keratin er afhængig af collagen. Det er nemlig i collagen, de fleste aminosyrer findes, og de er nødvendige for at producere keratin.

Derfor er det altså en rigtig god idé at tage collagen kosttilskud fra midten af 20’erne, når kroppens naturlige produktion af kollagen begynder at falde.

Hvad gør kollagen for kroppen?

Kollagen er med til at holde kroppen sund, rask og undgdommelig. Som tidligere nævnt er kollagen med til til at holde brusk, led og knogler sunde og stærke. Netop derfor er det også en rigtig god idé at sørge for både at få kollagen gennem kosten, men det er også en fin idé at supplere med et collagen kosttilskud.

kollagen og kroppen

Hvorfor er kollagen sundt?

Kollagen er en af kroppens byggesten. Desværre falder vores kollagenproduktion bare, desto ældre vi bliver. Kollagen bidrager til sundt hår og negle, sunde knogler, led og brusk, og det bidrager også til at holde huden sund, idet proteinet findes i hudens celler. Kollagen kosttilskud kan hjælpe med at reducere og forebygge rynker og i det hele taget bare hjælpe med at holde kroppen sund.

Kan der være nogle bivirkninger ved at bruge kollagen for krop, hår eller knogler?

Det er der som udgangspunkt ikke. Hvis du spiser en varieret og sund kost med vitaminer og mineraler, vil du naturligt få collagen gennem din mad. Her kan du ikke rigtigt få for meget kollagen. Hvis du spiser kollagen peptider eller et andet collagen kosttilskud, bør du kun tage den anbefalede daglige dosis. Det er ikke som sådan farligt at tage for meget kollagen, hvad enten det er i form af tabletter, kapsler, gummies eller pulver, men det kan give lidt ubehag, og det kan også give besvær med fordøjelsen. Det er ikke så meget anderledes, end hvis du tager for meget af et andet slags vitamin/tilskud.

Hvilket collagen kosttilskud skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige kosttilskud med kollagen. Du kan eksempelvis få kollagen gummies, kapsler, kollagen tabletter, en collagen pulver. Mange collagen kosttilskud indeholder også vitamin C. Dette er rigtig vigtigt, fordi vitamin C sørger for bedre optagelse af collagen. Hvis du mangler C-vitamin, vil din krop ikke optage kollagen lige så godt.

beachbody collagen

Hvilket kosttilskud, du skal vælge, er en smagssag. Med pulver kan du nemt komme det i et glas vand, i din kaffe, i din havregrød, i en smoothie eller lignende. Kapsler og tabletter skal spiser som andre vitaminer. Gummies skal blot spises som en vingummi.

Det er vigtigt, at du som med alle andre tilskud, kun tager den anbefalede daglige dosis, og tilskuddet bør være en del af din daglige rutine. På den måde får du de bedste fordele for din hud og krop.

Hvad laves collagen tilskud af?

Kollagen er et populært kosttilskud, og det er især populært at bruge for huden, idet det reducerer og forebygger aldringstegn. Collagen er typisk fremstillet af enten fisk eller kvæg. Hvis collagen er fremstillet af fisk, hedder det marine kollagen. Som tidligere nævnt indeholder kollagen tilskud often C-vitamin, da vitamin C bidrager til bedre optagelse af collagen.

Kan jeg få collagen gennem kosten?

Det kan du sagtens, og det er bestemt også vigtigt, at du sørger for at få dette protein gennem din kost. Men derfor er det stadig en god idé også at tage et tilskud af collagen, idet du giver kroppen et ekstra boost. Hvis du gerne samtidig vil have fokus på også at øge dit indtag af collagen igennem din kost, skal du gå efter nogle af disse fødevarer:

  • Kød
  • Fisk
  • Røde frugter, såsom jordbær, kirsebær, hindbær og rød peberfrugt

Hvor hurtigt virker collagen?

Collagen er ingen quick fix, og derfor er det også bedre at begynde at tage collagen tidligere fremfor senere i livet. Du skal regne med 6-12 uger, før du begynder at se resulater af dit tilskud. Du skal altså væbne dig med lidt tålmodighed.

Andre gode råd

Collagen er fantastisk, men husk, at det ikke kan gøre op for en dårlig livsstil, og det kan ikke stå alene i kampen mod aldringstegn eller ødelagt hår og negle. Det er vigtigt, at du udover dit kosttilskud af collagen spiser en sund kost, der er rig på vitaminer og mineraler, du får regelmæssigt motion, og du bruger gode plejeprodukter for både hud, hår og negle. På den måde passer du bedst på kroppen og holder den ung så længe som muligt.

Artiklen er opdateret d. juli 2, 2023 af Liva

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.