Ultimativ guide til Hyaluronsyre

Hyaluronsyre (Anti Age) – Ultimativ guide til Hyaluronsyre

Artiklen er senest opdateret d. februar 7, 2023 af Liva

Hyaluronsyre er et helt naturligt stof, som vi alle sammen har i kroppen. Desværre er det sådan, at vi mister hyaluronsyre, i takt med at vi bliver ældre. Derfor bør hyaluronsyre være en del af din hudplejerutine, hvis du gerne vil have en ungdommelig hud. Tro os, hyaluronsyre vil hurtigt blive din nye bedste ven, når det kommer til hudplejeprodukter. Det er nemlig en fantastisk fugtbooster, og den er med til at holde huden fugtig, spændstig og elastisk.

Hvis du oplever fine linjer, tør hud og i det hele taget bare trist hud, så er hyaluronsyre lige noget for dig. Du finder hyaluronsyre i alt fra hudpleje til makeup, behandlinger, masker og kosttilskud. I denne artikel vil vi kigge på, hvad hyaluronsyre er, hvordan hyaluronsyre virker på huden og meget mere.

Hvad er hyaluronsyre, og hvordan virker det i kroppen?

Som tidligere nævnt er hyaluronsyre i kroppen helt naturligt. Hyaluronsyre er et proteinstof (også kaldet sukkermolekyle), som alle mennesker er født med. Men som nævnt er det desværre – sammen med blandt andet kollagen – et af de stoffer, der forsvinder, desto ældre vi bliver, ganske enkelt fordi vi producerer mindre af det med tiden. Hyaluronsyre findes som sagt i huden, men faktisk findes den højeste koncentration af hyaluronsyre i vores øjne og led.

Og hvad er så hyaluronsyres funktion? Hyaluronsyre er med til at binde væske. Faktisk kan hyaluronsyre binde vand 1.000 gange sin vægt! Dette betyder, at hyaluronsyre giver masser af fugt, spændstighed, fylde og elasticitet til huden. Derudover er det med til at holde dine øjne fugtige og dine led smurte – det er blandt andet også derfor, at ældre kan have mere tørre øjne og stive led. Dette betyder også, at det er en rigtig god idé at gøre hudplejeprodukter, makeup og kosttilskud med hyaluronsyre til en del af din daglige rutine.

De fleste anti age produkter indeholder hyaluronsyre, netop fordi det er et stof, vi har brug for, desto ældre vi bliver. Hyaluronic acid kan blandt andet:

 • Hjælpe med at øge din huds kollagenproduktion
 • Hjælpe med at styrke huden efter solskader
 • Det øger optagelsen af fugt i huden
 • Hyaluronsyre tilfører masser af fugt til huden

Hyaluronsyre kan bruges af alle hudtyper. Det er også meget almindeligt at bruge det i filler-behandlinger på skønhedsklinikker og plastikkirurgiske klinikker. Men du finder heldigvis også et væld af lækre hudplejeprodukter, der indeholder hyaluronsyre. Du finder blandt andet creme med hyaluronsyre, hyaluronsyre serum og meget mere.

Udover at hyaluronsyre er god til at binde fugt, så kan det også hjælpe med at udglatte ujævnheder og forandringer i hudens struktur. Og ikke blot er stoffet eminent til at binde fugt; det er som ovenfor nævnt også med til at øge hudens kollagenproduktion, hvilke vil styrke huden, så den bliver mere modstandsdygtig.

hyaluronic syre closeup

Fordelene ved at bruge hyaluronsyre i hudpleje

Der findes naturlig hyaluronsyre i kroppen, og hyaluronsyre findes som sagt også i mange plejeprodukter, og det er især fantastisk til hud, der er moden. Der er rigtig mange fordele ved at gøre hyaluronsyre serum og andre produkter med hyaluronsyre til en del af din hudplejerutine:

 • Hyaluronsyre er fantastisk til at binde væske – det kan binde op til 1.000 gange sin egen vægt. Det betyder, at du øger hudens fugtoptagelse, og du kan fugte hudens dybere lag
 • Øget kollagenproduktion, hvilket reducerer synligheden af rynker og linjer, ujævnheder og lignende. Stoffet har desuden anti age egenskaber
 • Reducerer rødme og irriteret hud, idet stoffet har antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber
 • Stoffet virker helende på rifter og sår
 • Hyaluronsyre er effektiv mod frie radikaler
 • Stoffet holder din hud smidig og frisk og giver den masser af spændstighed

Så giv blot din hud en daglig dosis hyaluronsyre, så din hud bedre kan optage fugt, og du kan give huden et boost af ekstra fugt og opleve alle de gode egenskaber, der er ved at bruge en god creme med hyaluron, hyaluronsyre serum og lignende.

Typer af hyaluronsyre

Der findes flere forskellige typer, såsom:

 • Hyaluronic Acid
 • Sodium Hyaluronate
 • Potassium Hyaluronate
 • Hydrolyzed Hyaluronic Acid

Som regel er det blot forkortet med HA på hudplejeprodukter, og den type, der findes i hudplejeprodukter i dag er primært produceret ved biofermentering – altså det er lavet af bakterier i et laboratorium.

Gode råd for at få mest muligt ud af brugen af hyaluronsyre i hudpleje

Vi har her samlet et par gode tips og tricks, når du skal bruge hyaluronsyre som en del af din hudplejerutine.

rensende hyaluron syre
 • Sørg for at rense dit ansigt både aften og morgen
 • Når huden er renset, kan du eventuelt bruge en AHA- eller BHA-peeling inden cremer eller en serum
 • Nu er det tid til at bruge dit produkt med hyaluronsyre, uanset om det er en creme eller serum. Hvis det er en serum, anbefales det, at du bruger en creme ovenpå
 • Hyaluronsyre og C-vitamin går smukt hånd i hånd. C-vitamin bidrager til normal dannelse af kollagen, og netop derfor er disse to ingredienser enormt stærke sammen. Kombinér derfor meget gerne C-vitamin og hyaluronsyre i din hudplejerutine
 • Derudover kan du overveje at gøre kollagen til en del af din daglige rutine. Eksempelvis er kollagenpulver nemt at putte i kaffen, og det er en genial måde at give huden en lille ekstra bonus, og det er særligt effektivt sammen med hyaluron. Husk at tage kosttilskuddet dagligt for den fulde effekt

Med disse tips vil huden føles fugtet, blød og smidig på ingen tid, og hudens evne til at optage fugt vil være langt højere. Husk, at en god hudplejerutine kan gøre en stor forskel, og huden har brug for lidt udefrakommende hjælp både aften og morgen. Og hvad er bedre end at forkæle huden med naturlige ingredienser, såsom C-vitamin, kollagen og hyaluronsyre?

FAQ

Hvad gør hyaluronsyre?

Det gør flere ting, men det er især kendt for sine anti age egenskaber, sine regenererende egenskaber og sin evne til at binde væsken i huden, så eksempelvis tør hud igen bliver smidig og blød. Det virker også foryngende på din huds udseende. Takket være sine fantastiske egenskaber, kan hyaluron også udglatte rynker og fine linjer.

Er der bivirkninger ved hyaluronsyre?

Nej, det er der ikke. Vær dog opmærksom på, at ved læbeforstørrende behandlinger og lignende kan der forekomme irritation, rødme og hævelse, men med almindelige cremer og lignende, hvor hyaluronsyre indgår, burde der ingen bivirkninger være.

Hvornår skal man bruge hyaluronsyre?

Det er altid bedre at bruge hyaluronsyre på forkant end først at gå i gang, når du har en slap hud. Faktisk anbefales det, at alle hudtyper begynder at bruge serum eller lignende med hyaluronsyre, når man når midten af 20’erne. Serum er et supernemt produkt at gøre til en del af din rutine, og derudover giver en serum din hud et ordentligt boost.

Hvilken hyaluronsyre er bedst?

Det afhænger helt af din alder og dine behov. Hvis du er ung, har du givet vis ikke brug for et produkt, der er målrettet rynker. Har du derimod moden hud, vil du sikkert blive rigtig glad for og opleve en god effekt ved at bruge produkter, der blandt andet udglatter rynker.

Er hyaluronsyre godt?

Ja, det er godt for alle typer hud – også hvis du har uren hud eller sensitiv hud. Du kan sagtens bruge det flere gange dagligt, og du kan begynde at bruge det allerede, når du er i 20’erne.

Kan man bruge for meget hyaluronsyre?

Nej, det burde ikke være muligt selv med daglig brug både morgen og aften.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.