Guide Hvorfor taber jeg håret - hvilke årsager findes der til hårtab

Hvorfor taber jeg håret – hvilke årsager findes der til hårtab?

Artiklen er senest opdateret d. januar 15, 2023 af Liva

Hårtab er et meget almindeligt problem blandt både mænd og kvinder, men hvorfor taber man håret? Dit hårtab er på ingen måde farligt, men dit hårtab kan være utroligt generende. At miste håret er lidt en svær størrelse, og der findes mange produkter såsom shampoo mod hårtab hos kvinder og hårtab hos mænd på markedet.

Du kan gøre mange ting selv for at forebygge hårtab, men hvis du taber meget hår, kan det være nødvendigt, at du går til lægen med dit hårtab, så du kan få en medicinsk behandling, der hjælper dig med at få den naturlige balance i håret og få en normal hårvækst.

I denne artikel vil vil kigge på, hvad hårtab egentlig er, hvad årsagerne til tab af hår hos kvinder og hårtab hos mænd er, samt hvad du kan selv kan gøre for at forebygge hårtab, og hvad du kan gøre for at modvirke hårtab og mindske hårtab.

Hvad er hårtab, og hvorfor taber man håret?

Hårtab er en tilstand, hvor man taber hår, og det bliver tyndere. I værste fald kan håret helt forsvinde, hvis du taber meget hår. Tilstanden kan både komme til udtryk som en generel fortyndning af håret og en decideret skaldethed på issen, når du taber mange hår. Hårtab – især skaldethed – hos mænd er mest almindeligt, men mange kvinder oplever også hårtab, så hårtab rammer både mænd og kvinder.

Du er måske ikke klar over det, men hårtab er faktisk en sygdom, og den kan både være midlertidig og kronisk. Der er to typer: telogen effluvium der er en tilstand af tyndt hår i hele hårbunden og androgent hårtab, der er arveligt hårtab.

Hårets fire faser

Vidste du, at der er fire faser i hårets livscyklus? Vi vil tage et kig på de fire faser her. Først og fremmest vil vi lige nævne, at din hovedbund har – og hold nu på hat og briller – omkring 100.000 hår i gennemsnit. Hvert eneste lille hårstrå gennemgår fire faser:

Hårets fire faser
  • Den anagene fase. Det er i denne fase, at håret vokser. Faktisk vokser mere end 90% af hårstråene i denne fase.
  • Den katagene fase. Dette kaldes også for regressionsfasen. I denne fase løsner hårstråene sig fra blodforsyningen i hårfolliklen.
  • Den telegene fase. I denne fase er håret i hvile, mens nye hår vokser i hårfolliklen under håret.
  • Den eksogene fase. Dette er den fjerde og sidste fase. Her falder de gamle hårstå af og erstattes af nye – det er altså normalt, at håret falder af her.

Som et lille fun fact kan vi fortælle dig, at du dagligt mister op til 100 hår dagligt. Dette er helt normalt for et sundt hår, og det anses ikke som hårtab. Hvis antallet stiger, vil det dog anses for hårtab, og der er ikke længere tale om et sundt hår.

Årsager til hårtab

Som nævnt er det faktisk meget almindeligt at tabe håret, så hvis du oplever hårtab, er du absolut ikke den eneste. Der er mange almindelige årsager til hårtab, og der er mange faktorer, der påvirker både dit hår og hovedbunden, og nogle af disse faktorer kan være årsager til hårtab. Den mest almindelige årsag til at tabe håret er genetik og arvelige faktorer. Dette kaldes som tidligere nævnt androgen alopeci. Androgen Alopeci ses både hos hårtab hos kvinder og hårtab hos mænd.

Androgenetisk alopeci betyder, at hårsækkene skrumper ind. Dette resulterer i, at hårstråenes kvalitet falder, og det får i sidste ende håret til at falde af. Ved svære tilfælde ses “månen” (den skaldede isse). Mænd taber håret ofte på denne måde. Det kan føre til et voldsomt hårtab.

Hårløg danner hårstråene, og ved denne type hårtab forsvinder hårløgene langsomt, hvilket gør, at nye hår ikke kan vokse ud – håret afstødes nærmest. Hvorfor ses dette tit ved mænd? Jo, det er, fordi unge mænd producerer store mængder testosteron (mandligt kønshormon) i puberteten, hvilket kan få hårsækkene til at skrumpe. Bliver hårsækkene for små, kan håret ganske enkelt ikke vokse ud igen, og der kommer ikke mere hår.

Vitaminer, mineraler og sund kost

Dit hårtab kan også skyldes manglende vitaminer og mineraler. Hvis du ikke får de rigtige vitaminer og mineraler, kan det resultere i telogen effluvium, der vil tynde ud i lokkerne, fordi hårsækkene simpelthen går i en dvaletilstand og dermed afstøder hårstråene, og du vil miste dine lokker.

Vitaminer, mineraler og sund kost

Det er især vigtigt, at du får godt med B-vitaminer – særligt biotin og niacin – i din kost. Hvis du ved, at du ikke får nok B-vitaminer gennem din kost, kan du heldigvis nemt få kosttilskud, der indeholder alle de vitaminer og mineraler, som dine lokker har brug for, så du kan få nyt hår.

Stress

Hårtab kan også skyldes stress. Der burde ikke ske noget ved at være stresset i en kortere periode, men kronisk stress kan føre til udtynding af håret, skaldede pletter og store totter, der falder af.

Overdreven brug af produkter og styling

Er du en glad forbruger af glatte- og krøllejern? Farver du ofte dine lokker? Bruger du utallige stylingprodukter i dit hår? Hvis det er tilfældet, og du samtidig lider af hårtab, bør du overveje at reducere, hvor mange produkter du bruger, og hvor meget du styler lokkerne, da det svækker håret og kan føre til hårtab. I stedet skal du fokusere på at styrke håret.

Sygdom

En underliggende sygdom kan også føre til hårtabet. Hvis du har en stofskiftesygdom, en immunforsvarsygdom, en spiseforstyrrelse eller lignende, kan det også påvirke dine lokker. Nogle sygdomme har desværre den effekt, at kroppen simpelthen begynder at danne antistoffer mod håret, hvilket gør, at lokkerne bliver tyndere. I værste fald kan det endda føre til decideret skaldethed.

Medicin

Nogle lægemidler og medicinsk behandling gør desværre, at man taber håret. Faktisk kan p-piller også have en negativ effekt på dit hår. Kemoterapi er en anden behandling, der som bekendt fører til hårtab. Husk altid at læse indlægsedlen, når du tager medicin, og det er også en rigtig god idé at tage en snak med dine læge – særligt hvis det er ny medicin.

Symptomer på hårtab

Hårtabet starter som regel med tyndt hår, der efterhånden bliver værre og værre. Der er dog forskel på, hvordan symptomerne på hårtabet er for mænd og kvinder. Når vi taler om hårtab hos mænd, begynder håret ofte at blive tyndere på toppen af kraniet (issen). Her vil udtyndningen også vise sig som en vigende hårgrænse med høje tindinger, og den velkendte “måne” på baghovedet er også et almindeligt symptom på hårtab hos mænd.

Hårtab hos kvinder ses ofte som en udtyndning på den øverste del af kraniet (vertex). I siderne og i nakken forbliver håret i højere grad normalt.

Behandling af hårtabet

Der er heldigvis hjælp at hente, når det kommer til hårtab, og du kan faktisk gøre en hel del selv. Husk dog på, at der ikke er en mirakelkur, når det kommer til hårtab, og for nogle kan det være nødvendigt at søge hjælp hos lægen.

Du kan først og fremmest med fordel bruge hårprodukter (shampoo mod hårtab, balsam osv.), der er særligt udviklet til personer, der taber håret. Gode ingredienser er blandt andet tea tree olie, capilia longa og biotin. Du finder både shampoo, balsam, hårkure, hårserum og hårolier, der er særligt udviklet til hårtab.

Tea tree renser din hovedbund for urenheder og snavs, hvilket giver håret de bedste betingelser for, at dit hår kan vokse sig fyldigt og stærkt.

Biotin er som tidligere nævnt et vigtigt vitamin for håret og er vigtigt for hårets generelle vækst. Capilia longa udvindes fra gurkemejeplanten, og ingrediensen er klinisk dokumenteret til at virke mod hårtab.

Forebyggelse af hårtab

  • Det er vigtigt, at du giver dit hår den rigtige næring. Du bør spise en varieret kost, der inkluderer masser af frugt og grønt, der er fyldt med vitaminer og antioxidanter. Det er også vigtigt, at du får B-vitaminer i din kost, da B-vitaminer som tidligere nævnt er enormt vigtige for dit hårs sundhed.
  • Du bør også undgå kronisk stress, da det som tidligere nævnt påvirker håret negativt.
  • Det er også vigtigt, at du undgår at bruge for mange produkter og styler dit hår alt for meget, da dette vil slide unødvendigt på dit hår. Sørg desuden for at gå efter produkter, der ikke skader håret.
Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.