Hvorfor fælder mit hår Her er 10 gode tips mod at miste håret

Hvorfor fælder mit hår? Her er 10 gode tips mod at miste håret

De fleste kender til, at deres hår pludseligt fælder mere end normalt. Det kan være frusterende, når hår fælder, og måske tænker du med det samme, om du lider af hårtab. Men før du går helt i panik, er det vigtigt at nævne, at alle på et tidspunkt oplever, at de fælder meget hår. Det er ligeledes vigtigt at sige, at normalt hår faktisk taber 30-150 hår om dagen. Hvis du fælder meget hår, kan der være flere årsager. Lad os kigge på, hvorfor dit hår fælder, samt hvad du kan gøre for fældende hår.

Hvorfor fælder mit hår?

Hvorfor fælder mit hår?

Som nævnt er det helt normalt, at håret fælder, men hvis du fælder meget hår, kan det være noget dybereliggende, der er årsag til hårtabet. Der kan være mange årsager til, at dit hår fælder. Det kan eksempelvis være forårsaget af faktorer, såsom:

 • Fysisk eller psykisk stress (stresshormonet kortisol er blandt andet linket til hårtab)
 • Sygdom og medicin kan medføre hårtab
 • Fødsel
 • Drastisk vægttab
 • Hormonelle ubalancer
 • Du styler dit hår for meget og for hårdt, særligt varme er hårdt ved håret
 • Skrappe hårprodukter
 • Du mangler vitaminer og mineraler

Alle disse faktorer kan forårsage, at hårsækkene går i overgangs- og hvilefasen før tid – altså det forstyrrer hårets vækstcyklus. Hvis du fælder meget hår, kan det også gøre, at dit hår både synes og føles tyndere – hvis det er tilfældet, er der tale om hårtab. Det er også vigtigt at nævne, at folk ned krøllet hår fælder mere hår end personer med glat, tyndt eller fint hår.

Hvordan man kan finde ud af, hvad der forårsager ens hårtab?

Hvis du pludseligt oplever, at du fælder meget hår, er det vigtigt, at du finder du af, hvad der er årsag til, at du taber håret. Du kan starte med at kigge på, om der er sket nogle ændringer i dit liv. Er du udsat for mere stress? Er du blevet syg? Har du lige født? Har du spist sundt og varieret på det seneste? Bruger du mange stylingprodukter?

Hvis du taber hår, er det ofte et symptom på et underliggende problem, og det er vigtigt, at du finder ud af, hvad der forårsager hårtabet, så du ikke blot symptombehandler.

årsag til hårtab

Kost og hårtab

Som ovenfor nævnt har kosten også betydning for dit hår. Hvis du gerne vil holde dit hår sundt, skal du også spise en sund kost. Sørg for at få sunde fedtsyrer, såsom nødder og avocado, mineralrige frugter og i det hele taget spise en sund og nærende kost med masser af vitaminer og mineraler. Det er også vigtigt at få B-vitamin. Du kan altid tage vitaminer og mineraler for håret for at give håret ekstra vitaminer.

Hårtab og hormoner

Hormonelle ubalancer kan som nævnt også føre til hårtab. Når du er stresset, producerer kroppen mere kortisol, hvilket kan være linket til dit hårtab. Ligeledes sker der ændringer i dine hormoner under en fødsel, hvilket netop er derfor, nogle kvinder fælder meget hår, når de har født.

Helt generelt er det vigtigt for dit hårs velvære (og dit generelle velvære), at du sørger for at holde dine hormoner i balance og ikke er stresset. Det kan du blandt andet gøre ved at sørge for at få nok søvn, spise en sund og varieret kost med de rigtige vitaminer og mineraler og i det hele taget sørge for at slappe af.

hårtab

10 tips til dig, der mister håret

 1. Spise en sund kost. Som nævnt er det vigtigt at spise sundt og få masser at vitaminer og mineraler. For at booste dit hårs sundhed kan du spise masser af gode fødevarer, såsom æg, nødder, avocado, olivenolie, mørkegrønne grøntsager og frugt og grønt med C-vitamin. Det kan også være en god idé at tage et kosttilskud med biotin, der et af de vigtige B-vitaminer for dine lokker. Dette er med til at give et fyldigere hår og hjælper med, at håret vokser normalt.
 2. Brug gode hårprodukter. Det er en god idé at bruge en shampoo, der er udviklet til at mindske hårtabet og give et sundere hår. Det er også vigtigt, at du bruger en god balsam og en hårkur, der kan beskytte dit hår, så du igen får et sundt hår.
 3. Pas på med varmen. Dit hår har ikke godt af for meget varme. Det kan givet skadet hår, knækket hår og øget hårtab. Giv dit hår en pause fra føntørring, glattejern og lignende – eller i hvert fald skru ned på, hvor ofte du bruger disse stylingprodukter.
 4. Pas på med stramme frisurer. Din stramme hestehale ser måske flot ud, men det kan skade dit hår. Det samme kan en stram knold, stramme fletninger og lignende. Undgå stramme frisurer, såsom en stram hestehale og lignende, og giv i stedet dit lange hår en lille pause ved blot at lade håret være løst.
 5. Børst dit hår nedefra. De fleste af os reder håret oppefra og ned, men hvis du fælder meget hår, er det en god idé, at du børster dit hår fra spidserne og opad. Sørg for, at du børster håret nænsomt, så du ikke river mere hår end nødvendigt ud.
 6. Pas godt på dit våde hår. Måske kan du huske, at din mor fortalte dig, at du ikke skal gå udenfor med vådt hår som lille? Hun havde ret. Håret er nemlig mere skrøbeligt, når der er vådt. Hvis du pakker håret ind i et stort, tungt bomuldshåndklæde, når du kommer ud af badet, er du ikke ene. Men det kan faktisk skade dit hår at bruge håndklæder med grove bomuldsfibre. Derfor er det vigtigt at være ekstra nænsom og blid, når håret er vådt. Særligt hvis du allerede fælder meget hår, eller du gerne vil undgå, at håret knækker. Brug i stedet et blødt håndklæde, der er særligt udviklet til vådt hår.
 7. Få en god skønhedssøvn og brug et silkehovedpudebetræk. Hvis du ikke allerede har et hovedpudebetræk af silke, så skal du se at få et. Et silkehovedbetræk er super skånsomt for både hud og hår, og så er det bare skønt at sove på. Sørg ligeledes for at få 7-9 timers søvn hver nat. Det er nemlig med til at vedligeholde et sundt hår og undgå, at du fælder meget hår.
 8. Vask dit hår rigtigt. Sørg som tidligere nævnt for at bruge en god shampoo, men du skal også vaske håret rigtigt. Masser hovedbunden godt, når du fordeler shampooen i håret. Du behøver ikke at køre dit hår rundt i en stor pærevælling på toppen af hovedet, når du vasker det. Du kan sagtens bare massere hovedbunden og herefter fordele shampooen i længderne. Husk også ikke at vaske dit hår for ofte – særligt hvis du oplever hårtab. Som tommelfingerregel er det for de fleste passende at vaske håret hvert tredje dag.
 9. Brug en skånsom hårbørste. Der findes mange hårbørster på markedet, og det er ikke helt ligegyldigt, hvilken børste du vælger. Vælg en børste med skånsomme hår, der ikke hiver i håret. Undgå plastisk børster – de er ikke dit hårs ven. I det lange løb betaler det sig at bruge lidt flere penge på en god hårbørste. Og husk som tidligere nævnt at børste dit hår rigtigt (nedefra og op, ikke oppefra og ned).
 10. Spis hårvitaminer. Hvem drømmer ikke om et glansfuldt hår? Hvis du oplever spaltede spidser, tyndt hår, sporadisk hårtab og fældede hår, så er det en rigtig god idé at spise hårvitaminer. Der findes mange gode vitaminer på markedet, der er særligt udviklet til håret.

Vi håber, at disse 10 tips har givet dig lidt idéer, du kan prøve, hvis du fælder meget hår.

Artiklen er opdateret d. juni 6, 2023 af Liva

Malene

Malene er en af vores talentfulde tekstforfattere og produkttestere. Hun har været en del af hjemmesidens siden 2021 og har bidraget med en stor mængde beautyguides og testet produkter fra shampoo til hårserum og vippeserum.

Hun er vores go-to når vores artikler skal opdateres med vores nyeste test, som hun også selv foretager.