Hvad er skægpest, og hvordan slipper man for det

Hvad er skægpest, og hvordan slipper man for det?

De fleste har nok oplevet at få røde knopper og kløende hud efter barbering. Det kaldes skægpest. Selvom navnet antyder noget andet, kan det opstå efter barbering overalt på kroppen

I denne guide får du viden om, hvad skægpest er, og ikke mindst, hvordan du undgår at døje med det, efter du har været i gang med skraberen eller barbermaskinen. 

Hvad er skægpest? 

Skægpest er en betændelsestilstand, der opstår som følge af irritation af hårsækkene. Mere nøjagtigt sker der en infektion i hårsækkene, der kan resultere i røde knopper, rødme i huden og kløen. 

Har du oplevet at få røde knopper i hele det barberede område, skyldes det, at skægpest breder sig, når kniven eller bladet føres hen over huden og overfører bakterier fra ét området til et andet område. 

Skægpest kan i værste tilfælde give anledning til væskefyldte blærer – men det er yderst sjældent.

Hvordan undgår du skægpest? 

Mange kan godt lide at være nybarberet, inden de møder på arbejde eller skal til et arrangement eller en fest. Men lige så tilpas du kan føle dig efter en grundig barbering, lige så utilpas og irritabel kan du føle dig efter et mislykket forsøg, der resulterer i rødme og kløen.

Derfor får du her tips til, hvordan du slipper for skægpest, når du står og er på vej ud ad døren til et vigtigt arrangement. 

Brug kun skarpt barbergrej 

En klassisk fejl mange begår, er at bruge et barberblad i for lang tid. 

Hver gang du barberer dig, bliver skærerne på barberbladet sløvere. Hvis bladet når at blive tilstrækkeligt sløvt, inden du skifter det, resulterer det i, at bladene river dine hår over frem for at skære dem over

Sløvt barbergrej er en af de hyppigste årsager til skægpest. Når grejet river i dine hår, skaber det en irritation i hårsækkene, som medfører de karakteristiske røde knopper i det område, de sløve skær har været kørt ind over. 

Et godt råd er derfor at skifte blad i god tid, hvis du benytter en barberkniv eller en barberskraber. Bladene til en klassisk barberskraber kan typisk holde sig mellem 5 til 10 barberinger – alt efter kvaliteten. 

Vil du undgå skægpest, så brug kun skarpt barbergrej.

Brug kun rent barbergrej 

Vil du undgå skægpest, er det helt afgørende, at du bruger rent barbergrej. Der samler sig let bakterier i trimmeren og på barberblade, hvorfor du bør sørge for at vaske og vedligeholde den. 

Anvender du en skægtrimmer, skal du rense barberhovedet. Gør du ikke det, samler der sig ikke blot bakterier – hårresterne har også en sløvende effekt, der som bekendt kan være med til at fremprovokere et udbrud af skægpest. 

Del ikke barbergrej med andre 

Vil du undgå at inficere hårsækkene med bakterier, der skaber en irriterende svien og kløen, bør du også undgå at dele barbergrej med andre. Deler du med andre, kan du blive udsat for deres bakterier, som nærmest er garanti for en omgang skægpest. 

Vask huden inden barbering 

Ligesom dit barbergrej bør holdes rent, skal din hud også være det. Vask området du skal barbere, samt dine hænder, inden du går i gang med barberingen. Sidder der bakterier i området eller på hænderne, kan det brede sig og skabe skægpest, når du fører trimmeren eller skraberen hen over huden. 


Vær særlig grundig med at vaske huden ved intimbarbering og under armene, da det er steder, bakterier let samles. 

Hvordan behandler du skægpest? 

Har du allerede været i gang med barbergrejet med et uheldigt resultat? Bare rolig, der er hjælp at hente. Herunder får du tre råd til behandling mod skægpest, du kan bruge for at få huden på rette køl, og sikre at problemet ikke tiltager. 

  1. Lad hårene gro 

Det er vigtigt, at du ikke begynder at barbere oven på det område, der er plaget af skægpest. Det vil blot skabe en yderligere irritation i huden og i værste tilfælde gøre problemet værre. 

Hold en pause med barbergrejet og lad hårene gro – også selvom det kan være svært, hvis du er vant til at være nybarberet.  

  1. Berolig huden 

Der er flere måder, hvorpå du kan berolige en hud, som døjer med skægpest. En irriteret hud kan give anledning til kløen, men her er det vigtigt at holde igen. 

Ligesom du heller ikke bør klø i et myggestik, skal du også holde dig fra at klø på et område med skægpest. Bakterierne på dine hænder vil blive overført til området på huden, som blot forstærker eller forlænger problemet. 

Du kan derudover berolige huden med produkter, der har en helende og bakteriehæmmende effekt. 

  1. Undgå produkter med parfume 

Det kan være fristende at smøre alverdens cremer på det udsatte område. Undgå dog at bruge cremer med parfume, da en inflammatorisk hud bare vil lade sig irritere yderligere af kemikalier. 

Brug heller ikke eksfolierende produkter, der kan skabe en reaktion på din hud.  

Opsøg læge ved voldsom infektion 

Skægpest er en ganske almindelig reaktion i huden, der som regel går væk i løbet af 2-3 dage. Skulle du opleve et mere sjældent udbrud, hvor huden har fået en voldsom infektion, der ikke aftager gradvist af sig selv, bør du opsøge din læge. 

I det tilfælde kan du få en antibiotikabehandling, som kan afhjælpe infektionen og få huden tilbage til normal tilstand.