Guide Hvordan slipper du for talgknopper

Hvad er talgknopper, og hvordan slipper du for dem?

Hvad er talgknopper? Talgknopper er ganske normale, og langt de fleste får talgknopper på et eller andet tidspunkt i løbet af livet. Men blot fordi de er normale, betyder det ikke, at de ikke er en kilde til irritation. Ja, de kan ligefrem påvirke selvtilliden.

I denne artikel vil vi kigge nærmere på, hvad talgknopper egentlig er, og hvordan du kommer dem til livs.

Hvad er talgknopper?

Du kender helt sikkert til hudorme – ja, du har givetvis selv prøvet at klemme et par stykker gemmen tiden. Talgknopper minder i høj grad om hudorme, blot er talgknopper ikke blevet udsat for oxygen (ilt). Talgknopper er små knopper, der dannes under huden, når du får tilstoppede talgkirtler grundet døde hudceller, bakterier og hudfedt. Talgkirtler kaldes også for komedoner. Talgknopper kan ligne små bumser, men det er det ikke.

Talgkirtler sidder over alle steder på kroppen med undtagelse af håndfladerne og fodsålerne. Talgkirtlerne sidder sammen med hårsækkene, og derfor er der også flest talgkirtler der, hvor der vokser hår – og netop derfor har vi heller ikke talgkirtler på fodsålerne og i håndfladerne. Der er flest talgkirtler i ansigtet, i hovedbunden og på arme og ryg. Talgkirtlers job er at producere talg, og de er vigtige for hudens sundhed.

taglknopper i detaljer

Talgkirtlerne hænger sammen med vores hormonproduktion, og derfor er talgknopper også meget almindelige blandt teenagere, fordi hormonproduktionen her øges, hvilket giver øget talgproduktion og dermed ekstra talg. Det er vigtigt at nævne, at talgproduktionen ikke er påvirket af kost.

Talgknopper er på ingen måde farlige, men de er for mange årsag til store gene. Det er ligeledes vigtigt at nævne, at talgknopper ikke er det samme som bumser og akne, selvom mange fejlagtigt tror dette.

Hvorfor får man talgknopper?

Talgknopper opstår som ovenfor nævnt, når talgkirtlerne bliver tilstoppet. De kan eksempelvis tilstoppes af døde hudceller, talg og snavs. Men hvad er talg egentlig? Talg er et fedtstof i huden, der udskilles fra dine talgkirtler. Du kan lidt se talg som kroppens naturlige fugtgiver.

Du får talgknopper helt automatisk, idet kroppen selv producerer dem for at beskytte hud og hår. Talgknopper forekommer ofte disse steder:

  • Ansigtet
  • Øjenlåg
  • Benene
  • Brystet
  • Kønsdelene

Som tidligere nævnt hænger talgknopper i høj grad sammen med hormonproduktionen, og netop derfor ses talgknopper også ofte hos teenagere.

For de fleste vil både mængden og størrelsen af talgknopper aftage efter puberteten, idet hormonproduktionen falder igen, hvilket også gør, at mængden af talg falder. Der er dog også nogle voksne, der kæmper med dem.

Som tidligere nævnt i artiklen tror mange fejlagtigt, at talgknopper skyldes en usund livsstil og usunde kostvaner, men talgknopper hænger på ingen måde sammen med, hvad du spiser, og du kan desværre ikke regulere dine talgknopper ved at ændre på, hvad du spiser. Talgknopper er udelukkende et resultat af forhøjet hormonproduktion.

Talgknopper forekommer over hele kroppen, men der er steder på kroppen, hvor de forekommer mere hyppigt. Eksempelvis forekommer talgknopper oftest i ansigtet, på skuldrene, brystet, ryggen og armene. Husk, at talgknopper hverken er skadelige eller farlige, men vi forstår i den grad godt, at de kan være til stor gene og irritation.

Behandling af talgknopper

Talgknopper er enormt frustrerende, men der er heldigvis gode råd at hente, så du kan slippe for de små trælse irritationer. Langt den mest effektive måde at komme talgknopper til livs er at sikre, at du har en rigtig god hudplejerutine. Eksfoliering er især anbefalet til talgknopper. Husk blot at være nænsom og skånsom, da der let kan gå betændelse i talgknopper.

Det er vigtigt, at du sørger for at rense huden i ansigtet hver dag med en god ansigtsrens, så du undgår tilstoppede porer. Der er nemlig mange ting, der kan blokere porerne i ansigtet. Makeup, skidt og snavs, forurening og solcreme er eksempelvis alle med til at stoppe porerne i ansigtet til.

hvordan fjerner man talgknopper

Vi anbefaler, at du renser din hud både morgen og aften. Om morgenen anbefaler vi, at du renser din hud, inden du tager din dagcreme på, og om aftenen skal du rense huden for at få fjernet alle make-up rester, snavs og lignende. Vi anbefaler også, at du enten peeler din hud eller eksfolierer den et par gange om ugen. Her er det vigtigt, at du finder en peeling eller eksfoliering, der passer til din hudtype.

Vi anbefaler også, at du bruger en fugtmaske eller en dybderensende maske efter din peeling eller eksfoliering. Så er du sikker på at vågne op med en lækker blød huden om morgenen. Husk ikke at skrubbe på dine talgknopper, da det kan føre til betændelse. Det bedste er at bruge en blød vaskeklud eller lignende og vaske huden nænsomt.

Kom talgknopper til livs med BHA Salicylsyre

BHA Salicylsyre (beta hydroxy acid) er et af de bedste produkter til at holde din hud blød, spændstig og ung. BHA er også eminen til at bekæmpe talgknopper og uren hud. Du kan eksempelvis vælge en peeling eller maske, der indeholder BHA. BHA renser og eksfolierer huden i dybden og vil fjerne døde hudceller og snavs fra porerne. Dette er med til at mindske udbrud af talgknopper, bumser og lignende. BHA kan godt være lidt skrapt ved huden, og det kan godt prikke eller stikke lidt i huden – særligt når du først begynder at bruge BHA. Derfor anbefales det, at du i starten kun har en BHA peeling eller maske på i kort tid, indtil din hud har vænnet sig til BHA.

Hvis du er over 25 år, er det desuden en god idé at bruge en opstrammende creme eller maske, der forebygger rynker, fine linjer og andre tegn på aldring. Husk altid at være yderst forsigtig, når du skal rense ansigtet, da der nemt kan opstå betændelse i talgknopperne. Du skal ligeledes heller ikke prikke hul i talgknopperne. Alt dette kan føre til flere talgknopper.

Hvis du har talgknopper på kroppen, er det ligeledes her vigtigt at holde huden sund. Det kan du eksempelvis gøre ved at bruge en mild scrub eller eksfoliering og sørge for at bruge en god body lotion, når du kommer ud af badet. Det er vigtigt, at du bruger en fugtgivende creme.

Talgknopper i din hovedbund er desuden ganske almindeligt, da talgkirtler som tidligere nævnt er til stede, hvor der er hår. Det er utroligt vigtigt, at du ikke begynder at fjerne talgknopper i hovedbunden selv, da talgknopper i hovedbunden er meget vigtige. Talg i hovedbunden holder huden sund og smidig, og du skal derfor ikke bruge scrubs eller lignende her.

Som du kan se, er behandling af talgknopper altså ingen større videnskab, og det kan faktisk gøres relativt billigt. Hvis du oplever svære talgknopper, der eksempelvis er tilstoppede eller forstørrede, kan det dog være nødvendigt med et besøg til lægen. Talgknopper kan i sidste ende fjernes med et kirurgisk indgreb, men for langt de fleste kan ovenstående holde de trælse talgknopper i skak.

Hvad er talgknopper

Hvor lang tid har man talgknopper?

De små hvide knopper kan være ganske irriterende. Særligt er talgknopper i ansigtet til kosmetisk gene. Ofte ses talgknopper i ansigtet i T-zonen, og det kan være højst irriterende, og det påvirker selvværdet. Husk dog på, at talgknopper opstår som følge af øget hormonproduktion og ikke dårlig kost eller lignende. Det kan give kosmetiske problemer, men de er ganske ufarlige. Talgknopperne er faktisk vigtige, selvom de røde pletter og små hvide knopper kan være dybt irriterende.

Heldigvis er det som ovenfor nævnt forholdsvis nemt at gøre noget ved synlige talgknopper. Sørg for at fjerne døde hudceller, smøre huden og holdens hudens porer fri for makeuprester og skidt og snavs. Sørg også for at vælge produkter, der ikke vil irritere huden – særligt den sarte hud – og rens din hud grundigt, så du fjerner døde hudceller og gamle hudceller effektivt. Dette vil mindske mængden af talgknopperne.

Vi har mange talgkirtler i kroppen, og derfor er det heller ikke ualmindeligt at have mange talgknopper hele livet i gennem for alle mennesker. De bittesmå kirtler udskiller sekreter (talg) hele tiden, og derfor kan talgknopper opstå hele tiden. Som tidligere nævnt er talgknopper dog mest udtalt i puberteten, og for langt de fleste opstår talgknopper kun sjældent i voksenlivet.

FAQ

Hvordan kan jeg forebygge talgknopper?

Du kan mindske risikoen for at få talgknopper ved at holde din hud ren og tør. Brug en mild ansigtsvask og skrub forsigtigt din hud en gang om ugen. Undgå at bruge for meget tid i solen uden den rette solcreme og brug ikke for meget makeup.

Hvordan slipper jeg for talgknopper?

Det er ikke alle der kan slippe helt for talgknopper, men du kan gøre en del for at forebygge dem og behandle hvis de kommer. Talgknopper kan ofte forsvinde af sig selv, men hvis du ønsker at fjerne dem, kan du prøve at bruge over-the-counter acne behandlinger, såsom salicylsyre eller benzoylperoxid.

Artiklen blev publiceret d. januar 22, 2023 af Liva og senest opdateret d. januar 22, 2023 af Liva