Guide Hvad er forskellen på dagcreme og natcreme

Hvad er forskellen på dagcreme og natcreme?

Dagcreme og natcreme er to forskellige typer cremer, der har hver deres formål. Begge cremer er essentielle for en optimal pleje af din hud. 

Her i artiklen gennemgår vi forskellen mellem dagcreme og natcreme, og hvordan de med hver deres egenskaber er med til at bidrage til en sund hud. 

Din dagcreme beskytter

Som navnet antyder, er dagcreme den creme, du anvender om dagen. Du påfører den typisk om morgenen efter badet eller inden makeuppen. En dagcreme skal kunne forskellige ting. Herunder kan du se, hvad der er vigtigt, at en dagcreme gør: 

  1. Giver fugt. Det giver nok sig selv, når du anvender fugtighedscreme, men som det mest essentielle skal din dagcreme selvfølgelig fugte din hud. Fugten i en dagcreme gør, at din hud føles mindre tør.

    En fugtet hud har mere glød, og bruger du makeup, vil dine produkter sidde langt bedre efter et godt lag dagcreme.

    Du kan finde dagcremer, der er lavet specielt til tør eller fedtet ud. Her er det vigtigt, at du kender din hudtype, så du kan opnå en så velbalanceret hud som muligt.
  2. Tilfører næring. En dagcreme består af en blanding af vand og olie, og den indeholder en masse vigtige næringsstoffer, som din hud har godt af. Dagcremen fungerer som et beskyttende lag mod forurening udefra, samtidig med at fugten i huden holdes inde.
  3. Beskytter mod solen. Som udgangspunkt har en dagcreme solfilter – dvs. den beskytter mod solens stråler. Om sommeren hvor UV-indekset er højt, kan en dagcreme dog ikke erstatte solcreme. I tilfælde heraf skal du først påføre dagcremen og så solcremen ovenpå. 
dagcreme beskytter mod solen

Din natcreme genopbygger 

En natcreme bruger du, inden du går i seng. En natcreme kan til forveksling ligne en dagcreme, men dens formål er snarere at genopbygge end at beskytte. Derfor indeholder de to cremer også forskellige nærende ingredienser. 

Formålet med en natcreme er at understøtte hudens naturlige fornyelsesproces. Når du sover, producerer huden nemlig nye celler og kollagen, som reparerer og styrker din hud.

En natcreme er typisk federe end en dagcreme. Det skyldes blandt andet, at det er mere oplagt at tilføre et ekstra skud fugt med nærende vitaminer og mineraler, uden at cremen nødvendigvis behøver at trænge lige så hurtigt ind i huden, som den dagcreme du påfører, inden du farer ud af døren om morgenen. 

Hos Hair-Beauty har vi anmeldt de 10 bedste natcremer i 2022. Læs vores bedømmelse og find den natcreme, der giver din hud den bedste pleje. 

Har du fedtet eller tør hud? 

tør hud

Har du tendens til hud, der skaller og sætter sig i små hvide flager? Eller døjer du snarere med en skinnende hud og tilstoppede porer? Uanset om du har tør eller fedtet hud, er en dagcreme og natcreme en god idé.  

Når det er sagt, er det ikke ligegyldigt, hvilke cremer du vælger. Vores hud er forskellig, og derfor er det helt afgørende, at du sætter dig ind i, hvad din hud har brug for

Nogle brands har udviklet cremer specielt til henholdsvis fedtet og tør hud. Andre brands fungerer blot bedst til en af slagsen. 

Har du tendens til tør hud, kan du roligt vælge en lidt tungere creme med masser af fugt og olie. Har du derimod tendens til fedtet hud, skal du kigge efter en mindre fed og olieholdig creme, som dog stadig tilfører den nødvendige fugt. 

Finder du en god natcreme fra ét brand og en god dagcreme fra et andet brand, så bland endelig de to brands. Der er ikke noget facit, og det handler om at gøre det, der er bedst for lige netop din hud. 

Gør noget godt for din hud – hver dag

En sund og frisk hud kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Hver dag udsættes vores hud for udefrakommende faktorer som forurening og UV-stråling såvel som kulde- og varmepåvirkninger. Så selvom du måske spiser sundt, motionerer og får din søvn, er huden stadig meget udsat. 

En god dag- og natcreme kan gøre underværker for at få en hud med masser af glød og friskhed. Det er dog ikke helt uvæsentligt, at du bruger dine cremer korrekt. 

Påfør cremen på ren hud 

Hvis din dagcreme såvel som natcreme skal virke optimalt, er det nødvendigt at rense huden, inden du påfører din creme. Det gælder altså både, når du vågner om morgenen, og når du går i seng om aftenen.

Brug et mildt renseprodukt, der kan fjerne overskydende fedt og urenheder, som har samlet sig i løbet af dagen eller natten.

Døjer du med træls hud og bumser, kan du med fordel også bruge en eksfoliering, inden du anvender din natcreme. En eksfoliering har til formål at fjerne døde hudceller og rense dine porer. 

En sund og frisk hud behøver dog slet ikke at være så svær at opnå! Med en god dagcreme og natcreme samt et mildt renseprodukt kommer du rigtig langt. 

Artiklen er opdateret d. januar 10, 2023 af Willow

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.