Artiklen er senest opdateret d. december 20, 2022 af Liva
En føntørrer er guld værd i hverdagen. Både så du undgår at gå ud i kulden med plaskvådt hår, men også til at give elegant hår med masser af fylde, som kom du lige fra frisøren.
Med hvilken hårtørrer skal du vælge? Der er utallige muligheder at vælge imellem, og derfor giver vi dig her et overblik over, hvad du kan stile efter, når du skal vælge den rette til dig.
Hvad er den bedste teknik til føntørring?
En føntørrer sikrer først og fremmest tørt hår. Men du kan faktisk også bruge den til at style dit hår. Hvis du eksempelvis vender hovedet nedad, når du føntørrer håret eller kombinerer med en rundbørste, kan du skabe flot fylde i håret.
Hvad er den bedste og mest effektive fremgangsmåde til at få håret tørt?
- Føntør altid først håret, når det er ca. 70 % tørt
- Inddel dit hår i flere sektioner
- Begynd med håret i siderne
- Inddel håret på toppen af hovedet i tre sektioner
- Brug den kolde luft, hver gang du har føntørret en sektion
Din nye hårtørrer – hvad skal du vælge?
Når du begiver dig ud i junglen af føntørrer, kan det være svært at vælge. Måske tænker du, at “en føntørrer bare er en føntørrer?”. Men der kan faktisk være god mening i at sætte dig ind i de forskellige funktioner, så du får den, der passer bedst til dit hår og behov.
Motorkraft og størrelse
Alt efter din hårpragt kan du enten vælge en stor eller lille føntørrer – og med forskellig motor. Du kan altid se, hvor kraftfuld den er ud fra antallet af watt. Gå efter en AC-motor på over 1800 W, så du er godt dækket ind.
Har du langt, tykt hår, kan det være fordelagtigt at vælge en model med masser af motorkraft – så det ikke tager alt for lang tid at tørre alle lag af dit hår. Har du derimod mere fint hår, kan du nøjes med en mindre kraftfuld føntørrer.
Til hverdag eller rejser
Er du på udkig efter en føntørrer, du har planer om at bruge hver dag, bør du vælge én af god kvalitet. Vil du til gengæld blot have en til rejser, kan du vælge en billigere variant, der også er mindre og passer til kufferten.
Har du et meget lille badeværelse med sparsom plads, kan det være en god idé at finde en model, der kan klappes sammen.
I den forbindelse kan du også kigge efter en føntørrer med lav vægt. Der er stor forskel på, hvor meget de vejer, og bruger du altid lang tid på at tørre hår, eller skal den med på rejsen, kan det være fordelagtigt med en let én af slagsen.
Med diffuser eller smalt næb
Der følger ofte forskelligt tilbehør med til en hårtørrer.
Det kan eksempelvis være, du har krøller og har brug for en diffuser. En diffuser er et rundt mundstykke med pigge, som håret kan snoes omkring, mens det bliver tørret. Du kan også få en med et tilhørende smalt næb, der gør det nemmere at glatte håret med en rundbørste, samtidig med du tørrer håret.
Med lang ledning
Du kan ende i en akavet position, særligt når du skal føntørre håret i nakken.
Derfor er det en god idé at finde en hårtørrer med en ledning på mindst 3 meter. Det sikrer, at det er i hvert fald ikke er ledningen, der besværliggør processen. Hvis du ikke har et stik tæt på spejlet, er det også rart, at ledningen er lang nok til at nå.
Med kold luft-funktion
Den varme luft fra føntørreren får dine hårstrå til at åbne sig – og det gør det nemmere at forme håret. Vil du gerne have, at håret holder sig i en bestemt form, kan du bruge den kolde luft. Brug først den kolde luft på et område af dit hår, når det er helt tørt.
Med ION-teknologi eller keramisk belægning
Mange føntørrere bruger ION-teknologi, der kan hjælpe på kruset hår. Ved at nedbryde positivt ladede vandmolekyler med negativt ladede ioner, forbliver håret glat uden den statiske elektricitet. Teknologien siges at forkorte tørretiden, og at chancerne for varmeskader bliver minimeret.
Andre hårtørrere har keramisk belægning i stedet for ION-teknologi. Den keramiske belægning modvirker også statisk elektricitet, men ikke i samme mængde. Belægningen er derimod super god til at fordele varmen jævnt og regulere varmen, i takt med at dit hår bliver mere og mere tørt.
Døjer du meget med kruset hår, kan du gå efter en hårtørrer med ION-teknologi – men det er også muligt at finde modeller, der både har dét og keramisk belægning.
Er du klar til at finde din nye føntørrer? Læs vores guide, hvor vi har samlet de bedste hårtørrere på markedet med forskellige funktioner.
Husk at anvende varmebeskyttende spray
Hvad enten du føntørrer, glatter eller krøller dit hår, skal du passe på varmen. Varmestyling udgør altid en risiko for dit hår, og hvis du ikke lægger en beskyttende hinde over håret i form af varmebeskyttende spray, kan det ende i tørt og knækket hår.
Derfor bør du altid supplere din føntørring med at pleje håret inden. Hav en god varmebeskyttende spray stående – ud over at beskytte, kan den også være med til at gøre håret mere glansfuldt og sundt at se på.
Andre tips og tricks til hårtørringen:
- Brug en rundbørste til at skabe volumen – det er godt givet ud at blive gode venner med teknikken.
- Rens filtret på din føntørrer indimellem – et snavset filter kan få hårtørreren til at brænde sammen.
- Brug god tid på at føntørre dit hår – det giver et langt mere gennemført udtryk, end hvis du blot lader håret lufttørre.
Held og lykke med jagten på din nye føntørrer!
Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.