Få mest ud af din hårtørrer

Få mest ud af din hårtørrer

Artiklen er senest opdateret d. maj 31, 2022 af Liva

De fleste kvinder har en god hårtørrer hængende på badeværelset. Men hvordan skal du egentlig bruge en føntørrer, og hvad er de forskellige funktioner til? Hvordan skal du eksempelvis bruge kold luft, og er der forskel på, hvordan man skal føntørre langt hår, tykke lokker og kort hår? Og hvad med krøllet hår?

Hvis du troede, at det at føntørre håret blot var at tænde på knappen og tørre løs, så tro om igen. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du føntørrer håret bedst.

Få mest muligt ud af din føntørrer

En hårtørrer kan være med til at give dig flere gode hårdage. Du kan roligt vinke farvel til alle de dårlige hårdage. Når du først har lært, hvordan du bruger din føntørrer optimalt, vil du slet ikke kunne huske, hvordan du dog klarede dig igennem hverdagen før.

Uanset om du bruger din hårtørrer på daglig basis eller blot en gang imellem, er det rart at kende til de forskellige funktioner på din føntørrer og vide, hvordan du bruger produktet bedst muligt. Husk, at når du skal vælge føntørre, så gå efter de bedste hårtørrere på markedet. Særligt hvis du bruger den dagligt.

Føntør til det er helt tørt

Mange af os har en dårlig vane med ikke at tørre håret helt. Uanset om du tørrer håret med en rundbørste eller uden, så skal du altid tørre håret helt. Lad være med at slukke, når dit hår er næsten tørt.

Dette er der et par gode grunde til. Hvis du eksempelvis er ude efter volumen i håret, er det en rigtig dum idé at slukke for hårtørren, inden håret er helt tørt. Hvis der er bare den mindste smule fugt tilbage i håret, vil det nemlig falde sammen, så det bliver helt fladt.

Brug kun hårtørren ved særlige lejligheder

Du har sikkert hørt, at du ikke skal glatte dit hår eller krølle dine lokker på daglig basis. Det sammen gælder føntørring. Varmen fra føntørren giver ganske enkelt varmeskader, hvilket i sidste ende fører til, at du får slidt og afbrændt hår.

Som tommelfingerregel bør du ikke føntørre meget mere end tre gange ugentligt. Husk desuden altid at bruge et varmebeskyttende produkt, inden du går i gang med at føntørre.

Kend hårtørrens funktioner

Måske står du ofte og kigger på din diffuser og mundstykket til din hårtørrer og overvejer, hvad i alverden du skal bruge dem til. Men de har (tro det eller ej) faktisk nogle ganske gode funktioner, som du uden tvivl vil kunne få glæde af.

Mundstykket bruges eksempelvis til at målrette varmen. Hvis du bruger en rundbørste, når du føntørrer, så er mundstykket virkelig genialt. På den måde kan du centrere varmen til lige præcis den del af håret, du arbejder med.

Hvis du enten har krøllet hår, eller du bare drømmer om at have lidt krøl i håret, så er diffuseren virkelig god. Diffuseren giver varme, men den giver ikke kruset eller filtret hår. På den måde er du sikret flotte krøller og spændstige krøller.

Når du bruger diffuseren, skal du lægge sektioner af håret i diffuseren, tænde for varmen, og gentage, indtil du har været hele håret rundt, og det er helt tørt.

Kold versus varm luft

Du gar sikkert opdaget, at din hårtørrer har både varm og kold luft. Men ved du også, hvad de skal bruges til? Den varme luft åbner skællaget på hårstrået. Dette gør det nemmere at style håret. Derfor anbefales det, at du skal føntørre dit hår med varm luft, indtil det er cirka 70-80 procent tørt. Skift derefter til den kolde luft, og fortsæt med den kolde luft, indtil håret er helt tørt. Dette giver mere hold.

Hvis du har fint hår, skal du, når du tørrer, ikke vælge alt for varm luft. Fint hår tørrer som regel hurtigere end tykt og langt. Derfor vil det være nemmere at styre det fine hår, hvis du ikke bruger alt for varm luft, når du tørrer dit hår.

Hvis du tørrer det for varmt, risikerer du at få kruset hår, og du vil også få skadet hår.

Sådan får du flottere hår med din hårtørrer

Vidste du, at du kan style håret med en hårtørrer? Faktisk kan du sagtens bruge en hårtørrer i tørt hår. Det behøver på ingen måder kun at være forbeholdt vådt hår. Hvis du vågner op med en uregerlig frisure, kan du faktisk ty til din hårtørre fremfor stylingprodukter.

Et lille hemmeligt trick er at tørre håret fra side til side. Så du kan eksempelvis lave en sideskilning i venstre side og føne alt håret mod højre. Dernæst gør du det fra højre mod venstre. Til pandehår kan du med fordel rette varmen udelukkende mod pandehåret. På den måde får du pandehår, der lægger sig pænt.

Skab volumen med din hårtørrer

Din hårtørrer er ideel til at skabe god fylde. Her skal du sørge for, at du føntørrer mod hårets groretning, så du får et godt løft.

Blankt hår med din hårtørrer

Hvis du derimod gerne vil have blankt hår, er det meget vigtigt, at du blæser varmen med hårets groretning. Dette gør, at håret fremstår mere blankt, glansfuldt og glat. En hårtørrer hjælper også med at skabe et flot fald i dine smukke lokke.

Blow dry

Du har sikkert hørt om blow dry. Hvis du gerne vil give dig selv en blow dry derhjemme, skal du først og fremmest investere i en god rundbørste. Her kører du ganske enkelt rundbørsten igennem en tot hår, så håret er ovenpå børsten. Lad derefter føntørrens næb følge bevægelsen nedad.

Denne metode kan bruges til forskellige hårtyper. Hvis du har store krøller, vil dine krøller virkelig komme til deres ret ved at bruge denne metode. Har du glat hår, vil du faktisk også kunne skab lidt fald i håret eller bølget hår.

Undgå kruset hår med ION teknologi

Hvis håret har en tendens til at kruse, så er det en god idé at vælge en hårtørrer, der har denne teknologi indbygget. Med denne teknologi bruger føntørren negativt ladede ioner til at nedbryde de positivt ladede vandmolekyler. Det gør dine lokker tørre uden at åbne hårstråene.

Det sikrer, at dit hår forbliver silkeblødt, og samtidig mindsker du risikoen for elektrisk hår. Så brug denne metode til at få silkeblødt hår.

Sådan føntørrer du dit hår

Det afhænger naturligvis om du har glat eller krøllet hår, men her er en generel lille guide, der forhåbentligt hjælper dig.

  1. Du skal starte med at redde håret. Det kan skade håret at redde det ud, efter du først hår tørret det, fordi det i såfald er blevet filtret. Tør håret til det er cirka 70-80 procent tørt med varm luft. Vil du have mere volumen, så kan du føntørre med hovedet nedad.
  2. Når du tørrer håret, så tør det i afsnit. Del eksempelvis håret ind i fire afsnit; ét i hver side, ét bagpå og ét øverst på hovedet.
  3. Brug gerne mundstykket og en rundbørste her. Hvis du har krøllet hår, så brug gerne diffuseren til dine krøller. Det vil nemlig få dine krøller meget mere frem og gøre dem ekstra smukke.
  4. Arbejd på ét stykke af gangen, og arbejd dig igennem alle fire afsnit.
  5. Sidst, men ikke mindst, så giv dig selv tid til at lære at tørre “rigtigt”. Det er lidt af en kundskab, og det tager lidt tid lige at finde teknikker. At tørre krøllet hår er også lidt tricky, så hav tålmodighed.

Tips & tricks

Her er nogle generelle tips og tricks, som vi synes er brugbare. Først og fremmest anbefaler vi, at du altid sørger for at bruge hårbørsten, inden du tænder for din føntørrer, så dit hår er redt helt igennem, inden du begynder at tørre det.

Når hår er vådt, har det en tendens til nemmere at filtre. Det har du sikkert bemærket, hvis du har været ude at bade, snorkle og dykke. Her kan du virkelig komme på land med filtrede lokker, der er fuldstændig uregerlige. Så sørg for at redde dine smukke lokker igennem, inden du tænder for føntørren.

Dernæst anbefaler vi, at du sørger for at bruge stylingapparater med keramisk belægning, idet det minimere risikoen for brændthed.

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at du vælger nogle gode stylingprodukter, så du passer godt på dine lokker.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.