Guide Ultimativ guide til at slippe for tør hovedbund

Tør hovedbund – Den ultimative guide til at slippe for tør hovedbund

Artiklen er senest opdateret d. februar 17, 2023 af Liva

De fleste af os har prøvet, at hovedbunden klør og er tør, men for nogle udvikler en tør hovedbund sig til et decideret problem. En tør og irriteret hovedbund kan være kilde til megen frustration, men det kan heldigvis afhjælpes, og det behøver ikke nødvendigvis at være en større videnskab at komme en tør og kløende hovedbund til livs.

I denne artikel tager vi et kig på, hvad der forårsager en tør hovedbund, hvad du kan gøre ved problemet og meget mere.

Hvad er forskellen på skæl og tør hovedbund?

Mange forveksler skæl med en tør hovedbund, men der er altså nogle forskelle. En tør hovedbund er et resultat af for lidt sebum i hovedbunden. Skæl derimod er et resultat af for meget sebum i hovedbunden. Tegn på denne type skæl er blandt andet skællende hud samt en fedtet og rød hud. Derudover udløses skæl fra skæleksem typisk af en svampeinfektion. En tør hovedbund derimod kan være udløst af en række faktorer, som vi vil kigge nærmere på senere i artiklen.

Sidst, men ikke mindst, er skælflager fra skæleksem større end flagerne fra en tør hovedbund. De skællende flager fra skæleksem er også mere fedtede og gullige. Skællende hud fra en tør hovedbund er derimod tørre, og det er hvide flager.

Hvis du har skæl som følge af skæleksem, kan du finde produkter, der er særligt udviklet til netop denne type skæl. Hvis din skæl derimod er forårsaget af en tør hovedbund, skal du som regel bruge nogle andre produkter, og du kan også gøre mange andre ting ved problemet. Hvis du har skæl, kan du med fordel kigge på vores artikel om bedste skælshampooer.

Hvorfor skaller ens hovedbund?

Det er rigtig træls, hvis du har løse hudflager og skæl, men det er bestemt ikke ualmindeligt. Som ovenfor nævnt har det som regel at gøre med produktionen af sebum i hovedbunden – altså enten at der produceres for meget eller for lidt sebum i hovedbunden, hvilket resulterer i løse hudflager. Men igen husk, at der er forskel på skæl og en tør hovedbund, men en tør hovedbund og skæl kan muligvis hænge sammen.

Symptomer på tør hovedbund

Af gode grunde er det noget sværere at mærke huden i hovedbunden end andre steder på kroppen, og derfor kan det være være lidt svært at vide, om du egentlig har en tør hovedbund. Langt det meste almindelige symptom på en tør hovedbund er, at den klør gevaldigt. Hvis du har en kløende hovedbund, og du ofte tager dig selv i at klø i hår og hovedbund, er det ikke usandsynligt, at du har en tør og irriteret hovedbund.

guide mod tør hovedbund

Nogle personer med en kløende hovedbund har endda udtalt, at de ligefrem klør i hovedbunden, mens de sover. En kløende hovedbund er en kilde til stor irritation. Ja, det er lige før, man kan gå helt amok over det! Et andet symptom på en tør hovedbund er, at der drysser skæl eller tørre flager fra håret. Det er netop derfor, at mange forveksler en tør hovedbund med selve lidelsen skæl.

Årsager til tør hovedbund

Der er mange, der døjer med en tør og irriteret hovedbund, der klør. Der kan være flere forskellige årsager til en tør hud i hovedbunden. Lad os tage et kig på nogle af årsagerne her:

  • Styling produkter. Shampoo, hårlak, hårfarve osv. indeholder desværre ofte en lang række kemikalier, der kan udtørre huden i hovedbunden. Mange – særligt kvinder – bruger stylingprodukter som aldrig før, og det er ikke altid det bedste for den stakkels hovedbund. Hvis du oplever, at din hovedbund klør og er tør, og du har tørre hudflager, kan det sagtens skyldes, at du bruger alt for mange produkter i dit hår og hovedbund. Du skal desuden passe på med stylingprodukter, hvis du samtidig har en sensitiv hovedbund.
  • Vinter. Din tørre hovedbund skyldes måske vinter. Når hovedbunden ofte veksler mellem at være varm og kold (indenfor vs. udenfor), kan den hurtigt blive kløende og føles stram. Derfor er det ekstra vigtigt, at du sørger for at bruge masser af fugtgivende ingredienser i løbet af vinteren, så du forhåbentligt undgår at udtørre hovedbunden.
  • Du bruger en forkert shampoo. Shampoo kan være med til at udtørre håret og hovedbunden, særligt hvis du bruger en forkert. Det er vigtigt, at du undgår shampooer med alkohol og parabener, og at du ikke vasker håret for ofte, da hyppig hårvask kan gøre din hovedbund tør.
  • Hårdt vand. I Danmark har vi hårdt vand (det vil sige, at vandet indeholder meget kalk), hvilket godt kan være medvirkende til at give en tør og kløende hovedbund.
  • Væskemangel og forkert kost. For lidt vand og en dårlig kost kan påvirke håret og hovebunden. Du skal sørge for at drikke rigeligt vand og spise en sund og varieret kost.

Forebyggelse af tør hovedbund samt behandling af tør hovedbund

Hvis du har en tør hovedbund, kan du arbejde på en opretholde den naturlige fugtbalance i hovedbunden og håret. Det kan du blandt andet gøre med plejende shampooer, der indeholder fugtgivende ingredienser, såsom aloe vera. Det er vigtigt, at du plejer håret med gode ingredienser, og du ikke “stripper” håret og hovedbunden for naturlige olier. Du kan ligeledes pleje hovedbunden med gode produkter, der er særligt udviklet til en tør og kløende hovedbund.

tør hovedbund

Det anbefales også, at du ved tør hovedbund undgår at bruge alt for mange stylingprodukter. Den tørre hovedbund og en sart hovedbund er nemlig ikke glad for alt for mange produkter og kemikalier. Tænk i stedet på at beskytte hovedbunden med gode, fugtgivende produkter. Det anbefales desuden, at du ikke føntørrer dit hår for meget, da dette også er med til at udtørre både hovedbunden og dine lokker.

Sørg ligeledes for at spise en sund og varieret kost og drikke masser af vand.

I værste fald kan du søge hjælp hos din læge. Vi vil i det følgende afsnit kigge på, hvornår det er nødvendigt at søge lægehjælp for en tør hovedbund.

Hvornår skal man søge lægehjælp til tør hovedbund?

Selvom man kan gøre meget selv, når det kommer til at behandle en tør hovedbund, er der nogle, hvor det desværre bare ikke er nok. Men hvordan ved du, hvornår det er tid til at slå vejen forbi lægen? Hvis din hovedbund er så tør, at der dannes sår i hovedbunden, fordi du har en gevaldigt kløende hovedbund, skal du gå til lægen.

Hvis du oplever tørre, skaldede pletter i hovedbunden, skal du også gå til lægen. Dette kan nemlig være symptomer på en underliggende lidelse, såsom skæleksem, psoriasis og atopisk eksem.

FAQ

Hvilken shampoo til tør hovedbund?

Det er supervigtigt, at du vælger en shampoo, der giver masser af fugt, så du sørger for at have en fugtmættet hud. Det er rigtig godt at bruge en sulfatfri shampoo. Hvis du bruger en forkert shampoo kan du nemt forværre problemet.

Vælg en mild shampoo – eventuelt en parfumefri shampoo, der er udviklet særligt til en udtørret hovedbund. Der findes mange forskellige shampooer på markedet, der er gode mod en tør og kløende hovedbund, men vi er personligt glade for Australian Bodycare og Hairlust.

Kan tør hovedbund være arvelig?

En tør og kløende hovedbund er som udgangspunkt ikke arveligt. Nogle former for skæl kan dog være arveligt.

Kan tør hovedbund påvirke hårvæksten?

Ja, desværre kan en tør og kløende hovedbund medføre hårtab. Hårtab kan nemlig sagtens opstå som resultat af, at hovedbunden på den ene eller anden måde ikke trives. Jo sundere hovedbund, desto sundere hårvækst.

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.