gode råd til sund hud

Guide: 8 gode råd til sundere hud i 2023

Der findes mange forskellige råd til hvordan man opnår en sundere og flottere hud med mere glød, og vi har samlet de vigtigste 8 i artiklen lige her. Læs dem og find ud af, om du forsømmer din hud, eller om du har helt styr på din huds sundhed.

1. Drik masser af vand i løbet af dagen

Vores absolut vigtigste og bedste råd i kampen mod sundere hud er at huske at drikke rigeligt med væske – gerne halvanden til to liter om dagen således, at huden bliver hydreret indefra og ud. Væsken skal helst være i form af vand, men du kan også supplere lidt op med f.eks. grøn te, men vær opmærksom på, at du ikke bare kun bruge f.eks. grøn te eller kaffe som substitut, da begge dele er vanddrivende og indeholder koffein. 

Vær opmærksom på, at man faktisk også kan drikke for meget væske, hvilket kan lede til vandforgiftning og at kroppens naturlige vitaminer og mineraler skylles ud af kroppen. Der skal dog rigtig meget væske til før dette sker (over 4 liter dagligt), så vores generelle råd vil være blot at give den gas med væsken, da de fleste ikke engang når i nærheden af den daglige anbefaling. 

2. Husk skønhedssøvnen

Det er ikke for sjov, at det siges, at man skal huske at få sin skønhedssøvn. Det er nemlig om natten når du ligger og sover, at din hud og dine celler får lov til stille og roligt at restituere og regenerere i fred. Dette sker når du er i den dybe søvn, REM-søvnen. 

Du kender måske det at vågne op efter en dårlig søvn og føle, at du ser både kedelig, grå og træt ud – og det er netop fordi, at dine celler ikke har fået lov til at repareres over natten i den dybe søvn. Det anbefales derfor generelt, at man får 8 timers søvn hver nat, men 7-9 timer er også en god tommelfingerregel. Hvis du ikke sørger for at få nok søvn, vil det lynhurtigt kunne ses på din hud. 

3. Få dine vitaminer og mineraler

Du kan rent faktisk spise dig til en sundere og flottere hud ved at sørge for at få rigeligt med vitaminer og mineraler, så din hud har noget at regenerere sig af. Du bør derfor sørge for at få rigeligt med frugt og grønt, men også f.eks. nødder, fed fisk og bælgfrugter bidrager positivt og er smækfyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. 

Generelt bør du sørge for at spise en varieret kost med alle elementer fra kostpyramiden samt følge sundhedsstyrelsen anbefalinger om minimum 600 gram frugt og grønt om dagen samt ikke for meget rødt kød. 

4. Undgå for meget stress og jag

Stress sætter sig desværre også i huden – og det gør den på flere måder. Dels hænger stress indirekte sammen med dårligere søvn, da man kan have sværere ved at falde til ro og dermed få en god nattesøvn, men når stresshormonerne i kroppen er aktiverede, så danner kroppen også ekstra adrenalin – og det vil over tid udtørre huden således, at huden vil blive tyndere og flere rynker vil opstå. 

Et godt råd er derfor sommetider at stoppe op, trække vejret og mærke om man føler sig stresset. Man kan evt. bruge meditation, hvis man ønsker at komme helt ned i gear. 

5. Sørg for en stabil og god hudpleje-rutine

En god hudpleje rutine er alfa-omega for en sund hud, men med det mener vi ikke, at du behøver en helt masse forskellige produkter. Det vigtigste er, at du har nogle få essentielle, som du anvender korrekt. Hvis du blot har en god og effektiv rens og ansigtscreme vil du opleve, at det vil gøre underværker for din hud. 

Huden, især i ansigtet, udsættes for en lang række forskellige skadelige faktorer hver eneste dag. Det gælder alt fra vind og vejr, forurening, makeup etc. Det er derfor vigtigt, at du hver eneste dag husker at rense din hud – gerne inden du går i seng, så huden er helt klar til nattens regenerering. Dette er vigtigt for alle for at opnå en sundere hud men især hvis du lider meget af uren hud, vil dette gøre en kæmpe forskel således, at urenhederne ikke forværres. 

Alt efter hvor udsat din hud er, kan du med fordel også rense din hud som en del af din morgenrutine så eventuel snavs fra hovedpuden og sved fra nattens løb fjernes inden du lægger makeup. 

Fælles for både morgen- og aftenrutinen er, at du efter en omgang rens bør afslutte med en god creme, som bidrager med en helt masse fugt til din hud. Husk at vælge en creme, som egner sig godt til din hudtype.

6. Drop rygning

Hvis du ønsker en sund hud med masser af glød vil vi råde dig til at kvitte cigaretterne øjeblikkeligt. Rygning øger nemlig risikoen for rynker betragteligt, da nikotinen fra cigaretterne har en beskadigende effekt på dine blodkar. Dermed nedsættes blodcirkulationen, hvilket ultimativt vil lede til rynker specielt omkring mundvigen. 

Udover flere rynker modarbejder rygning også en smuk naturlig glød, og huden kan derfor også have tendens til at se mere ‘kedelig’ og ‘grå’ ud hos rygere netop grundet den dårligere blodcirkulation. 

7. Skær ned på alkoholen

Omend dette nok kan være et lettere ømt punkt for mange, så bør du skære ned på alkoholen, hvis du ønsker at opnå en sundere hud. Alkohol er nemlig dårligt for både krop og hud, og har en meget dehydrerende effekt. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør kvinder ikke indtage mere end 14 genstande om ugen, hvor dette er 21 for mænd. 

8. Beskyt din hud mod solens stråler

Det er for de fleste ikke noget nyt, at huden ikke har så godt af UV stråling, men alligevel er der mange der enten glemmer solbeskyttelse eller simpelthen ikke er grundige nok. UV-stråling er dog rigtig hårdt mod huden, og det er derfor vigtigt enten at undgå solens stråler eller som minimum beskytte huden mod den ved at bruge solcreme, hvis du opholder dig direkte i solen eller en ansigtscreme med SPF til daglig brug.  

Især dette punkt er vigtigt, da du ikke kan genopbygge huden igen, hvis den først er blevet for skadet af solens stråler. Det er altså vigtigt at være forebyggende. Udover tyndere hud og flere dybe rynker, kan UV-stråler desværre også være direkte årsag til pigmentforandringer. Husk derfor altid at beskytte din hud mod solen. 

Artiklen er opdateret d. januar 10, 2023 af Willow

Liva Olsen er en passioneret skønhedsekspert og uddannet kosmetolog fra Kosmetologskolen, hvor hun dimitterede i 2019. Med en alder på 25 år har hun allerede dedikeret mange år til at udforske og forstå skønhedsverdenen.