Bedste luseshampoo

Bedste luseshampoo guide (2024) – Bedst i test luseshampoo og lusemiddel

Artiklen er senest opdateret d. januar 9, 2024 af Liva

Hvis du har børn, har du helt sikkert haft hovedpine over børn, der kommer hjem med hovedlus. Faktisk bliver helt op til en tredjedel af alle skolebørn smittet med lus hvert år. Det er et af de mest udbredte insekter, der lever på mennesker.

Men hold nu op, hvor er det træls – både for dine børn og dig. Derfor har vi lavet denne bedste shampoo mod lus guide, så du kan finde den bedste luseshampoo til at bekæmpe lus.

Husk altid at bruge shampoo og produkter, der er beregnet til behandling mod lus, så du kan komme dem til livs. Og husk, at lus smitter, så pas på med kram og deling af hovedpude og sengetøj, da de levende lus hopper over på dig.

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du kan bekæmpe lus effektivt.

Produkter i vores bedste luseshampoo bedst i test guide

 1. Australian Bodycare Luseshampoo med Tea Tree Oil
 2. Linicin Plus shampoo
 3. Hedrin ONCE flaske
 4. Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Lice Shampoo
 5. Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Spray Zero
 6. Krible Krable – Shampoo

#1 Australian Bodycare Luseshampoo med Tea Tree Oil

Australian Bodycare Luseshampoo med Tea Tree Oil

Køb for 129,95,- kr. hos Australian-bodycare.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Styrker og forebygger hovedbundsproblemer efter lusebehandling
 2. Renser effektivt hår og hovedbund efter Anti Lice lusekur
 3. Indeholder den aktive ingrediens tea tree oil

Egenskaber

Dette er shampooen, du skal bruge, når du har lavet en behandling mod lus. Shampooen hjælper effektivt med at mindske risikoen for problemer med lus, og den styrker og forebygger hovedbundsproblemer efter lusebehandling. Shampooen renser effektivt hele håret og hovedbunden og kan bruges til daglig hårvask af hele familien.

Shampooen fra Australian Bodycare indeholder 100% naturlig tea tree oil, der effektivt modvirker bakterier og problemer med lus. Denne shampoo kan sagtens bruges, selvom du eller dine børn ikke har haft lus, men I gerne vil undgå det. Det kan eksempelvis være, hvis børnene skal starte i børnehave eller skole. Shampooen bruges på samme måde som en almindelig shampoo.

Vores vurdering

Dette er en super shampoo, der renser håret. Når du har været igennem en behandling af lus, er dette helt klart shampooen, du skal have fingre i. Den kan bruges af alle hårtyper og af hele familien.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe denne shampoo, hvis du allerede har brugt en luseshampoo og en lusekur. Denne shampoo er ikke en luseshampoo, men derimod en shampoo der forebygger lus og styrker hele håret og hovedbunden efter en lusekur.

#2 Linicin Plus shampoo

Linicin Plus shampoo

Køb for 142,- kr. hos Med24.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Fjerner hovedlus uden brug af pesticider
 2. Beskytter mod nye luseangreb i op til 3 dage efter behandlingen
 3. Hæmmer udviklingen af luseæg

Egenskaber

Er du eller din børn blevet smittet med lus? Så er denne luseshampoo ideel. Denne luseshampoo vil fjerne lus uden brug af pesticider, og behandlingen tager kun 15 minutter. Derudover beskytter shampooen mod nye luseangreb i op til tre dage efter behandlingen. Ofte er blot én behandling nok.

Luseshampooen skal anvendes i tørt hår og vaskes ud some en normal shampoo. Produktet hæmmer effektivt udviklingen af luseæg.

Vores vurdering

Du får her en effektiv luseshampoo til hår og hovedbund. Lusene vil helt klart ikke overleve denne shampoo – heller ikke i langt hår.

Derfor skal du købe produktet

Hvis du gerne vil have lusefrit hår, er dette en luseshampoo for dig.

#3 Hedrin ONCE flaske

Hedrin ONCE flaske

Køb for 121,- kr. hos Med24..dk

Fremhævede egenskaber

 1. Så mild, at den kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder
 2. Helt fri for parfume, parabener og insektgifte
 3. Allergimærket

Egenskaber

Hvis du er blevet smittet med lus, skal du vaske dit hår med denne luseshampoo. Hedrin ONCE gel er et effektivt middel til at dræbe hovedlus og deres æg. Dette produkt er baseret på silikoneolie, hvilket gør, at lusene ikke er i stand til at udskille overskydende vand fra blodsugningen. Tarmen ødelægges simpelthen, og lusene dør.

Derudover hjælper denne luseshampoo med at trænge ind i luseæggene, så de også dør. Luseshampooen er blid mod både håret og huden. Produktet indeholder ingen insektgifte, og luseshampooen kan bruges så ofte, som det er nødvendigt. Dette produkt dræber alle luseæg, og derfor behøver du ikke gentagne behandlinger.

Vores vurdering

Hvis børnene har fået lus, er dette en ideel luseshampoo, der kun kræver én behandling. Produktet dræber både lus og luseæg effektivt, og så kan vi godt lide, at produktet samtidig er mild mod håret.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe denne luseshampoo, hvis du gerne vil hovedlus til livs og dræbe lusene, men du samtidig gerne vil have en shampoo, der er mild og kan bruges til selv en sensitiv hovedbund.

#4 Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Lice Shampoo

Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Lice Shampoo

Køb for 99,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Økologisk shampoo med æteriske olier fra lavendel, palmarosa, geranium og tea tree
 2. Forebygger lus i håret
 3. Kan ikke bruges som behandling af lus

Egenskaber

Dette er den perfekte shampoo, hvis du gerne vil forebygge hovedlus i håret. Alphanova Kids Zeropou Lice Shampoo er en mild, økologisk shampoo med æteriske olier fra lavendel, palmarosa, geranium og tea tree. Produktet forebygger, at der kommer hovedlus i håret.

Du kan bruge denne shampoo i stedet for din normale shampoo, når du vasker håret. Produktet er desuden beriget med aloe vera, bisabolol og bomuldsekstrakt, som gør den meget mild at bruge – også hvis du bruger den dagligt.

Denne shampoo er dermatologisk testet og fri for parabener, phenoxyethanol og insekticider.

Det er vigtigt at forstå, at denne shampoo bruges til at forebygge hovedlus – ikke til behandling. Hvis du gerne vil have mest muligt ud af den forebyggende effekt, er det en god idé samtidig at kæmme håret med en tættekam én gang ugentligt.

Vores vurdering

Dette er den perfekte shampoo, hvis du gerne vil forebygge hovedlus i håret. Lusene finder nemlig håret mindre interessant, når du bruger denne shampoo. Husk blot, at hvis du får lus, skal du bruge en decideret luseshampoo.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe denne luseshampoo, hvis du gerne vil forebygge hovedlus i håret. Det kan eksempelvis være i forbindelse med skolestart, en udflugt eller lignende, hvor risikoen for at få hovedlus er større.

#5 Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Spray Zero

Alphanova Kids Alphanova Kids Zeropou Spray Zero

Køb for 59,- kr. hos Nicehair.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Forebygger hovedlus i håret
 2. Indeholder naturlige ingredienser
 3. Dermatologisk testet og fri for parabener, phenoxyethanol og biocider.

Egenskaber

Hvis du gerne vil forebygge lus i håret, så er Alphanova Kids Zeropou Spray Zero Lice lige noget for dig. Denne smarte spray hjælper nemlig med at afskrække hovedlus. Sprayen indeholder naturlige ingredienser, såsom økologisk lavendelvand og æteriske olier fra eukalyptus, geranium og tea tree. Disse ingredienser afskrækker lusene, så de ikke har lyst til at slå sig ned i håret.

Sprayen er supermem at bruge i dit eller dit barns hår og giver samtidig en frisk duft af lavendel og eukalyptus. Desuden gør sprayen dit hår dejlig blødt. Produktet er fri for parabener, phenoxyethanol og biocider.

Sprayen kan bruges af både børn og voksne og er særlig god at bruge i perioder, hvor der kan være øget risiko for at få lus. Husk, at det er en god idé at kæmme håret med en tættekam én gang ugentligt for at forebygge ekstra godt mod lus i håret.

Vores vurdering

Dette er en rigtig god spray, hvis du gerne vil undgå, at lusene bosætter sig i dit hår. Husk, at dette produkt ikke er en behandling mod lus, men derimod forebygger mod hovedlus.

Derfor skal du købe produktet

Du skal købe dette produkt, hvis du gerne vil forebygge mod lus i håret. Sprayen afskrækker nemlig lusene, så de ikke får lyst til at bosætte sig i dit hår.

#6 Krible Krable – Shampoo

Krible Krable - Shampoo

Køb for 139,- kr. hos Coolshop.dk

Fremhævede egenskaber

 1. Plejer og styrker håret
 2. Reducerer risikoen for prikken i hovedbunden
 3. Dansk produceret

Egenskaber

Denne luseshampoo plejer og styrker håret, og så reducerer den samtidig risikoen for prikken i hovedbunden. Denne luseshampoo indeholder en lille mængde tea tree olie, der virker forebyggende mod lusene og andre kravlende kravledyr.

Vores vurdering

Hvis du er træt af, at lusene sætter sig i dit hår, er denne en luseshampoo for dig. Vi kan personligt også godt lide, at denne luseshampoo samtidig plejer og styrker håret.

Derfor skal du købe produktet

Hvis du gerne vil undgå levende lus og fjerne lus fra håret, er denne en god luseshampoo.

Hvad er lus?

Lad os først og fremmest kigge på, hvad lus overhovedet er. I denne sammenhæng taler vi om hovedlus – der findes også fladlus og kropslus, men i Danmark er hovedlus mest almindelige. Det er særligt børn, der er udsat for hovedlus i håret, når de er i skole og andre institutioner.

Lusene lever ved at drikke blod fra hovedbunden – vi ved det, det lyder ikke ligefrem særligt lækkert, at lusene suger blod fra hovedbunden. Lusene formerer sig hurtigt og klistrer deres luseæg fast på hårstråene. Derfor er lus også mere almindeligt i langt hår fremfor kort hår – altså hvorfor piger ofte er mere udsatte for lus i håret end drenge. Lusene kan ikke gemme sig lige så godt i kort hår, og de kan ikke placere deres luseæg lige så godt.

Lus smitter som bare pokker! Man kan blive smittet med lus gennem kram, huer, hårbørster, sengetøj og lignende. Hint, derfor du måske hår hørt, at hårbørster, huer og lignende skal en tur i fryseren, hvis man er smittet med lus.

Hovedlus er lange, fladtrykte insekter, og de kan blive helt op til 3 mm store. Du kan altså godt få ret store lus i håret. Når lusene suger blod får de en mørk, rødlig farve – indtil da er de gennemsigtige. Derfor kan du faktisk også ofte se de store, voksne lus i lyst hår. Hunnerne er typisk større end hannerne.

Lus lever i hovedbunden, men de lægger æg i hårstråene. Derfor vil du altså finde både lus og luseæg i håret. Alle mennesker i alle aldre kan få lus, men som regel ses det mest hos 3-10 årige.

Lus klør, og det kan være en rigtig træls oplevelse at have lus, der suger blod. Levende lus er ikke nogen dans på roser!

Men bare rolig, hvis du har fået lus og luseæg, behøver du ikke at klippe håret af. Der er i dag mange gode og effektive midler til at bekæmpe hovedlus, hvis du har fået konstateret lus, så alle lus snart er døde lus, og du får dit hår tilbage.

Hvordan spredes de, og hvem er mest udsat?

Som ovenfor nævnt er 3-10 årige mest udsatte for at få lus. Lus spredes ved kram, huer, hårbørster, sengetøj og lignende. Lus kan overleve på ret mange måde, og lus smitter rigtig meget. Så har dit barns bedste ven fået lus, er det ret sandsynligt, at dit barn også har fået lus. Og det er heller ikke utænkeligt, at du har fået lus!

Lus ses ofte i institutioner, såsom skoler og børnehaver.

Valg af luseshampoo

Der findes mange forskellige lusemidler, såsom lusekur og luseshampoo. Det er vigtigt, at du vælger den rette behandling mod lus og æg. Du skal sørge for, at produktet er særligt udviklet til lus. Dette er alfa og omega. Dette er et produkt, du kan bruges til at behandle lus. Det er altså ikke et produkt, du bruger til dagligt – kun når du har lus. Kig efter en effektiv luseshampoo, der eventuelt kun kræver én behandling, hvis du ikke gider at gentage behandlingen flere gange.

En luseshampoo indeholder som regel aktive ingredienser, såsom såsom pyrethrin, permethrin eller malathion. Disse ingredienser vil effektivt dræbe lusene i håret. Du kan også finde luseshampooer med naturlige ingredienser, såsom neem olie, lavendel olie og tea tree olie.

En luseshampoo kan godt være lidt hård, men hvis du gerne vil disse små insekter til livs og blive fri for lus og luseæg, kræver det nogle gange lidt skrappere midler. Husk blot, at det ikke er permanent. Hvis håret og hovedbunden er meget sensitiv, kan du overveje at prøve med en mildere luseshampoo, der er skånsom mod hovedbunden, men samtidig kan fjerne lus i din hovedbund.

Hvordan ser luseæg ud?

Hvordan ser de her famøse æg, vi har talt om egentlig ud? Luseæg lyder ikke ligefrem lækkert! Æg fra lus kaldes også for nits. Æg fra lus er meget små, og der er fastgjort på hårstråene. Æggene fra lus er nærmest klistret fast på håret. Luseæg er blot 0,8-1,3 mm. Æggene er nærmest små, hvide skaller. Når du skal fjerne æggene skal du bruge både en tættekam og et god middel mod lus.

Trinvis vejledning til korrekt anvendelse af luseshampoo

Dette vil afhænge af lige præcis din luseshampoo, men typisk skal det gøres på følgende måde:

 1. Fordel shampooen i tørt hår
 2. Lad produktet sidde i håret i 15 minutter
 3. Skyld shampooen grundigt ud som du ville med en almindelig shampoo

Husk altid at læse på lige præcis din luseshampoo, så du anvender den korrekt.

Men det er også rigtigt vigtigt, at du kæmmer håret med en tættekam. Du kan ikke bare bruge en almindelig kam til formålet. Du skal bruge en speciel kam, der er udviklet til at fange og fjerne lus og æg fra håret. Når du kæmmer håret, skal du starte ved hårrødderne og kæmme håret i små sektioner. På den måde er du sikker på, at håret blive kæmmet ordenligt, og du kan fjerne æggene og lusene.

Kæm håret forsigtigt og grundigt for at fjerne lus og luseæg uden at skade hovedbund og hår. Det kan være nødvendigt at kæmme flere gange for at fjerne alle lus og æg fra håret. Det kan tage op til 14 dage med kæmning hver eller hver anden dag at komme af med lus og luseæg. Ved første behandling bør alle levende lus fjernes, så de ikke kan lægge nye æg inden næste kæmning. Du vil opleve færre nyudklækkede lus i løbet af de 14 dage.

Hvis du finder en stor lus, er det et sikkert tegn på et nyt luseangreb, eller at behandlingen er mislykkedes. Så er det bare op på hesten igen og starte forfra.

Det er klar nemmeste at kæmme vådt hår med balsam i. Sørg for, at håret er redt igennem, inden du bruger en tættekam. Når du er færdig, skal du tjekke kammen for lus ved at tørre eller banke den af på køkkenrulle eller lignende. Put den eventuelt i fryseren bagefter for en god ordens skyld.

Tips til at undgå spredning af lus

Hvis du eller dit barn har fået hovedlus i hovedbunden og håret, skal I selvfølgelig undgå at sprede lusene. Her er det en god idé at undgå krammere, da lus nemt hopper fra hår til hår. En god idé er også at lægge hårbørster, huer, hovedpudebetræk og lignende i fryseren, så lus og luseæg dør. Lad gerne alt blive i fryseren i 48 timer.

Sørg også for ikke at dele huer, frakker, sengetøj og lignende, mens der er lus i hjemmet. På den måde reducerer I sandsynligheden for at give andre lus.

Husk også at give besked til skolen eller børnehaven, hvis dit barn har lus. Blot så alle ved det, og andre forældre eventuelt kan tjekke deres børn får lus. Det er også rart for lærere og pædagoger at vide, at der er lus.

FAQ

Hvordan fjerner man effektivt lus?

Med en luseshampoo eller en lusekur kombineret med at kæmme håret med en tættekam. På den måde kommer du både lus og luseæg til livs.

Hvor mange behandlinger kræver en lusekur?

Du kan få en lusekur, der kun kræver en enkelt behandling. For andre skal behandlingen gentages flere gange for at slippe af med lus og æg. Dette afhænger også af, hvor mange lus der er, og hvor hårdt man er ramt.

Hvad koster en luseshampoo?

En luseshampoo behøver ikke at være dyr. Langt de fleste koster under 200 kroner og mange også under 150 kroner. Husk, at nogle kan kræve gentagne behandlinger, men typisk er én kur eller en én luse shampoo nok til at komme alle lus til livs.

Martin er vores tester af skægtrimmere og andre produkter til mænd. Han var med til at starte hjemmesiden, hvor han har bidraget med talrige artikler og guides til hjemmesiden.